ΤΟΠΙΚΑ

Επιστρέφουν στις παράγκες…

επιστρέφουν-στις-παράγκες-13926

Σοκ προκάλεσαν τα στοιχεία που παρουσίασαν οι τρεις Σύλλογοι Ρομά Μαγνησίας που για πρώτη φορά ενώθηκαν για να παρουσιάσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και να βρεθούν λύσεις, τονίζοντας ότι αυτή την στιγμή από τους 1.225 Ρομά που κατοικούν στη συνοικία του Αλιβερίου το 40% είναι άστεγοι με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να μένουν σε πρόχειρα καταλύματα ή ακόμη και σε αυτοκίνητα.

Ρεπορτάζ: Αθηνά Τσιργή

Ενδεικτικό της κατάστασης όπως ανέφεραν είναι η περίπτωση μιας οικογένειας Ρομά που όλο το προηγούμενο διάστημα αναγκάζονταν να κοιμούνται μαζί με το μικρό τους παιδί μέσα στο αυτοκίνητο τους, αντιμετωπίζοντας καθημερινά αντίξοες συνθήκες.

Την στιγμή που όπως αναφέρουν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και απασχόλησης.

Συγκεκριμένα σήμερα οι τρεις Σύλλογοι Ρομά Μαγνησίας αριθμούν πάνω από 3.000 ανθρώπους στις περιοχές Ν. Ιωνίας, Αλιβερίου και Αγίας Παρασκευής. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Δημαρχείου Νέας Ιωνίας εκπρόσωποι των Συλλόγων Ρομά Συνοικίας Ευαγγελίστριας «Αγ. Γεώργιος», Μορφωτικού Συλλόγου Αγ. Παρασκευής και συνοικισμού Αλιβερίου, αναφέρθηκαν στα έντονα προβλήματα του αντιμετωπίζουν τονίζοντας ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αυτά τα προβλήματα έγιναν αβάσταχτα, ζητώντας την βοήθεια της πολιτείας για λύσεις.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ρομά συνοικίας Ευαγγελίστριας «Άγιος Γεώργιος» κ. Αριστοτέλης Αναστασίου τόνισε χαρακτηριστικά : « Υπάρχουν πολλά προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας και δεν έχουν λυθεί εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είμαστε επαίτες απλά ασκούμε το δικαίωμα μας ως Ρομά και Έλληνες πολίτες. Τα προβλήματα μας αυτή την στιγμή έχουν να κάνουν με τη στέγαση, με την υγεία- κοινωνική φροντίδα, με την εκπαίδευση αλλά και την επαγγελματική μας κατάρτιση».

Επιστρέφουν ξανά στις παράγκες

Από την πλευρά του ο γραμματέας του Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος» κ. Νίκος Χηνάς αναφέρθηκε στο πρόβλημα της στέγης τονίζοντας ότι λόγο της κρίσης πολλοί Ρομά επιστρέφουν ξανά στις παράγκες αφού δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν ενοίκια.

Αναλύοντας σε στεγαστικό πρόβλημα το κ. Χηνάς τόνισε :«Είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν οικογένειες που ζουν σε αυτοσχέδιες παράγκες, σε περιοχές επικίνδυνες για να μεγαλώσουν τα παιδιά μας , χωρίς υποδομές υγιεινής.

Σήμερα λόγο της οικονομικής κατάστασης ακόμη και οι οικογένειες που έμεναν σε σπίτια μέσα στο Βόλο αναγκάζονται να επιστέψουν στις παράγκες. Αυτό που ζητάμε είναι το κράτος να συνεισφέρει στο στεγαστικό πρόβλημα, με Ευρωπαϊκά προγράμματα με την ανακαίνιση των κυρίως παλιών κτιρίων, να παραχωρηθεί χώρος όπου θα γίνουν κατασκευές σπιτιών για να μεταφερθούν όσοι μένουν σε πρόχειρα καταλύματα και να δοθεί επιδότηση ενοικίου για όσους θέλουν να μείνουν στον ιστό της πόλης.

Αυτή την στιγμή από τους 1225 κατοίκους της συνοικίας Αλιβερίου, ποσοστό 40% δεν έχουν στέγη με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να μένουν σε πρόχειρα καταλύματα ή παλιά σπίτια, μαζί με δεκάδες άλλους ανθρώπους».

Χωρίς ιατρική περίθαλψη

Στη συνέχεια ο κ. Χηνάς αναφερόμενος στο πρόβλημα της ιατρικής περίθαλψης τόνισε ότι οι περισσότεροι Ρομά αυτή την στιγμή δεν εργάζονται με αποτέλεσμα να μην έχουν ασφάλεια και κατ’ επέκταση ιατρική περίθαλψη. Ο κ. Χηνάς επεσήμανε ότι υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί και γυναίκες που αντιμετωπίζουν γυναικολογικά προβλήματα αφού τεκνοποιούν σε πολύ μικρή ηλικία.

Οι Ρομά ζητούν προγράμματα επιμόρφωσης

Το θέμα της εκπαίδευσης έθιζε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ελλήνων Ρομά Αγίας Παρασκευής κ. Κώστας Δημόπουλος αναφέροντας ότι 80-90% είναι αναλφάβητοι.

Ο κ. Δημόπουλος μεταξύ άλλων πρόσθεσε «αυτό που ζητάμε είναι προγράμματα επιμόρφωσης ενηλίκων 18 με 30 ετών σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίες, ειδικά για τις γυναίκες, καθώς και κίνητρα, όπως εισαγωγή σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, χωρίς εξετάσεις για τα παιδιά των Ρομά ενώ για το ζήτημα της επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης, ζητούμε άμεση την εφαρμογή προγραμμάτων, γιατί το ζήτημα είναι βιοποριστικό, καθώς και προγράμματα χρηματοδότησης για δημιουργία επιχειρήσεων, κυρίως για τις γυναίκες που σήμερα είναι άνεργες».

Τέλος, τόνισαν ότι το επόμενο βήμα τους θα είναι να επιδώσουν υπομνήματα με τα προβλήματα τους στους Βουλευτές της Μαγνησίας, στον Δήμο Βόλου και στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου