ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιξη… τον χειμώνα έφερε η Urbanact

ανοιξη-τον-χειμώνα-έφερε-η-urbanact-138891

Την… άνοιξη στο κέντρο της πόλης έφερε στην καρδιά του χειμώνα η ομάδα Urbanact. Η ομάδα ολοκλήρωσε την πρώτη της δημόσια τοιχογραφία για το 2018, προσθέτοντας χρώμα στον γκρίζο τοίχο που «βλέπει» στον χώρο του πάρκινγκ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην ανακαινισμένη πτέρυγα του Ματσάγγου.

Η πρώτη τοιχογραφία της Urbanact για το 2018 ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες. Την επιφάνεια, που αποτέλεσε τον καμβά των καλλιτεχνών, παραχώρησαν οι ιδιοκτήτες του κτιρίου με τη συνεργασία και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του καλέσματος που είχε απευθύνει η Urbanact στους πολίτες για την υλοποίηση τοιχογραφιών μεγάλης κλίμακας σε επιφάνειες κτιρίων τους.

Η δράση αυτή ανοίγει και την δεύτερη «έκδοση» του φεστιβάλ δημόσιων τοιχογραφιών που ξεκίνησε το 2017, με την επωνυμία «City Call» και η οποία θα συνεχιστεί και φέτος καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Το 2017, στο πλαίσιο του «City Call» είχαν υλοποιηθεί 4 τοιχογραφίες από τους καλλιτέχνες Dreyk The Pirate, Taxis, Same84 και Sokar Uno, σε εργατικές κατοικίες-πολυκατοικίες και ιδιωτικά κτίρια.

Κατά το πρώτο «City Call», η ανταπόκριση των πολιτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία: κατατέθηκαν 28 προτάσεις, και παρόλο που η πλειονότητα αυτών αφορούσε μικρές επιφάνειες, αποτύπωσε την επιθυμία για μια πιο όμορφη και δημιουργική πόλη.

H συγκεκριμένη τοιχογραφία φέρει το τίτλο «Spring» και δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Pupet ο οποίος διαμένει στην Αθήνα. Ο Pupet έχει χρόνια συνεργασίας με την Urbanact, με πιο πρόσφατη την τοιχογραφία με θέμα τον James Joyce στην Τεργέστη της Ιταλίας.

Το έργο εντυπωσιάζει με την αισθητική του, την ιδιαίτερη τεχνική και τα χρώματά του, χαρίζοντας μια πινελιά φωτός και «άνοιξης» στο κέντρο της πόλης και στο σιδερένιο μαύρο δικτύωμα της πρόσοψης του Πανεπιστημίου. Όπως σε όλες τις τοιχογραφίες που υλοποιεί η ομάδα, έτσι και εδώ, ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από την πόλη και τον περιβάλλοντα χώρο, δημιούργησε και κατέθεσε δύο προσχέδια από τα οποία επιλέχτηκε το συγκεκριμένο από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου μαζί με την δημιουργία των προσχεδίων και την προετοιμασία του χώρου διήρκεσε ενάμιση μήνα.

Νέο κάλεσμα για το «City Call» του 2018

Για το 2018 η Urbanact επιφυλάσσει για την πόλη του Βόλου πολλές εκπλήξεις και προγράμματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και φορείς του εξωτερικού. Ήδη ολοκληρώθηκε η τοιχογραφία στο Ορφανοτροφείο του Βόλου υπό την αιγίδα του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ και την ερχόμενη εβδομάδα παραδίδεται το έργο ανάπλασης των κτιρίων του ναυτικού ομίλου ΟΕΑ-ΝΑΒ στην ακτή του Αγ. Κωνσταντίνου. Θα ακολουθήσει η υλοποίηση τοιχογραφιών σε δύο σχολεία της πόλης με την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού.

«Καλούμε και φέτος όσοι πολίτες το επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα CITY CALL, με την παραχώρηση επιφανειών τους για την δημιουργία μεγάλων τοιχογραφιών. Διευκρινίζεται ρητά ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως κόστος για τους ιδιοκτήτες, τουναντίον με την χρήση υλικών α’ ποιότητας οι τοιχογραφίες συμβάλλουν και στη μόνωση των κτιρίων τους.

Το πρόγραμμα προσπαθεί να συμβάλλει στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης, να δώσει χώρους για την έκφραση των νέων καλλιτεχνών και να αναπτύξει ένα άλλο τρόπο σκέψης για το δημόσιο χώρο», αναφέρει η ομάδα Urbanact.

*Info: Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία και ενημέρωση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο συντονιστή του προγράμματος κ. Κυριάκο Ιωσηφίδη στο 6973 70 19 61 και στα κάτωθι:

E: [email protected]

S: www.urbanact.gr

fb/ urbanact.gr

fb /zografizontasxolikaktiria

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου