ΤΟΠΙΚΑ

Τιμήθηκε ο ομότιμος Καθηγητής του Π.Θ. Χαράλαμπος Χαρίτος

τιμήθηκε-ο-ομότιμος-καθηγητής-του-π-θ-χ-134628

Εκδήλωση τιμής στον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπο Χαρίτο πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Σχολείο «Αγιος Ιωσήφ», με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, και επίκεντρο το πολύ σημαντικό διδακτικό, ερευνητικό και συγγραφικό του έργο. Πνευματικοί άνθρωποι της πόλης και παλιοί μαθητές του έδωσαν το «παρών» στη χθεσινή εκδήλωση και μίλησαν για την καθοριστική συμβολή του στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό γενικότερα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η χθεσινή απόδοση τιμής στο πρόσωπο του κ. Χαρίτου, πλαισιώθηκε από συγκινητικές αναφορές στο ακούραστο έργο του, την προσήλωσή του σε θέματα ιστορίας, αλλά και τις διδαχές του, που αποτέλεσαν το έναυσμα για να ακολουθήσουν ανάλογη πορεία αρκετοί από τους μαθητές του.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το σχολείο «Αγιος Ιωσήφ», ο Σύλλογος αποφοίτων και ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, προκειμένου να τιμήσουν, στο πλαίσιο της εορτής των Τριών Ιεραρχών, τον εκπαιδευτικό που σφράγισε με το έργο του, την πόλη, συνεχίζοντας την προσφορά του σε ερευνητικό και συγγραφικό επίπεδο.

Η διευθύντρια του σχολείου «Αγιος Ιωσήφ», Σοφία Τσαρδακά, υπογράμμισε ότι «ο κ. Χαρίτος έχει κάνει μεγάλη έρευνα κι έγραψε το βιβλίο “Το χρονικό της Σχολής Καλογραιών του Βόλου”, το οποίο είναι πολύ σημαντικό». Παράλληλα, τον χαρακτήρισε «μεγάλο δάσκαλο, ο οποίος προσέφερε πολλά στην εκπαίδευση και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».

Για τον κ. Χαρίτο μίλησαν οι: Δρ Ιουλία Κανδήλα, σχολική σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ν. Τρικάλων, Ελενα Νταβλαμάνου, εκπαιδευτικός στο Δημοτικό Σχολείο «Αγιος Ιωσήφ» Βόλου και συγγραφέας και Δρ Ζήσης Φωτάκης, λέκτορας Ναυτικής Ιστορίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με συντονίστρια την Μαίρη Τσακνάκη-Γαβαλά, πρόεδρο Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου.

Η κ. Κανδύλα ειδικότερα, υπογράμμισε: «Η θητεία μου κοντά του ήταν ένα μεγάλο σχολείο. Είναι ένας άνθρωπος που σφράγισε με το έργο του, το ερευνητικό, το διδακτικό και το συγγραφικό, την ιστορία τόσο της εκπαίδευσης όσο και της τοπικής ιστορίας».

Η κ. Νταβλαμάνου τόνισε από την πλευρά της, ότι «είναι ένας αξιόλογος καθηγητής, με ιδιαίτερο μεράκι για το αντικείμενο, μου έμαθε να αγαπώ τη μεθοδική εργασία, να δίνω σημασία στη λεπτομέρεια, να είμαι συνεπής στα λόγια και τις πράξεις μου. Είναι ένας δάσκαλος λαμπρός, ένας δάσκαλος ακούραστος, που για μένα αποτελεί στήριγμα, είναι μέντοράς μου και πηγή έμπνευσης».

Ο πάντα σεμνός Χαράλαμπος Χαρίτος, αναφέρθηκε στη μακρά εκπαιδευτική του διαδρομή, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, την επαφή με τους μαθητές του, ενώ σημείωσε ότι συνεχίζεται το ερευνητικό του έργο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η σχέση του με το Ελληνογαλλικό Σχολείο είναι μακρά. «Είχα τη μεγάλη τιμή να μου εμπιστευτούν το αρχειακό τους υλικό, με βάση το οποίο έγραψα το “Χρονικό της Σχολής Καλογραιών”, ένα πολυσύνθετο έργο, που συνδυάζει την εκπαιδευτική με την τοπική ιστορία», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία της τοπικής ιστορίας στην εκπαίδευση και τη γνώση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου