ΤΟΠΙΚΑ

Ηλικιωμένοι ζητούν ψυχολογική υποστήριξη

ηλικιωμένοι-ζητούν-ψυχολογική-υποστ-134082

Σε λειτουργία η γραμμή επικοινωνίας της Μητρόπολης Δημητριάδος

Αυξάνονται σταδιακά οι κλήσεις μοναχικών ατόμων μεγάλης ηλικίας, που ζητούν ψυχολογική υποστήριξη, συζήτηση και συμβουλές στη γραμμή επικοινωνίας, που άνοιξε για το κοινό η Μητρόπολη Δημητριάδος. Η συντριπτική πλειονότητα των κλήσεων τις δύο τελευταίες εβδομάδες γίνεται από μοναχικούς ηλικιωμένους, οι οποίοι ζητούν παρηγορητική φωνή και βοήθεια για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, που αυξάνει το αίσθημα του φόβου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η γραμμή άμεσης επικοινωνίας της τοπικής Εκκλησίας με τους πολίτες διευρύνεται από τη Μητρόπολη Δημητριάδος, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για να βοηθηθεί το κοινωνικό σύνολο.

Ηδη από χθες το 2421093581 αποτελεί γραμμή και ψυχολογικής υποστήριξης μετά από εθελοντική προσφορά του κέντρου συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας «Αέλια Ψυχής» που απαρτίζεται από την Ευγενία Σαββίδου σύμβουλο ψυχικής υγείας και τη Νέλλυ Τσοπουρίδου ψυχολόγο. Οσοι επιθυμούν να λάβουν δωρεάν τηλεφωνικά ψυχολογική υποστήριξη απευθύνονται στη γραμμή της Μητρόπολης και παραπέμπονται αρμοδίως, για να βοηθηθούν από τους ειδικούς.

Παράλληλα η Μητρόπολη Δημητριάδος συνεργάζεται και με την ψυχολόγο Ιωάννα Γεωργιάδου από την Πορεία Υγείας, που διοργανώνει μαθήματα γονέων και έχει αναπτύξει πλαίσιο συνεργασίας με την Ακαδημία Γονέων.

«Οι άνθρωποι που επικοινωνούν είναι κυρίως μεγάλης ηλικίας, μοναχικά άτομα, που δεν είχαν ούτε φαγητό και με τη βοήθεια ενοριών βρήκαμε λύσεις. Παράλληλα, προστέθηκαν και άτομα που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη, χρειάζονται βοήθεια και ομολογούν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν τον φόβο που νιώθουν. Πρόκειται για μοναχικά άτομα μεγάλης ηλικίας με προβλήματα υγείας, τα οποία παραπέμπουμε στους ειδικούς για να βοηθηθούν», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Βαραλής διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Μητρόπολης Δημητριάδος Ορθόδοξη Μαρτυρία.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία της συγκεκριμένης προσπάθειας, η ψυχολόγος Ευγενία Σαββίδου υπογράμμισε ότι: «Ουσιαστικά θέλαμε να υπάρχει πρόσβαση σε μια σύντομη συζήτηση ψυχικής υγείας, συμβουλευτική και υποστηρικτική, από ηλικιωμένους που δεν διαθέτουν ίντερνετ, οπότε δεν έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τον κοινωνικό τους περίγυρο και μένουν μόνοι. Αρα σκεφτήκαμε να κάνουμε εμείς μια κλήση σε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί αυτοί ποτέ δεν θα προσεγγίσουν εμάς».

Η συμβουλή που απευθύνει ως ειδική είναι άσκηση και αποφυγή του «βομβαρδισμού» με πληροφορίες που επιβαρύνουν την ψυχολογική κατάσταση είναι: «Οταν μείνουμε απότομα σε ακινησία, πέφτουν οι ορμόνες και ενισχύεται το πιο καταθλιπτικό συναίσθημα, άρα είναι αναγκαία η άσκηση και επιπλέον είναι σημαντικό να υπάρχει όριο στις κακές ειδήσεις και τη συνεχή έκθεση στις ειδήσεις που περιστρέφονται γύρω από το ίδιο θέμα» είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου