ΤΟΠΙΚΑ

«Πάγωσαν» οι δουλειές των επιπλοποιών στη Μαγνησία

πάγωσαν-οι-δουλειές-των-επιπλοποιώ-133863

Οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την προμήθεια πρώτων υλών – Φόβοι για την επόμενη ημέρα

Διάχυτη αβεβαιότητα έχει σκορπίσει ο κορονοϊός και στον κλάδο των επιπλοποιών, ξυλουργών και συναφών επαγγελμάτων. Σε όλο το διάστημα των μέτρων, οι επαγγελματίες δεν μπορούν να λειτουργούν τις εκθέσεις στα μαγαζιά τους, καθώς επιτρέπεται να δουλεύουν μόνο τα εργαστήρια. Ομως, το κλείσιμο της αγοράς δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Περιγράφοντας το κλίμα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιπλοποιών – Ξυλουργών Μαγνησίας, Αθανάσιος Μόσχος, λέει ότι οι παραγγελίες έχουν «παγώσει», ενώ αυτές που είναι έτοιμες δεν μπορούν να παραδοθούν.

«Εχουμε κινητοποιηθεί σαν κλάδος και μέσω της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, ζητώντας να ενταχθούμε στο σύνολό μας στα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης ανεξαρτήτως των ΚΑΔ», τονίζει.

Στη Μαγνησία λειτουργούν αυτή τη στιγμή περίπου 80 ξυλουργεία και ένα μεγάλο μέρος αυτών δουλεύει με τον τουρισμό, ο οποίος φαίνεται ότι θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα φέτος το καλοκαίρι.

«Ανέκαθεν τα νησιά των Σποράδων, όπως και το Πήλιο μας στήριζαν. Τώρα, όμως, δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει. Το 2019 ήταν μία καλή σχετικά χρονιά για εμάς μετά την πολύχρονη οικονομική κρίση. Το 2020 ξεκίνησε επίσης καλά. Ομως, τώρα όλα είναι στον αέρα και βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φοβερό αδιέξοδο», σημειώνει.

«Πρόκειται για δραματική κατάσταση», τονίζει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Αθανάσιος Γεωργαλούσης, ο οποίος σημειώνει ότι οι τρέχουσες ασφαλιστικές και οι φορολογικές οφειλές θα πρέπει οπωσδήποτε να διαγραφούν.

«Κυριολεκτικά, έχουμε φρακάρει. Δεν μπορούμε και να προμηθευτούμε πρώτη ύλη αφού τα εμπορικά έχουν κλείσει. Είμαστε τρεις εβδομάδες πίσω στη δουλειά», τονίζει ακόμη.

Οι επαγγελματίες δεν μπορούν να εργαστούν ούτε σε μερεμέτια. «Ο κόσμος φοβάται και είναι λογικό. Μας λένε να αφήσουμε τις δουλειές και έχουν δίκαιο. Πραγματικά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και υπάρχει διάχυτη αβεβαιότητα. Πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα οικονομικής ενίσχυσης. Αν συσσωρευτούν οι ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές, δεν θα μπορούμε και πάλι να αντεπεξέλθουμε. Απαιτείται κάτι να γίνει και να διαγραφούν», είπε ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου