ΤΟΠΙΚΑ

Δικαστικοί υπάλληλοι στο… περίμενε πέντε μήνες για τη σύνταξη

δικαστικοί-υπάλληλοι-στο-περίμενε-π-133095

Αγανάκτηση και διαμαρτυρία, καθώς τίθεται ζήτημα επιβίωσης

Απαράδεκτη και απαξιωτική χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά του υπουργείου Δικαιοσύνης δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση και έχουν αποχωρήσει από τα δικαστήρια. Συνεχίζουν, όμως, να βρίσκονται σε πολύμηνη αναμονή για τη σύνταξή τους.

Η τέως πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Βόλου Ιωάννα Παπαδημητρίου λέει ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι, που περιμένουν να συνταξιοδοτηθούν, επιβιώνουν σε καθεστώς ανασφάλειας για το μέλλον τους και αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Οπως εξηγεί, όσοι αποχώρησαν από τα Δικαστήρια τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με απαντήσεις των αρμοδίων του υπουργείου, θα πάρουν την προσωρινή τους σύνταξη τον Μάιο. Τα έγγραφά τους θα φτάσουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετά από δύο μήνες για να πάρουν σειρά για την πράξη συνταξιοδότησης.

Οι πρώην δικαστικοί υπάλληλοι ξέρουν ότι δεν ευθύνεται ο ένας υπάλληλος που διεκπεραιώνει όλο αυτό το έργο. «Η ευθύνη ανήκει στη Διοίκηση που δεν ενδιαφέρεται να συμπεριφερθεί στους απόμαχους της εργασίας όπως τους αξίζει. Εάν δεν έχουν προσωπικό προσφερόμαστε αφιλοκερδώς να βοηθήσουμε», επισημαίνει.

Μετά τη μείωση των αμοιβών από τα μνημόνια, μέχρι και 40%, σήμερα οι πρώην δικαστικοί υπάλληλοι καλούνται να επιβιώνουν χωρίς αμοιβή για όλο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα.

Ομως, ήταν πάντοτε συνεπείς στις φορολογικές και λοιπές τους υποχρεώσεις, ενώ λόγω της φύσης της εργασίας τους και του σταθερού εισοδήματος, άπλωναν το πάπλωμα μέχρι εκεί που έφταναν τα πόδια τους.

Η κ. Παπαδημητρίου σημειώνει:

«Συνολικά 200 υπάλληλοι είμαστε πανελλαδικά χωρίς κανένα εισόδημα και περίπου 700 επίσης πανελλαδικά σε αναμονή της κύριας σύνταξης και όλοι μαζί σε αναμονή και των λοιπών συνταξιοδοτικών αποδοχών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι το μόνο που καθυστερεί τον έλεγχο των δικαιολογητικών και την απονομή της προσωρινής σύνταξης αλλά και της κύριας.

Η προσωρινή σύνταξη σε όλους τους εργαζόμενους χορηγείται σε έναν μήνα από τη διαγραφή τους από το μητρώο μισθοδοτούμενων. Και είναι γνωστός ο τύπος με τον οποίο υπολογίζεται. Ομως, το υπουργείο μας έχει μόνο έναν υπάλληλο στο αρμόδιο τμήμα για τον έλεγχο των εγγράφων για φωτοτυπίες και διεκπεραίωση».

Οι πρώην δικαστικοί υπάλληλοι αναρωτιούνται το αυτονόητο. Πώς θα ζουν και θα αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους χωρίς εισόδημα πέντε μήνες;

«Εκφράζουμε παράπονο. Αυτή είναι η ανταμοιβή μας ως συλλειτουργοί της απονομής δικαιοσύνης, της διεκπεραίωσης τόσων εκλογικών αναμετρήσεων, της καθημερινής συναλλαγής με τους πολίτες σε καιρούς που δεν είχαμε στη διάθεσή μας παρά μόνο ένα στιλό, ένα μπλάνκο και ένα καρμπόν;» διερωτώνται ακόμη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου