ΤΟΠΙΚΑ

Ιστορικά τεκμήρια στο φως

ιστορικά-τεκμήρια-στο-φως-13240

Βίντεο με θέμα το ιστορικό εργοστάσιο Σκαρίμβα, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κύπρου και Αχιλλοπούλου, δημιουργήθηκε από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά χθες, ενώπιον των φίλων του πολιτισμού.

Το αρχείο της ιστορικής βιομηχανίας ζυμαρικών του Βόλου «Σκαρίμβας – Ντεβέτα», το οποίο δωρίθηκε από το Λύκειο Ελληνίδων του Βόλου στα ΓΑΚ, αποτέλεσε το έναυσμα για την δημιουργία του συγκεκριμένου βίντεο, το οποίο παρουσιάζει την λαμπρή πορεία της συγκεκριμένης βιομηχανίας και διανθίζεται από προφορικές μαρτυρίες.

Η φετινή εκδήλωση κοπής της πίτας των ΓΑΚ Μαγνησίας ήταν αφιερωμένη στην παραπάνω βιομηχανία, φέρνοντας στο φως τον πλούτο των τεκμηρίων που δώρισε, όπως προαναφέρθηκε, στα Γενικά Αρχεία της περιοχής μας, το Λύκειο Ελληνίδων.

«Το συγκεκριμένο αρχείο περιλαμβάνει βιβλία, φακέλους αλληλογραφίας, βιβλία λογιστικά, βιβλιάρια εργαζομένων, διαφημιστικό και φωτογραφικό υλικό, διαφημιστικές ταινιούλες που προβάλλονταν στον κινηματογράφο και άλλα, τα οποία μελετήσαμε, και δημιουργήσαμε ένα βίντεο για την ιστορία της επιχείρησης, παίρνοντας παράλληλα προφορικές μαρτυρίες παλιών εργαζομένων» αναφέρει η προϊσταμένη των ΓΑΚ, Μαγνησίας κ. Αννίτα Πρασσά.

Η επιχείρηση δημιουργήθηκε το 1919 και διέγραψε λαμπρή και συνεχή πορεία στο πέρασμα του χρόνου, ανοίγοντας ένα σημαντικό κεφάλαιο στην βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής μας. «Οι δύο γενιές των ιδιοκτητών της, ο ιδρυτής Γεώργιος Σκαρίμβας, και η κόρη του Λέλα με τον σύζυγό της Κώστα Καπουρνιώτη, κράτησαν γερά το τιμόνι της επιχείρησης και έκαναν τα ζυμαρικά Ντεβέτα πασίγνωστα, ξεπερνώντας τα όρια της τοπικής αγοράς» υπογραμμίζει η κ. Πρασσά. Τα προϊόντα του εργοστασίου ταξίδευαν, σημειωτέον, στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, ακόμη και τη Σαουδική Αραβία, και παράλληλα συμμετείχαν σε πολλές διεθνείς εκθέσεις.

Το ιστορικό εργοστάσιο που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Κύπρου και Αχιλλοπούλου, δεν λειτουργεί πλέον. «Έκλεισε στα τέλη της δεκαετίας του 70 διότι δεν υπήρχε διάδοχη κατάσταση. Τα ζυμαρικά όμως Ντεβέτα υπάρχουν σήμερα και παράγονται από την εταιρεία Κίκιζας-Μέλισσα, που έχει αγοράσει τη φίρμα» επισημαίνει η προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, στο οποίο ανήκει σήμερα το ιστορικό κτίριο του εργοστασίου, καταβάλλει προσπάθειες για την κήρυξή του ως διατηρητέου μνημείου της βιομηχανικής κληρονομιάς.

Το οπτικό υλικό που αναφέρεται στο εργοστάσιο Σκαρίμβα είναι καρπός συλλογικής εργασίας και προορίζεται για τους φίλους των ΓΑΚ και για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονούνται. Είναι το τρίτο βίντεο που δημιουργεί το έμψυχο δυναμικό των ΓΑΚ Μαγνησίας, μετά τον εξαγωγικό οίκο ελαιών Παπαθανασίου στην Αγριά και την ποτοποιΐα Ψιώτα και στόχος κάθε πρωτοβουλίας που αναπτύσσεται, είναι η διατήρηση ενός σημαντικού κεφαλαίου στο πεδίο της τοπικής βιομηχανικής κληρονομιάς.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου