ΤΟΠΙΚΑ

Ριφιφί με «σφραγίδα» σπείρας

ριφιφί-με-σφραγίδα-σπείρας-13194

Μία διάρρηξη και μία απόπειρα διάρρηξης κοσμηματοπωλείων που έγιναν με τη μέθοδο «ριφιφί» τον προηγούμενο χρόνο στην Καρδίτσα και το Βόλο εξιχνιάστηκαν από την Αστυνομία.

Υστερα από πολύμηνη αστυνομική έρευνα εξακριβώθηκε η δράση 8μελούς εγκληματικής οργάνωσης, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, στη διάπραξη των συγκεκριμένων διαρρήξεων. Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σχηματίστηκε σε βάρος πέντε αλλοδαπών, υπηκόων Αλβανίας, ηλικίας 36, 33, 29, 28 και 35 ετών και τριών ακόμη, αγνώστων μέχρι στιγμής συνεργών τους, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές.

Οι πέντε αλλοδαποί μαζί με τους άγνωστους μέχρι στιγμής συνεργούς τους είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή, διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά προέβαιναν στην εγκληματική τους δραστηριότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη τακτική και την ίδια πάντα μεθοδολογία «ριφιφί».

Επιπλέον, τα μέλη της οργάνωσης προκειμένου να συγκαλύψουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να μην αποκαλυφθούν στις διωκτικές αρχές, λάμβαναν αυστηρά μέτρα «προστασίας». Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες και συνεννοήσεις κατά την προσέγγιση των κοσμηματοπωλείων – στόχων, κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων, αλλά και κατά τη διαφυγή τους χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, οι οποίες δεν ήταν δηλωμένες στα στοιχεία ταυτότητάς τους, αλλά σε στοιχεία ταυτότητας αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών.

Μεταξύ των δύο διαρρήξεων που διέπραξε η εγκληματική οργάνωση με ριφιφί και οι οποίες εξιχνιάστηκαν ήταν η απόπειρα σε κοσμηματοπωλείο του Βόλου, στις 7 Μαϊου 2012. Τα μέλη της οργάνωσης στο σύνολό τους, τις πρώτες πρωινές ώρες εκείνης της ημέρας αποπειράθηκαν να διαρρήξουν κοσμηματοπωλείο 76χρονου ημεδαπού στο Βόλο.

Συγκεκριμένα, οι δράστες χρησιμοποιώντας οικοδομικό εργαλείο, αρχικά διάνοιξαν τρύπα σε μεσοτοιχία αποθήκης 75χρονης ημεδαπής με κενό κατάστημα 51χρονου ημεδαπού. Στη συνέχεια διάνοιξαν εκ νέου τρύπα σε διπλανό κατάστημα – τυροκομείο 46χρονου ημεδαπού και εισήλθαν στο εσωτερικό του, χωρίς να καταφέρουν τελικά να διανοίξουν οπές από τις μεσοτοιχίες των καταστημάτων αυτών με το κοσμηματοπωλείο.

Εξιχνιάστηκε ακόμη η διάρρηξη κοσμηματοπωλείου, ιδιοκτησίας 53χρονου, στις 26 Απριλίου 2012, στους Σοφάδες Καρδίτσας. Τρεις από τους υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 36, 33 και 29 ετών μαζί με τους αγνώστους συνεργούς τους, είχαν αφαιρέσει από το κατάστημα μεγάλο αριθμό κοσμημάτων, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 30.000 ευρώ.

Οπως διαπιστώθηκε, οι δράστες είχαν προηγουμένως απενεργοποιήσει τον εξωτερικό συναγερμό του κοσμηματοπωλείου, κόβοντας το καλώδιο του Ο.Τ.Ε. με τσεκούρι, ενώ στη συνέχεια διέρρηξαν κενό οίκημα, εφαπτόμενο του χρυσοχοείου. Διανοίγοντας τρύπα στο μεσότοιχο αυτών, εισήλθαν στο κοσμηματοπωλείο και διέρρηξαν με τη χρήση ηλεκτρικού τροχού, το χρηματοκιβώτιο, στο οποίο φυλάσσονταν τα κοσμήματα.

Τέσσερα από τα μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 36, 33, 29 και 28 ετών προφυλακίστηκαν και κρατούνται από το Νοέμβριο του έτους 2012 σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας, για παρόμοια αδικήματα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου