ΤΟΠΙΚΑ

«Ψυχολογική απάτη» με τον αέρα στον Βόλο! ~ Αναξιόπιστα μηχανάκια καταγράφουν εξωπραγματικές τιμές

ψυχολογική-απάτη-με-τον-αέρα-στον-βό-130252

Οι εμπνευστές του σχεδίου τρομοκράτησης δέχονται από παντού διαψεύσεις και αμφισβητήσεις, αλλά κάνουν τους Κινέζους…

Οργανωμένη αποδεικνύεται η ψυχολογική απάτη της Επιτροπής Αγώνα με εξωπραγματικές τιμές αέριας ρύπανσης στον Βόλο. Οι μαϊμού «μετρήσεις», που παραπέμπουν σε καθημερινή ασφυξία, με εικόνες από έναν χάρτη κινεζικής ΜΚΟ, βομβάρδισαν τις τελευταίες ημέρες το facebook μέσω της σελίδας της Επιτροπής.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Πολίτες μέσα από τις διαδοχικές αναρτήσεις γνώρισαν ξαφνικά έναν παγκόσμιο χάρτη και υπέστησαν σοκ από τις τιμές ΑQI (Air Quality Idex), δηλαδή του δείκτη ποιότητας αέρα, οι οποίες εσκεμμένα παρουσιάζονται ως έγκυρες τιμές PM2,5 και PM10.

Μπροστά στις οθόνες τους οι χρήστες του διαδικτύου παθαίνουν τις τελευταίες ημέρες πανικό. Οι φερμένες από Κίνα εικόνες «μετρητών» καταγράφουν νούμερα τρομακτικά. Η διασπορά των εικόνων βέβαια γίνεται επιλεκτικά. Οι εμπνευστές του νέου σχεδίου τρομοκράτησης κάνουν «ζουμ» στον Βόλο. Δείχνουν μετρήσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την υπόλοιπη χώρα και πολλές φορές είναι από τις υψηλότερες στον πλανήτη! Η εξόφθαλμη προχειρότητα διαφαίνεται και από το εξής: ο ένας μετρητής καταγράφει τόσους ρύπους που στέλνει τους κατοίκους της γειτονιάς σε λαγούμια…, ενώ ένας δεύτερος, μόλις πέντε οικοδομικά τετράγωνα πιο κοντά, ενημερώνει τη δίπλα γειτονιά ότι μπορεί να αναπνεύσει ελεύθερα!

Σταθμοί – φαντάσματα

Οι τέσσερις σταθμοί μέτρησης στον Βόλο μέχρι στιγμής παραμένουν φαντάσματα. Κανείς δεν θα μπορέσει να πληροφορηθεί για τα ακριβή σημεία εγκατάστασής τους, τον τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας τους, εκτός και αν υπάρξει σχετική εισαγγελική παραγγελία. Ενας μάλιστα από τους «μετρητές πολιτών» στον Βόλο προσδιορίζεται στον χάρτη ότι έχει σημείο εγκατάστασης γνωστό ψητοπωλείο στο κέντρο της πόλης! Αν αυτός ο μετρητής καταγράφει τιμές δίπλα στο φουγάρου του ψητοπωλείου, ουδείς μέχρι σήμερα το γνωρίζει. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ αναζήτησε τον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου ψητοπωλείου. Ο ίδιος δήλωσε άγνοια σχετικά. Κατά συνέπεια ποιος και γιατί χρησιμοποιεί το όνομα του καταστήματός του; Πρόκειται, πάντως, για τον αισθητήρα που μεταξύ των τεσσάρων – πέντε συνολικά στον Βόλο δείχνει διαρκώς τιμές που προειδοποιούν όσους βρίσκονται σε αυτή την περιοχή για θάνατο!

Το ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ τις προηγούμενες ημέρες οδήγησε στο ότι οι μετρητές είναι χειροποίητοι, πρόχειρα κατασκευασμένοι, με φτηνά υλικά που αγοράζονται από την ίδια κινεζική πλατφόρμα, η οποία προβάλλει όλους τους μετρητές ανά τον κόσμο. Χαμηλό κόστος και προχειρότητα, καθώς και ελλιπής ενημέρωση για μια σειρά ζητήματα ως προς τη λειτουργία τους, συνεπάγεται άκρως αναξιόπιστες μετρήσεις. Σε τέτοιο βαθμό αναξιόπιστες όσο και ο στιγμιαίος φόβος που προκαλούν. Την αναξιοπιστία προχειροκατασκευασμένων αισθητήρων καταγραφής του αέρα επισήμαναν, διαδοχικά, σε όλους τους τόνους οι αρμόδιοι πολιτειακοί θεσμοί: Περιφέρεια Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Οργανισμός Λιμένος Βόλου.

Κατέστησαν δε σαφές ότι οι δήθεν υψηλές μετρήσεις της Κινεζικής πλατφόρμας, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, δηλαδή τις τιμές που με επίσημο τρόπο καταγράφουν οι πιστοποιημένοι σταθμοί μέτρησης. Τι και αν από όλα τα αρμόδια χείλη υπογραμμίστηκε ξανά και ξανά; Οι εμπνευστές της «ψυχολογικής απάτης» συνεχίζουν ακάθεκτοι. Σημαντικές αποκλίσεις από γειτονιά σε γειτονιά Εκτός από τον πανικό που καταβάλλει κάθε έναν που βλέπει, μέσω των αναξιόπιστων μετρήσεων, τον Βόλο να έχει την πρωτιά της αέριας ρύπανσης σε όλη την Ευρώπη (!) υπήρξαν αρκετοί πολίτες, οι οποίοι κατάφεραν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους να ανοίξουν δημόσιο διάλογο μέσω του fb με την Επιτροπή. «Πώς είναι δυνατό να υπάρχει τέτοια απόκλιση;», αναρωτήθηκαν πολίτες βλέποντας τον έναν μετρητή να δείχνει τιμές στα ουράνια… και τους υπόλοιπους στον Βόλο να μετράνε κάτω από τα όρια. Από τις απαντήσεις που λάμβαναν οι πολίτες σε απολύτως λογικά ερωτήματα φαίνεται ξεκάθαρα ότι το σχέδιο παραπλάνησης καλά κρατεί…

Δείτε ενδεικτικά τι αντιμετώπισης έτυχαν όσοι …τόλμησαν να ρωτήσουν:

Πολίτης: Πώς εξηγείται στο λιμάνι να δείχνει 300 και κοντά στην ΑΓΕΤ 65;

Επιτροπή: Ας μας εξηγήσουν οι αρχές πώς εξηγείται αυτό! Υπάρχουν άλλοι πιο ειδικοί όπως επίσης και στη διαφθορά.

Πολίτης: Είστε σίγουροι για τις μετρήσεις αυτές;

Επιτροπή: Ναι είμαστε! Εχετε δει τις μετρήσεις μας σε βαρέα μέταλλα;

Πολίτης: Είστε σίγουροι ότι δείχνουν PM2,5; Απ’ ό,τι ξέρω δείχνουν τον δείκτη AQI που δείχνει την ποιότητα του αέρα.

Επιτροπή: Αυτό που ενδιαφέρει είναι ότι η ποιότητα αέρα είναι πολλές φορές την ίδια μέρα πολύ ανθυγιεινή! Σε σχέση με άλλες πόλεις της Ελλάδας και του κόσμου! Αυτό δεν σας αρκεί για να επαναστατήσετε; Βροχή έχουν πέσει παρόμοιες ερωτήσεις. Αλλά οι απαντήσεις που δίνονται είναι στα …Κινεζικά! Υπάρχουν δε και επισημάνσεις ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά και καλύτερα να σταματήσει η τρομοκρατία και μάλιστα σε ημέρες εγκλεισμού των κατοίκων λόγω κορονοϊού. Αλλά και σε αυτές σφυρίζουν αδιάφορα.

Ακόμη και στη Γερμανία παραδέχονται τα ανακριβή στοιχεία!

Είναι αξιοσημείωτο δε ότι κάτω από την Luftdaten.info, την οποία όσοι έχουν αισθητήρες – μηχανάκια χρησιμοποιούν ως βάση δεδομένων, επισημαίνονται στους χρήστες μεταξύ άλλων τα εξής: «Λάβετε υπόψη σας, όταν συγκρίνετε με τις επίσημες τιμές που μετρήθηκαν ότι οι επίσημες τιμές είναι συνήθως ημερήσιοι μέσοι όροι. Ο αισθητήρας μετρά κάθε 2 ½ λεπτά, επομένως οι τιμές δεν είναι ακριβείς (…). Επομένως η κλίμακα μg/m3 (σ.σ. σε αυτή μετριούνται τα PM2,5 και PM10) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, αλλά μπορεί να χρησιμεύσει μόνο ως προσανατολισμός». Και το Luftdaten, το γερμανικό εργαστήριο, στο οποίο είναι ενταγμένοι οι πολίτες – «επιστήμονες» που λειτουργούν τους μετρητές, σε δικά του φόρουμ έχει δεχθεί άπειρες υποδείξεις για τον τρόπο που συγκεντρώνει τα δεδομένα αέρα.

«Ποτέ δεν ήταν σκοπός του έργου να λάβει ακριβείς τιμές», λένε από το Luftdaten απαντώντας σε επικρίσεις πολιτών. «Και για να είμαστε ειλικρινείς διαπιστώνουμε ότι οι αισθητήρες παράγουν υψηλότερες τιμές σε υψηλή υγρασία από ότι σε ξηρές συνθήκες», παραδέχονται από το γερμανικό εργαστήριο.

Από τους διαλόγους στο ίδιο φόρουμ φαίνεται ότι πολίτες ζητούν σεβασμό, λέγοντας ότι οι μετρήσεις σωματιδίων είναι μια δύσκολη και άκρως επιστημονική εργασία. Όμως, από το Luftdaten τους απαντούν: «Μη μιλάτε, κάντε το! Είναι ένα ανοιχτό έργο και θέλει βοήθεια. Γιατί λοιπόν διαμαρτύρεστε για τα λάθη και δεν χρησιμοποιείται την ενέργειά σας ώστε να εξαλείψουμε τις παραποιήσεις των τιμών στον χάρτη».

Αγοράστε τα καλύτερα!

Οι αισθητήρες και οι τιμές αέρα με σφραγίδα Κινεζικής ΜΚΟ σημειώνεται ότι με βάση τη μηχανή αναζήτησης της googleδεν έχουν απασχολήσει ποτέ άλλοτε την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα, μετά το σοκ που προσφέρει, παραπέμπει τους επισκέπτες σε αγορές των καλύτερων προϊόντων γύρω από την αέρια ρύπανση.

Οποιος θέλει μπορεί να αγοράσει τον δικό του (!) σταθμό παρακολούθησης αέριας ρύπανσης. Τον κατασκευάζει μόνος του στο σπίτι και τον τοποθετεί, όπου τον βολεύει. Παραπέμπει, όμως, και σε πωλήσεις άλλων ειδών: μάσκες, αναπνευστήρες, καθαριστές του αέρα στο σπίτι, επαγγελματικούς καθαριστές. Δηλαδή τα πάντα σχετικά με τον αέρα…

ΤΙ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ

Αποκαλυπτική η δήλωση χρήσης δεδομένων

Πολλά από όσα καταγράψαμε μέσα από τις πλατφόρμες και τα φόρουμ, τα λάβαμε και επίσημα σε απάντηση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και της συνομιλίας που άνοιξε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ με την πλατφόρμα World Air Quality Index ( waqi.info).

Στη δήλωση χρήσης δεδομένων, με την οποία μας ζητήθηκε να συμφωνήσουμε για να μας αποστείλουν στοιχεία που αιτηθήκαμε, αναφέρονται μεταξύ πολλών άλλων τα εξής:

Τα δεδομένα της πλατφόρμας δεν έχουν πλήρως επαληθευτεί ή επικυρωθεί. Δεν είναι καθόλου επίσημα.

Τα δεδομένα της πλατφόρμας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επίσημη σύγκριση, ταξινόμηση, αναφορά ή ανάλυση.

Εάν τα δεδομένα παρατήρησης χρησιμοποιούνται για αναλύσεις, εμφανίζονται σε ιστοσελίδες ή χρησιμοποιούνται για άλλα προγράμματα ή προϊόντα, τα αποτελέσματα της ανάλυσης, οι ενδείξεις ή τα προϊόντα πρέπει να υποδεικνύουν ότι αυτά τα δεδομένα δεν έχουν πλήρως επαληθευτεί ή επικυρωθεί.

Όλα αυτά τα ιστορικά δεδομένα για την ποιότητα του αέρα βασίζονται σε μη έγκυρα στοιχεία και μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς ειδοποίηση ανά πάσα στιγμή.

Τα δεδομένα δεν μπορούν να κατανεμηθούν ως αποθηκευμένα ή αρχειοθετημένα δεδομένα.

Πιστεύουμε ότι ο πραγματικός στόχος του έργου που κάνουμε είναι να δούμε την καθημερινή επίπτωση στους παγκόσμιους πολίτες. Ένας από τους χρήστες μας είπε μια μέρα ότι «χειρότερο από την παραπληροφόρηση είναι η έλλειψη πληροφοριών».

Σημείωση σχετικά με τη χρήση : Όλα τα δεδομένα ποιότητας του αέρα δεν έχουν εγκριθεί κατά τη στιγμή της δημοσίευσης και, λόγω της διασφάλισης της ποιότητας, αυτά μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς προειδοποίηση ανά πάσα στιγμή.

Σημειώνεται πως όταν μέσω της ίδια επικοινωνίας ζητήσαμε τα στοιχεία των μετρήσεων για τον μήνα Μάρτιο από τους αισθητήρες στον Βόλο, στο mail του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ έφτασαν μόνο τα επίσημα στοιχεία από τον σταθμό του υπουργείου Περιβάλλοντος. Και φυσικά καμία σχέση δεν είχαν οι τιμές με τις εξωπραγματικές που παρουσιάζονται στους κατοίκους της πόλης, προκαλώντας φόβο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου