ΤΟΠΙΚΑ

Στήριγμα σε μονογονεϊκή οικογένεια από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»

στήριγμα-σε-μονογονεϊκή-οικογένεια-α-129180

Γείτονες υπέρβαρης μητέρας, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ζήτησαν βοήθεια από την πρόεδρο της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Σοφία Χάλαρη

Στήριγμα μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» βρίσκει Βολιώτισσα αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και αντίστοιχα οικονομικά. Πρόκειται για την περίπτωση υπέρβαρης, λόγω ασθένειας, γυναίκας, η οποία καλείται να μεγαλώνει μόνη της, χωρίς εργασία και εξασφαλισμένους οικονομικούς πόρους, το παιδί της ηλικίας δημοτικού.

Το δράμα της νεαρής μητέρας αποκάλυψαν γείτονες, που ζουν καθημερινά την αγωνία της για την εξασφάλιση των βασικών για το παιδί της. Η γυναίκα εξαιτίας προβλήματος υγείας είναι υπέρβαρη. Τα κιλά της δεν της επιτρέπουν να εργάζεται Είναι διαζευγμένη, ζει στο ενοίκιο και αν δεν τη στήριζε η γειτονιά δεν θα μπορούσε να εξασφαλίζει ούτε τα απαραίτητα για το παιδί της.

Γείτονες προσέγγισαν την πρόεδρο της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Σοφία Χάλαρη, στην οποία ανέφεραν τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η υπέρβαρη μητέρα ενός παιδιού. Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Κοινωνική λειτουργός προχώρησε σε έλεγχο και μετά την έκθεση που συντάχθηκε αποφασίστηκε η ένταξή της στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

«Από σήμερα κιόλας θα παρέχουμε στη μητέρα και το ανήλικο παιδί της καθημερινά φαγητό και όλα τα αναγκαία για να στηρίζουμε τη μονογονεϊκή οικογένεια», σημείωσε η κ. Χάλαρη. Επιπλέον, η υπηρεσία θα μεριμνήσει προκειμένου η μητέρα να βγάλει αναπηρική σύνταξη που δικαιούται, να ενταχθεί στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και να λάβει το επίδομα ενοικίου που επίσης δικαιούται.

«Δυστυχώς πολλοί συνάνθρωποί μας, που έχουν ανάγκη και συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να στηριχθούν μέσω προγραμμάτων, δεν το γνωρίζουν», σχολίασε η κ. Χάλαρη.

706 άτομα στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στηρίζονται στα σπίτια τους άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη, με στόχο την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης και την αποφυγή της ιδρυματοποίησης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται να διαβιούν οι ηλικιωμένοι σε αξιοπρεπείς συνθήκες στο οικείο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, να υποστηρίζονται ώστε να διατηρούν την αυτονομία, την κοινωνική συμμετοχή, την επικοινωνία και την αυτάρκειά τους και στο να απολαμβάνουν υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, που τους εξασφαλίζουν υγεία και ποιοτική διαβίωση

Στόχος αποτελεί η παροχή οργανωμένης και συστηματικής πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, από ειδικούς επιστήμονες και καταρτισμένα στελέχη σε μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες, με προτεραιότητα σε αυτούς που διαβιούν μόνοι τους και το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες εξυπηρέτησης, ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινή τους ζωή και μέσω της ενδυνάμωσης να αποκτήσουν τη μεγίστη δυνατή αυτονομία και την κοινωνική ευημερία.

Σύμφωνα με την κ. Χάλαρη, υπό την αιγίδα της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ λειτουργούν πέντε δομές «Βοήθειας στο Σπίτι», που καλύπτουν το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος. Η κάθε δομή αποτελείται από κοινωνικό λειτουργό ή ψυχολόγο, νοσηλευτές και οικογενειακούς βοηθούς και οι υπηρεσίες φροντίδας ως γενικές κατηγορίες περιλαμβάνουν κοινωνική φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή βοήθεια και φροντίδα για την ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης.

Συνολικά απασχολούνται 40 άτομα και καλύπτουν τις ανάγκες 706 ατόμων σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία.

Σημαντικό έργο εν μέσω πανδημίας

Κατά την περίοδο της πανδημίας η ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ και οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» στάθηκαν αρωγοί δίπλα στους πιο ευάλωτους πολίτες. Η πανδημία του κορονοϊού και τα νέα δεδομένα στην καθημερινότητά μας, δημιούργησαν επιπλέον ανάγκες προστασίας, ενώ ταυτόχρονα προκάλεσαν την άμεση και ταχεία ανταπόκριση για θωράκιση της υγείας των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο οι δομές κάλυψαν αυξημένες ανάγκες όπως σίτιση, συνταγογραφήσεις, κατ’ οίκον διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, παράδοση φαρμάκων από φαρμακεία, παραλαβή εξετάσεων, συνδρομή σε υγειονομικές υπηρεσίες και διεκπεραίωση διοικητικών υπηρεσιών.

Οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες αντιμετώπισαν τις περισσότερες απειλές και προκλήσεις αυτήν την περίοδο. «Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, απέδειξε, πως αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο προστασίας των ευάλωτων συμπολιτών μας, τη στιγμή που βρέθηκαν μόνοι τους εναντίον ενός αόρατου εχθρού», σημειώνει η κ. Χάλαρη.

Εν αναμονή προσωπικού

Την τρέχουσα χρονική περίοδο το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» βρίσκεται σε αναμονή προσλήψεων προσωπικού. Ηδη από το 2019 είχε ανακοινωθεί η μεταφορά της λειτουργίας του στους Δήμους. Τον Ιούλιο του 2020 υπήρξε προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ και στην παρούσα φάση έχουν ανακοινωθεί τα προσωρινά αποτελέσματα για το προσωπικό της εκπαιδευτικής βαθμίδας ΠΕ, ΔΕ και ΥΕ. Το προσωπικό που θα προσληφθεί θα προκύψει από μοριοδότηση του ΑΣΕΠ και αφορά στο προσωπικό που απασχολούνταν στην ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου. Το προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου θα μεταφερθεί αυτούσιο στον Δήμο εκτός προκήρυξης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου