ΤΟΠΙΚΑ

Στα μυστικά του αρχαιότερου υπολογιστή

στα-μυστικά-του-αρχαιότερου-υπολογισ-128699

Ο καθηγητής Ξενοφών Μουσάς μίλησε στους μαθητές για το μηχανισμό των Αντικυθήρων

Στα μυστικά του αρχαιότερου υπολογιστή στον κόσμο, τον οποίο δημιούργησαν Ελληνες και ακόμη και σήμερα, 2.200 χρόνια μετά, παρουσιάζει τις θέσεις των ουράνιων σωμάτων ακόμη και τις εκλείψεις της σελήνης και του ηλίου, μυήθηκαν χθες, οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Βόλου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου, στο πλαίσιο του μαθήματος της φυσικής.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στα μυστικά του μηχανισμού των Αντικυθήρων, που συνεχίζει να γοητεύει, μύησε τους μαθητές ο καθηγητής της Φυσικής του Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ξενοφών Μουσάς. Ο κ. Μουσάς επισκέφθηκε το σχολείο μετά από πρόσκληση της καθηγήτριας Φυσικής, Νίκης Χατζηκυριάκου. Σύμφωνα με την κ. Χατζηκυριάκου, στόχος είναι να δώσουμε το έναυσμα στους μαθητές να ασχοληθούν με επιστημονικά αντικείμενα ως οι μελλοντικοί επιστήμονες που θα συνεχίσουν το έργο των σημερινών επιστημόνων.

Οπως τόνισε ο κ. Μουσάς, ο μηχανισμός είναι ο πρόγονος όλης της τεχνολογίας, που υπάρχει σήμερα. «Τα γραναζάκια του μηχανισμού είναι τα μπιτ και τα μπάιτ της παλιάς εποχής που εξελίχθηκαν σε αυτά που έχει σήμερα ο υπολογιστής, το τηλέφωνο. Επειδή είναι ελληνικό επίτευγμα και έχει πολλές όψεις που τραβά τα παιδιά – μυστήριο, είχε βρεθεί σε ένα ναυάγιο – θεωρώ ότι είναι ένας εξαιρετικός ελκυστής των παιδιών στην τεχνολογία, τα μαθηματικά, τις επιστήμες, ακόμη και τη φιλοσοφία. Και επειδή τραβάει τα παιδιά το χρησιμοποιούμε ως εκπαιδευτικό εργαλείο», σημείωσε ο κ. Μουσάς, που χθες βρέθηκε για δεύτερη φορά στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου.

Σύμφωνα με τον κ. Μουσά ο μηχανισμός έχει ύψος περίπου 31 εκατοστά, πλάτος 19 – 20 εκατοστά και πάχος 4 εκατοστών και ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο στα Αντικύθηρα, στα 1900. Εκτιμάται δε ότι δημιουργήθηκε ανάμεσα στο 150 και 100 π.Χ. Στα αρχαία ελληνικά ονομάζεται πινακίδιον, δηλαδή τάμπλετ.

«Είναι ένας υπολογιστής που θα μπορούσε να είναι το όνειρο κάθε αστρονόμου στην αρχαία εποχή αλλά και σήμερα. Δίνει τις θέσεις των ουρανίων σωμάτων, σε συγκεκριμένη ημέρα, ώρα και για συγκεκριμένο τόπο και μπορούσε να το χρησιμοποιεί κανείς για να ξέρει τι μπορεί να δει απόψε στον ουρανό ή τι ώρα είναι, γιατί το μηχάνημα αυτό υποστηρίζω ότι ήταν και ένα ρολόι, όπως ο κούκος με βάρος και αντίβαρο.

Βέβαια ο μηχανισμός είναι πολύ πιο πολύπλοκος από ένα απλό ρολόι, δίνει τη θέση του ήλιου, της σελήνης και των φάσεών της και έχει ακόμη και τις εκλείψεις. Και αυτές που θα γίνουν φέτος, δεδομένου ότι οι εκλείψεις επαναλαμβάνονται με συγκεκριμένη περιοδικότητα», ανέφερε ο κ. Μουσάς εντυπωσιάζοντας τους μαθητές.

«Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις γνώσεις των αρχαίων Ελλήνων. «Ξέρουμε ότι οι Ελληνες ανέπτυξαν την αστρονομία και την αστροφυσική αλλά και την τεχνολογία. Το μηχάνημα είναι ένα προϊόν νανοτεχνολογίας της εποχής, δουλεύει με γρανάζια όπως του ρολογιού με το μικρότερο να είναι 7,5χιλιοστά, το μεγαλύτερο 13 εκατοστά. Είναι ένα θαύμα τεχνολογικό, αλλά όταν κανείς μελετήσει τι ήξεραν τότε, δεν είναι εκτός τόπου και χρόνου όπως μοιάζει αλλά εν τέλει πολύ φυσιολογικό που δημιούργησαν ένα τέτοιο μηχάνημα», πρόσθεσε ο ίδιος που μαζί με ομάδα επιστημόνων μελετούν επί 11 χρόνια το μηχανισμό.

Διαδραστική έκθεση στο Πορφυρογένειο

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων παρουσιάζεται σε έκθεση που φιλοξενείται στο Πορφυρογένειο Ιδρυμα Αγριάς, έως τέλος Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για έκθεση που σύμφωνα με τον κ. Μουσά έχει παρουσιαστεί στη ΝΑΣΑ και σε πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο και είναι επισκέψιμη τόσο από σχολεία όσο και από πολίτες. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ένα φιλμ 35 λεπτών με εικόνες και στη συνέχεια υπάρχουν πολλά αλληλεπιδραστικά μοντέλα με τα οποία μπορεί να παίζει ένας επισκέπτης. Ενα από αυτά μπορεί να το βρει ο καθένας στις εφαρμογές που υπάρχουν για τηλέφωνα, apps, αν γράψει Αντικύθηρα, μπορεί να το κατεβάσει στο τηλέφωνό του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου