ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησαν έλεγχοι στην αγορά για πάταξη της αισχροκέρδειας

ξεκίνησαν-έλεγχοι-στην-αγορά-για-πάτα-128663

Τέλος στα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Από σήμερα άρχισαν έλεγχοι για την ομαλή λειτουργία της αγοράς εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκια της Διεύθυνσης Εμπορίου σαρώνουν τα μαγαζιά σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Ανάπτυξης που τώρα επιβάλλει με ΦΕΚ οι έλεγχοι να γίνονται και από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Ανάπτυξης και όχι μόνο από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου που μέχρι πρότινος ήταν αποκλειστικά υπεύθυνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη έχει ζητήσει να υπάρξει μηδενική ανοχή για την τήρηση της νομοθεσίας. Το μικτό περιθώριο κέρδους στα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά δε θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυε την 1η Φεβρουαρίου 2020, που ακόμη φάνταζε μακρινή η πανδημία του κορονοϊού και η χώρα δεν είχε προχωρήσει στα αυστηρά μέτρα πρόληψης.

Οι υπάλληλοι θα βεβαιώνουν τις παραβάσεις, ενώ το υπουργείο θα επιβάλλει τα πρόστιμα, τα οποία σημειωτέον θα είναι πολύ αυστηρά αν αναλογιστεί κανείς ότι το ύψους τους μπορεί να ξεκινά από 1.000 ευρώ και να φθάνουν το 1 εκατ. ευρώ. Πρόστιμο θα επιβάλλεται και για μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία το οποίο είναι ύψους 10.000 ευρώ.

Οι έλεγχοι θα αφορούν σε όλα τα προϊόντα που αφορούν στην υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας Αλέκος Κουτσελίνης λέει ότι το προηγούμενο διάστημα ορισμένοι ειδικά στο χονδρικό εμπόριο εφάρμοσαν μαυραγορίτικες πρακτικές. «Κράτησαν αποθέματα στις αποθήκες τους και δημιούργησαν μία τεχνητή ζήτηση προϊόντων με αποτέλεσμα οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα να αυξηθούν και να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδο σε σχέση με την προ κρίσης εποχή», εξηγεί.

Ο κ. Κουτσελίνης λέει ότι πρέπει να γίνονται επαρκείς κοστολογικοί έλεγχοι σε κάθε προϊόν, για να ελεγχθεί η τιμή του προϊόντος από την τιμή της αποθήκης μέχρι το ράφι ενός καταστήματος.

Οι έλεγχοι

Οι αρμόδιες υπηρεσίες συγκροτούν κλιμάκια ελέγχου, αποτελούμενα τουλάχιστον από δύο υπαλλήλους. Για την άσκηση των ελέγχων, δύνανται να επιθεωρούν οποιονδήποτε χώρο όπου παρέχονται υπηρεσίες ή παράγονται αποθηκεύονται, διακινούνται, διατίθενται στην αγορά ή εκτίθενται προϊόντα που προορίζονται για διάθεση στον καταναλωτή και να προβαίνουν σε σχετικούς ελέγχους, επιδεικνύοντας τις σχετικές εντολές ελέγχου, εφόσον ζητηθούν. Από την πλευρά τους, οι ελεγχόμενοι υποχρεούνται να παρέχουν τη συνδρομή τους στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα κατά την εκτέλεση του έργου τους και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις τους.

Στους ελέγχους οι εντεταλμένοι υπάλληλοι ασκούν καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου. Ο ελεγχόμενος ή ο υπεύθυνος της ελεγχόμενης επιχείρησης δικαιούται να καταθέσει τις απόψεις του.

Η έκθεση που θα συνταχθεί καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ή έγγραφο που περιέρχεται με οποιονδήποτε τρόπο σε γνώση των ελεγκτικών οργάνων, κοινοποιείται και στη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή προκειμένου να ελεγχθεί αν υφίσταται ενδεχόμενη παράβαση και διατάξεων για την προστασία του καταναλωτή.

Επισημαίνεται ότι το ΦΕΚ προβλέπει ότι όποιος παρεμποδίζει τα ελεγκτικά όργανα ή αρνείται να παραδώσει σε αυτά οποιοδήποτε στοιχείο απαραίτητο για τη διεξαγωγή του ελέγχου, ιδίως τα τιμολόγια, παραστατικά ή/και άλλα έγγραφα, τιμωρείται με φυλάκιση.

Κατά τη διενέργεια του ελέγχου ο ελεγχόμενος οφείλει να συνεργάζεται και μην παρεμποδίζει ή παρακωλύει τον έλεγχο.

Συγκεκριμένα υποχρεούται να παραδώσει κάθε απαραίτητο στοιχείο για τη διεξαγωγή και ολοκλήρωση του ελέγχου, όπως παραστατικά, πιστοποιητικά ή άλλα έγγραφα, να μην παραποιεί ή να αποκρύπτει ή να παραθέτει ψευδή στοιχεία και να μην προβαίνει σε βίαιες ενέργειες εναντίον των ελεγκτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου