ΤΟΠΙΚΑ

Ενίσχυση των χοιροτρόφων ζητεί ο Χρήστος Μπουκώρος

ενίσχυση-των-χοιροτρόφων-ζητεί-ο-χρήσ-128387

Τη στήριξη του κλάδου της χοιροτροφίας που επηρεάζεται δραματικά από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού ζητά, με ερώτησή που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος. Όπως τονίζει στην ερώτησή του ο Χρήστος Μπουκώρος είναι απαραίτητο να ενταχθεί στους πληττόμενους, από τον κορωνοϊό, κλάδους και αυτός της χοιροτροφίας, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί σημαντική πτώση στην ζήτηση του χοιρινού κρέατος, ως επακόλουθο της αναστολής λειτουργίας των τουριστικών μονάδων και των μονάδων εστίασης. Επιπροσθέτως, η μείωση στην κατανάλωση του χοιρινού και οι συνέπειες που αυτή προκαλεί στην εκτροφή χοίρων, θέτουν σοβαρό ζήτημα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη παραγωγή και κατά συνέπεια σοβαρό ζήτημα διατροφικής επάρκειας χοιρινού κρέατος, μετά το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πιο αναλυτικά, στην ερώτησή του βουλευτή και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου αναφέρονται τα εξής: «Η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού και οι συνέπειες που αυτή επιφέρει στην αγορά και κατανάλωση αμνοεριφίων είναι σημαντική, ειδικότερα την περίοδο αυτή ενόψει του Πάσχα. Όπως είχα επισημάνει και με την υπ’αριθμ. 5130/24-3-2020 ερώτησή μου, είναι αδήριτη ανάγκη να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι αμνοεριφίων που ζημιώνονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Όμως, η παρούσα συγκυρία επιφέρει τις ίδιες σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και στον κλάδο της χοιροτροφίας. Σύμφωνα με τη «Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος» η οικιακή κατανάλωση χοιρινού κρέατος παρουσιάζει σημαντική μείωση, της τάξεως του 70%, ενώ σε συνδυασμό με την αναστολή λειτουργίας των τουριστικών μονάδων και των μονάδων εστίασης, ο κλάδος της χοιροτροφίας οδηγείται σταδιακά σε οικονομική κατάρρευση. Κατά συνέπεια η παραγωγή αρχίζει να μένει αδιάθετη, ενώ σταδιακά καθίσταται μη εμπορεύσιμη. Ως εκ τούτου, οι πεντακόσιες και πλέον επιχειρήσεις εκτροφής χοίρου όχι μόνο βλέπουν τα έσοδά τους να εκμηδενίζονται, αλλά και τα έξοδα για την εκτροφή των ζώων να εκτινάσσονται στα ύψη.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, οι σφαγές χοιρινών έχουν πέσει κατακόρυφα, ενώ πλέον δεν εισάγονται και χοιρινά στη χώρα μας για σφαγή. Την ίδια στιγμή, έχουν σταματήσει οι εξαγωγές χοιρινών προς την Αλβανία, λόγω των μέτρων που έχει λάβει η γειτονική χώρα έναντι της πανδημίας του κορωνοιού. Οι εξαγωγές αυτές αποτελούν ποσοστό μεγαλύτερο του 15% της εγχώριας παραγωγής.

Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι να δημιουργούνται διαχειριστικά ζητήματα στην εκτροφή των χοιρινών, όπως και πρόβλημα χώρου στα εκτροφεία, δεδομένου ότι η παραγωγή και οι γεννήσεις δεν σταματούν. Επίσης, το κόστος της παραγωγής έχει αυξηθεί δραματικά, καθώς πολλές επιχειρήσεις παραγωγής βιταμινών, ιχνοστοιχείων και άλλων πρόσθετων υλών έχουν κλείσει παγκοσμίως λόγω των μέτρων και οι τιμές έχουν εκτοξευθεί.

Μια πρόταση για την αποσυμφόρηση του κλάδου είναι η κατά προτεραιότητα σίτιση του στρατού και άλλων κοινωνικών δομών του κράτους με ελληνικό χοιρινό. Επίσης, οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ θα μπορούσαν να προτιμήσουν, αυτή την περίοδο, και να διαθέσουν στους καταναλωτές μόνο ελληνικό χοιρινό, ώστε να αποσυμφορηθεί η αγορά.

Όπως επισημαίνουν και οι χοιροτρόφοι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες τόσο για την ενίσχυση του κλάδου τους, όσο και για να διασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια της χώρας μετά το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κατόπιν τούτων, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να εντάξετε και τον κλάδο της χοιροτροφίας στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό, δεδομένου ότι κλάδοι όπως η επεξεργασία και συντήρηση κρέατος, το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο κρέατος έχουν υπαχθεί στη λίστα;
  2. Προτίθεστε να ενεργοποιήσετε τον μηχανισμό de minimis προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου της χοιροτροφίας για τη ζημιά που υφίστανται αλλά και να αποκτήσουν την αναγκαία ρευστότητα για να συνεχίσουν να τροφοδοτούν με πρώτες ύλες την παραγωγή;
  3. Θα εξετάσετε τη δυνατότητα αποθεματοποίησης των πλεοναζόντων ποσοτήτων χοιρινού;».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου