ΤΟΠΙΚΑ

«Καμπάνα» για ρύπανση της ατμόσφαιρας από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου

καμπάνα-για-ρύπανση-της-ατμόσφαιρα-126462

Δύο έτη φυλάκισης σε επιχειρηματία για καύση πλαστικών σε βαρέλια

Παραδειγματική τιμωρία ιδιοκτήτη επιχείρησης στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου για καύση πλαστικού, που είχε σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, επιβλήθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.

Η υπόθεση με κατηγορούμενο ιδιοκτήτη επιχείρησης έφτασε χθες στη δικαστική αίθουσα, ύστερα από αυτοψία κλιμακίου, το οποίο διαπίστωσε την καύση υλικών. Στον κατηγορούμενο το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή τριετίας.

Συγκεκριμένα, η παράβαση είχε διαπιστωθεί έπειτα από αιφνιδιαστικό έλεγχο μικτού κλιμακίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων στον χώρο της εταιρείας, τον Δεκέμβριο του 2016, και συγκεκριμένα στις 11 Δεκεμβρίου, ημέρα Κυριακή, δηλαδή αργία, καθώς σε αργίες διαπιστώνονται τις περισσότερες φορές αποπνικτικά φαινόμενα ρύπανσης, με την πόλη να δυσφορεί και τους πολίτες να διαμαρτύρονται για έντονη δυσοσμία από την καύση πλαστικού.

Εκείνη την ημέρα, στις 10 το πρωί, οι ελεγκτές εντόπισαν στην επιχείρηση τέσσερις εργαζόμενους. Διαπίστωσαν ότι έκαιγαν καλώδια χωρίς άδεια σε τρία βαρέλια, στην προσπάθειά τους προφανώς να αφαιρέσουν το πλαστικό και να κρατήσουν τον χαλκό των καλωδίων, με αποτέλεσμα να «πνίξουν» με σύννεφα καπνού τη γύρω περιοχή.

Τα σύννεφα καπνού έγιναν αντιληπτά από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Εγιναν όμως αντιληπτά και από υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, και μάλιστα τριών υπηρεσιών: τη Διεύθυνση Ανάπτυξης, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Υγιεινής.

Το μικτό κλιμάκιο έκοψε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, ενώ η υπόθεση ανέβηκε χθες στο ακροατήριο για το ποινικό της κομμάτι, καθώς η υποβάθμιση περιβάλλοντος συνιστά παράβαση του Ποινικού Κώ
δικα και τιμωρείται και αυστηρά. Στο Δικαστήριο ο κατηγορούμενος εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η καύση των καλωδίων γινόταν μαζί με ξύλα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να ζεσταθούν επειδή εκείνη την ημέρα έκανε τσουχτερό κρύο. Το επόμενο διάστημα ο Βόλος επλήγη από σφοδρή χιονόπτωση, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας δεν ήταν παρών ούτε και οι υπεύθυνοί της, και οι εργαζόμενοι ανέλαβαν αυθαίρετα αυτήν την πρωτοβουλία. Μάρτυρας υπεράσπισης, εργαζόμενος που εξετάστηκε στο Δικαστήριο, επιβεβαίωσε ότι η καύση έγινε λόγω του ψύχους. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να εργαστούν, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της πολιτικής αγωγής εξετάστηκε ως μάρτυρας ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Νίκος Πουρνάρας, ο οποίος αναφέρθηκε στις διαπιστώσεις του μικτού κλιμακίου και στην ατμοσφαιρική ρύπανση που παρατηρήθηκε. Ο κ. Πουρνάρας τόνισε ότι η καύση καλωδίων απαγορεύεται ρητά και αυστηρά από τη νομοθεσία.

Ο εισαγγελέας έδρας, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε ο κατηγορούμενος να κηρυχθεί ένοχος για υποβάθμιση περιβάλλοντος εξ αμελείας, όμως το Δικαστήριο δεν υιοθέτησε την πρόταση και καταδίκασε τον κατηγορούμενο με την αρχική κατηγορία που περιελάμβανε το κατηγορητήριο, για υποβάθμιση περιβάλλοντος. Επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων με αναστολή τριετίας. Να επισημανθεί ότι εγκύκλιος Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αφαιρεί τη δυνατότητα αναβολής στην εκδίκαση υποθέσεων τέτοιου περιεχομένου.

Η έρευνα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, έχει παρουσιάσει τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ενα από τα τελευταία σχετικά δημοσιεύματα αφορούσε σε έρευνα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ σχετικά με σημεία ανεξέλεγκτης καύσης, που μετατρέπουν την πόλη σε θάλαμο αερίων. Αυτό το δημοσίευμα, τον περασμένο Δεκέμβριο, κατέγραφε ότι γεωγραφικά τρεις είναι οι εστίες ρύπανσης του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου από την ανεξέλεγκτη καύση καλωδίων και πλαστικών, η μία από αυτές στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή.

Στην έρευνα του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ είχε αναδείξει το πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που διαπιστώνεται σε διάφορες περιοχές του νομού με την καύση καλωδίων και πλαστικών σε ακατάλληλες εγκαταστά
σεις, και την επίδειξη παντελούς αδιαφορίας για τη ζημία που προκαλείται στο περιβάλλον, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία.

Το ρεπορτάζ αποτύπωνε ότι γεωγραφικά οι περισσότερες παραβάσεις διαπιστώνονται σε ελέγχους στη Νεάπολη, τη Νέα Ιωνία και την Α’ Βιομηχανική Περιοχή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου