ΤΟΠΙΚΑ

Μ. Ζουμπουλάκης: Ο αντίκτυπος της κρίσης στην οικονομία

μ-ζουμπουλάκης-ο-αντίκτυπος-της-κρίση-123585

«Αν η κατάσταση ομαλοποιηθεί τον Μάιο, οι οικονομικές απώλειες θα είναι μικρότερες», τονίζει ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

«Η επίπτωση στην ελληνική οικονομία θα ήταν μεγαλύτερη, αν δεν είχαν ληφθεί εγκαίρως κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού» αναφέρει ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Μιχάλης Ζουμπουλάκης. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε οικονομικό επίπεδο ο κ. Ζουμπουλάκης ανέφερε ότι σχετίζονται άμεσα με το χρονικό διάστημα εφαρμογής των μέτρων. Το οικονομικό πλήγμα θα επιχειρηθεί μάλιστα να αποτυπωθεί σε μελέτη, που πρόκειται να εκπονηθεί από το τμήμα, μόλις η κοινωνία επιστρέψει στην ομαλότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζουμπουλάκη, η μείωση του ΑΕΠ για τους δύο πρώτους μήνες εφαρμογής των κυβερνητικών μέτρων υπολογίζεται στο 2%. «Αν δεν είχαν ληφθεί κυβερνητικά μέτρα, οι επιπτώσεις θα ήταν μεγαλύτερες, της τάξης του 3,5%», αναφέρει ο κ. Ζουμπουλάκης.

Για τον ίδιο υπάρχουν κλάδοι της οικονομίας που έχουν πληγεί και δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος, κλάδοι που θα βγουν από την υγειονομική κρίση με μικρότερες απώλειες και κλάδοι που θα αυξήσουν τους τζίρους τους.

Σε γενικές γραμμές όλη η οικονομία θα επηρεαστεί. Αυτή τη στιγμή περισσότερο θιγμένος είναι ο κλάδος της παροχής υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα η εστίαση, τα κομμωτήρια, τα ινστιτούτα περιποίησης, που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος. «Αν η κατάσταση ομαλοποιηθεί τον Μάιο, οι απώλειες θα είναι μικρότερες. Οσο περισσότερο ισχύουν τα μέτρα, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες. Για τον λόγο αυτό υιοθετήθηκαν και βοηθητικά μέτρα, που και πάλι δεν θα σώσουν την κατάσταση», ανέφερε ο κ. Ζουμπουλάκης.

Μικρότερες αναμένεται να είναι οι απώλειες στους τουριστικό και μεταφορικό κλάδους, που σήμερα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. «Θα είναι σε θέση να καλύψουν μέρος των απωλειών, όμως δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνική οικονομία. Θα εξαρτηθεί και από τις άλλες χώρες, αν θα ανοίξουν τα σύνορά τους κι αν οι κάτοικοι θα κάνουν διακοπές. Σε διαφορετική περίπτωση ίσως δούμε να ανοίγουν νέες τουριστικές αγορές από Κίνα και γενικά από την Ασία», ανέφερε ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στον αντίποδα εκτίμησε ότι το εμπόριο, παρά το πλήγμα που δέχεται, θα είναι σε θέση να ανακάμψει και να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους μόλις τα καταστήματα ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους.

Από την υγειονομική κρίση ωστόσο θα υπάρχουν και κερδισμένοι σε οικονομικό επίπεδο, σούπερ μάρκετ και καταστήματα με είδη τροφίμων, φαρμακεία και ταχυμεταφορές παρουσιάζουν αύξηση των τζίρων τους και ταυτόχρονα τονώνουν και τον τομέα των μεταφορών, που σήμερα βλέπει τους οικονομικούς δείκτες να πέφτουν εξαιτίας της μείωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Το μεγάλο ερώτημα για τον κ. Ζουμπουλάκη αφορά στη γεωργία. Το στοίχημα, όπως τονίζει ο ίδιος, είναι από τη στιγμή που σταμάτησαν οι εξαγωγές και φυσικά οι εισαγωγές, να βρεθεί τρόπος για τη διακίνηση των προϊόντων που παράγονται στην εσωτερική αγορά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες η κρίση θα τους αγγίξει ανάλογα με τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και τον κλάδο του καθενός.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας μόλις ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση. Για να γνωρίζουμε τις συνέπειες θα πρέπει να γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Γεγονός είναι ότι το χρέος όλων των χωρών θα αυξηθεί. Οπως και ότι θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση. Οσο πιο σύντομα, πάντως, βγούμε από την υγειονομική κρίση, τόσο μικρότερες απώλειες θα έχουμε σε οικονομικό επίπεδο», υπογραμμίζει ο κ. Ζουμπουλάκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου