ΤΟΠΙΚΑ

Ενδιαφέρον για την ιστορία

ενδιαφέρον-για-την-ιστορία-121368

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από Ελλάδα και εξωτερικό για το δίτομο έργο με την 100χρονη ιστορία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, το οποίο θα παρουσιαστεί σε Βόλο και Αθήνα, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων του δημόσιου βίου.

Η πολυτελής έκδοση που έχει φτάσει μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, έχει διανεμηθεί στα 750 μέλη του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, ενώ στους άμεσους στόχους των εμπνευστών της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η περαιτέρω προώθηση της τοπικής ιστορίας σε πανεπιστημιακές και εκπαιδευτικές βιβλιοθήκες, προς όφελος των ερευνητών κάθε ηλικίας.

Το ίδιο έργο θα διατεθεί και σε βιβλιοθήκες, ενώ όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, Αντώνης Λάσκος: «Θα φροντίσουμε να πάει παντού, γιατί είναι ένα βιβλίο που γράφει όλη την ιστορία της Ζαγοράς και επιπλέον την ιδέα του συνεταιρισμού, γιατί ο συνεταιρισμός είναι ιδέα».

1.126 σελίδες ιστορίας, συνεταιριστικών αξιών και πολιτισμού της αγροτικής μας παραγωγής. Δύο τόμοι, που παρουσιάζουν για πρώτη φορά συγκεντρωμένα στοιχεία για τη συνεταιριστική παράδοση και τον αγώνα των καλλιεργητών της περιοχής, από τον Δρ Αλέξανδρο Γ. Καπανιάρη και τον Διονύση Α. Βαλασσά. Το έργο με τίτλο «Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου 1916-2016, Ένας αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και αγώνα, Η ιστορία, οι συνεταιριστικές αξίες και ο πολιτισμός της αγροτικής παραγωγής», μαζί με το DVD (σε ελληνικά και αγγλικά) με τίτλο «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια», καταγράφουν τα βιώματα ανθρώπων που κατάφεραν να συνεργάζονται εδώ και 101 ολόκληρα χρόνια.

Οι συγγραφείς της δίτομης έκδοσης είναι ο Δρ Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης και ο Διονύσιος Α. Βαλασσάς, Γενικός Διευθυντής της Οργάνωσης. Οι δύο τόμοι αποτελούν αποτέλεσμα εργασίας μίας πολυμελούς ομάδας ανθρώπων, καθοδηγούμενων από την επιστημονική και συγγραφική εμπειρία του Αλέξανδρου Καπανιάρη, από τη βιωματική εμπειρία του Διονύσιου Βαλασσά και από το μεράκι όλων για ανάδειξη της τοπικής συνεταιριστικής παράδοσης και ευρύτερα της ιστορίας. Την ομάδα επιστημόνων και ειδικών αποτελούν οι: Πολίτης Αντώνιος, Παναγιώτης Σαράφης, Πέτρος Βελέντζας, Ιωάννης Γκλαβάτος, Αχιλλέας Γκλαβάτος, Χαράλαμπος Ψιμόπουλος, Βασίλειος Μπιρλιράκης, Ευάγγελος Τσιάμης, Σοφία Ξυνογαλά, Βασίλειος Αγιοπετρίτης, Νικόλαος Διαμαντάκος, Εμμανουήλ Γκαγκάκης.

Το δίτομο έργο προσφέρεται σε ειδική κασετίνα και συνοδεύεται επίσης από το ιστορικό δίγλωσσο ντοκιμαντέρ «με τα τσαπιά και με τα θκέλια», παραγωγής του Συνεταιρισμού και σκηνοθεσίας του Γιώργου Λάγδαρη, σε έρευνα και κείμενα του Αλέξανδρου Καπανιάρη που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2016, και έπειτα από κρίση είχε δύο διεθνείς συμμετοχές σε φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου, στο Λονδίνο και στο Λος Αντζελες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου