ΤΟΠΙΚΑ

Δίνουν σημαντικές εκπτώσεις για να αναδειχθούν προμηθευτές

δίνουν-σημαντικές-εκπτώσεις-για-να-αν-120947

Εταιρείες από όλη τη χώρα κάνουν προσφορές στο Νοσοκομείο Βόλου

Το ζωηρό ενδιαφέρον εταιρειών από όλη τη χώρα σε ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς προμηθειών του Νοσοκομείου Βόλου, αποτυπώνουν οι συμμετοχές στις διαδικασίες αλλά και τα ποσοστά εκπτώσεων που φτάνουν και στο 34,50%.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Εταιρείες που αναζητούν πελάτες για τα προϊόντα τους, ενδιαφέρονται ζωηρά για διαγωνισμούς καθώς εάν ανακηρυχθούν προμηθευτές, γνωρίζουν πως θα πραγματοποιήσουν σημαντικούς τζίρους με βεβαιότητα εξόφλησης των τιμολογίων τους.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Βόλου την περασμένη εβδομάδα, επικυρώθηκε για παράδειγμα το πρακτικό οικονομικής αξιολόγησης της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης του ηλεκτρονικού διαγωνισμού προμήθειας «ΤΡΟΦΙΜΑ, ΠΟΤΑ, ΚΑΠΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΑ» με αριθμ. διακήρυξης 29/2015. Η επιτροπή ενέκρινε το πρακτικό του διαγωνισμού συνολικού ποσού κατακύρωσης 103.181,2 € με ΦΠΑ ποσό που δεν υπερβαίνει την αντίστοιχη προϋπολογιζόμενη δαπάνη του διαγωνισμού των 198.800,00 € και τη συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας με την κατάθεση των φακέλων δικαιολογητικών κατακύρωσης.

Προκύπτει δηλαδή πως σύμφωνα με ισχύοντα τιμολόγια του 2015, προσδιορίστηκε ο προϋπολογισμός των προϊόντων και από τις εκπτώσεις που κατατέθηκαν, η συνολική δαπάνη περιορίζεται στο μισό της προϋπολογισθείσας.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι οικονομικές προσφορές πρέπει να έχουν σαν βάση τη χαμηλότερη τιμή της εγχώριας αγοράς όπως καταγράφεται στο παρατηρητήριο του άρθρου 24 του ν. 3846/2010. Προσφορές που αναγράφουν τιμές πάνω από το παρατηρητήριο απορρίπτονται ως απαράδεκτες αλλά δεν υπάρχουν εγγραφές για όλα τα προϊόντα στο Παρατηρητήριο και μέχρι να ενταχθούν στο Παρατηρητήριο, σύμφωνα με το Π.Δ. 118/2007 σε περιπτώσεις διαγωνισμών με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή στους οποίους υποβάλλεται μία μόνο προσφορά ή τελικά γίνεται αποδεκτή μία μόνο προσφορά και εφόσον δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία τιμών είτε προηγούμενων διαγωνισμών είτε της αγοράς που να επιβεβαιώνονται με παραστατικά, ο διαγωνισμός ματαιώνεται και επαναλαμβάνεται υποχρεωτικά.

Σε διάφορες περιπτώσεις προμήθειας προϊόντων του Νοσοκομείου και καθώς δεν υπήρχαν προσδιορισμένες τιμές στο Παρατηρητήριο, ο διαγωνισμός κατακυρώνεται στον προμηθευτή που έχει προσφέρει την χαμηλότερη τιμή σε συνεκτίμηση με παραστατικά που έχει εκδώσει ο μειοδότης για το ίδιο προϊόν σε άλλον φορέα.

Για παράδειγμα προμηθευτής προσέφερε στην τιμή 2,25 ευρώ στο Νοσοκομείο Βόλου το είδος σφουγγαρίστρα επαγγελματική πέλμα ενώ από συγκριτικό τιμολόγιο που κατατέθηκε από τον ίδιο με έκδοση 31-7-2014, το Νοσοκομείο Βόλου είχε προμηθευτεί το ίδιο προϊόν προς 3,80 ευρώ. Από τον ίδιο επίσης διαγωνισμό, προκύπτει σημερινή τιμή 4,05 ευρώ για το είδος επαγγελματικό αλουμινόχαρτο με τιμολόγιο 5,65 ευρώ προς το Δήμο Λαρισαίων στις 20- 2- 2015. Εταιρίες από Κόρινθο (γιαούρτια 12.882 €), Πειραιά (κρέατα και τυροκομικά 26.865,01 €), Κατερίνη (κοτόπουλα 29.832 €) κ.ο.κ. αναδεικνύονται μειοδότες και προμηθευτές μεγάλων ποσοτήτων του Νοσοκομείου Βόλου με την αγορά να φαίνεται πως προσαρμόζεται στις οικονομικές συνθήκες και τελικά οι προϋπολογισμοί προμηθειών να αναθεωρούνται συνεχώς προς τα κάτω.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου