ΤΟΠΙΚΑ

Υποψήφια πανελλαδικών, ετών 70!

υποψήφια-πανελλαδικών-ετών-70-12069

Σε ηλικία 70 ετών νιώθει την ίδια αγωνία με τους 18άρηδες που ετοιμάζονται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις για την είσοδό τους στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θα είναι άλλωστε και η ίδια υποψήφια στις πανελλαδικές με στόχο να αποκτήσει εισιτήριο εισόδου στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Ο λόγος για τη συνταξιούχο του δημοσίου, Βαρβάρα Παρίσση, που παρά τα 70 της χρόνια επέστρεψε στα θρανία και σε λίγες ημέρες θα περάσει τη δοκιμασία των πανελλαδικών για να κάνει το όνειρο για σπουδές πραγματικότητα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η Βαρβάρα Παρίσση ήταν επί 28 χρόνια εργαζόμενη στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας. Συνταξιοδοτήθηκε, όμως ποτέ δεν εγκατέλειψε το όνειρό της για σπουδές. Πριν από τρία χρόνια αποφάσισε να επιστρέψει στα θρανία. Γράφτηκε στο 2ο ΕΠΑΛ Βόλου και παρακολουθεί τον τομέα εφαρμοσμένων τεχνών. Σε λίγες εβδομάδες θα δώσει πανελλαδικές.

Χθες μοιράστηκε το όνειρό της για σπουδές με τα ΜΜΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Ηταν άλλωστε η μαθήτρια-υποψήφια που εντυπωσίασε τον υφυπουργό Παιδείας, Δημήτρη Μπαξεβανάκη, κατά την πρόσφατη διήμερη επίσκεψή του στον Βόλο και τον Αλμυρό. Ο κ. Μπαξεβανάκης της ευχήθηκε ολόψυχα «καλή επιτυχία» στις πανελλαδικές.

«Εδώ και τρία χρόνια φοιτώ στο 2ο ΕΠΑΛ Βόλου. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό σχολείο με εκπαιδευτικούς πραγματικούς ανθρώπους που με ώθησαν να φθάσω εδώ που είμαι σήμερα. Ευελπιστώ να περάσω. Κάνω μια μεγάλη προσπάθεια. Είναι μια προσωπική μου επιδίωξη. Ένα απωθημένο θα έλεγα, γιατί ήμουν από πολύτεκνη οικογένεια και ο πατέρας μου δεν μπόρεσε να με στείλει για σπουδές. Υπηρέτησα στο δημόσιο αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψα τον στόχο των σπουδών. Πιστεύω ότι η γνώση και η μάθηση δεν έχουν ηλικία. Θέλω να περάσω στο ΙΑΚΑ. Δεν θα στερήσω κάποια επαγγελματική θέση από τα νέα παιδιά. Αλλωστε στόχος μου δεν είναι η επαγγελματική αποκατάσταση», ανέφερε η ίδια.

Η Βαρβάρα Παρίσση διαβάζει πολλές ώρες την ημέρα για να βγάλει τόσο την ύλη των πανελλαδικών όσο και για τις ανάγκες των ενδοσχολικών εξετάσεων που προηγούνται. «Πηγαίνω και στο σχολείο. Δεν κάνω απουσίες», λέει η ίδια. Εχει δύο εγγονές, μία 14 και μία 17 ετών. Η μεγαλύτερη της λέει, όπως εξομολογήθηκε: «δηλαδή του χρόνου γιαγιά εσύ θα είσαι δευτεροετής και εγώ πρωτοετής».

«Την ηλικία μου δεν τη νιώθω. Δεν με ενοχλεί, δεν έχω κόμπλεξ. Θέλω να με έχουν όλοι παράδειγμα. Συστήνω σε όλα τα παιδιά να συνεχίσουν να μαθαίνουν. Δεν υπάρχει στασιμότητα στη μάθηση και στη γνώση. Οσο πιο ψηλά ανεβαίνει κανείς πνευματικά τόσο καλύτερος άνθρωπος γίνεται και διεκδικεί καλύτερη ζωή», το μήνυμα που έστειλε.

«Είναι η πρώτη φορά που έχω μια μαθήτρια σε ηλικία μεγαλύτερη από εμένα. Είναι μια πολύ καλή εμπειρία. Στο δικό μας σχολείο φοιτούν κατά κόρον ενήλικοι και εργαζόμενοι μαθητές. Αυτούς τους ανθρώπους δεν τους βλέπουμε ως μαθητές αλλά ως συνεργάτες. Κερδίζουμε κι εμείς από τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους και όλοι μαζί προχωράμε. Η Βαρβάρα Παρίσση είναι ένα παράδειγμα για όλους. Και με την πράξη της μας δίνει το μήνυμα ότι σε όποια ηλικία κι αν είμαστε ποτέ δεν είναι αργά να μάθουμε», τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Βόλου, Αθανάσιος Γκίκας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου