ΤΟΠΙΚΑ

Η πρόληψη αποτελεί το Α και το Ω για τον καρκίνο του ήπατος

η-πρόληψη-αποτελεί-το-α-και-το-ω-για-τον-120426

Συνολικά 85 Βολιώτες υποβλήθηκαν σε δωρεάν εξετάσεις στο πλαίσιο δράσης πρόληψης – Η κατάχρηση αλκοόλ στην κορυφή των παραγόντων κινδύνου

Η πρόληψη του καρκίνου του ήπατος αποτελεί το Α και το Ω, ενώ η κατάχρηση αλκοόλ αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της νόσου.

Αυτό επισήμανε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ελίνα Αλεξοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας του Συλλόγου Ασθενών Ηπατος Ελλάδος «Προμηθέας» που σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Μαγνησίας άρχισαν ενημερωτική καμπάνια στον Βόλο από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας.

Η καμπάνια περιλαμβάνει καθημερινά διανομή ενημερωτικού υλικού για τις παθήσεις του ήπατος και κυρίως για τον καρκίνο, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται δωρεάν εξετάσεις ελαστογραφίας ήπατος στα γραφεία του Συλλόγου Καρκινοπαθών Νομού Μαγνησίας, στην οδό Τάκη Οικονομάκη 51 από τις 10:00 – 17:00.

Από την περασμένη Δευτέρα μέχρι χθες είχαν υποβληθεί σε δωρεάν εξετάσεις περίπου 65 άτομα, ενώ μέχρι αύριο Παρασκευή, που ολοκληρώνεται η καμπάνια, υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 85. Η λίστα των ραντεβού έκλεισε χθες, όμως επειδή καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από τους πολίτες, οι δύο σύλλογοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η δράση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Oπως αποκάλυψε η κ. Αλεξοπούλου αρκετοί από τους Βολιώτες που εξετάστηκαν διαπιστώθηκε ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Τους υποδείχτηκαν οι επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν, για να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια και να ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη θεραπεία.

«Η πρόληψη είναι το Α και το Ω για τις παθήσεις του ήπατος. Το συκώτι δεν προειδοποιεί τις περισσότερες φορές, για αυτό και πρέπει να γίνονται εξετάσεις συχνά», προέτρεψε η κ. Αλεξοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια η υπερβολική χρήση αλκοόλ έχει επιπτώσεις στο συκώτι, ενώ επίσης στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, αλλά και οι μακροχρόνιες ηπατίτιδες που μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε να προκύψει το πρόβλημα για να δράσουμε. Το ιδανικότερο είναι να κάνουμε συχνά εξετάσεις για να αποφεύγουμε δυσάρεστες εξελίξεις στην πορεία», παρατήρησε η κ. Αλεξοπούλου.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νόσους του ήπατος, που παρέχει τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων, αλλά και καθημερινή υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ηπατικές νόσους.

Οπως ανέφερε η υπεύθυνη επικοινωνίας ο «Προμηθέας» έχει ως στόχο την εξασφάλιση καλύτερων πρακτικών πρόληψης και ενημέρωσης, καθώς και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας για ανθρώπους που ζουν με ηπατικά νοσήματα στο γενικό πληθυσμό και σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος πραγματοποιεί από τον Οκτώβριο του 2020, ολιστική εκστρατεία ευαισθητοποίησης ασθενών με χρόνια ηπατικά νοσήματα, καθώς και γενικού πληθυσμού, γύρω από τους παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος, ενός καρκίνου με θανατηφόρες συνέπειες (830.000 θάνατοι ανά έτος παγκοσμίως), αλλά με ελλιπή ενημέρωση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου