ΤΟΠΙΚΑ

Η παράταξη «Μαζί για τον Βόλο» για το αίτημα μείωσης του ενοικίου του «Ξενία»

η-παράταξη-μαζί-για-τον-βόλο-για-το-αί-120059

Η δημοτική παράταξη «Μαζί για το Βόλο» σχετικά με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο (Δευτέρα 13/4) για τη μείωση του ενοικίου του Ξενία από την DOMOTEL κατά 20%, για την τριετία 2019-2021, σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Η στάση της Δημοτικής Αρχής να προωθήσει περαιτέρω μείωση του ποσού ενοικίου του Ξενία από την εταιρεία DOMOTEL και μάλιστα σε μια επώδυνη οικονομικά και κοινωνικά συγκυρία δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα:

1. Η εισήγηση για μείωση του ποσού ενοικίου από τα 312.000 στα 252.000 (μείωση 20%), για την τριετία 2019-2021, βασίζεται σε εκτίμηση ειδικού της DOMOTEL και όχι σε έκθεση ειδικού από το Μητρώο Εκτιμητών του Δήμου. Κατά πόσο αυτό υπηρετεί το συμφέρον του Δήμου και κατ’ επέκτασιν της τοπικής κοινωνίας; Η έκθεση υπαλλήλου της εταιρείας ποιανού συμφέρον αποτυπώνει;

2. Η μείωση στο ποσό από τα 420.000 στα 312.000 είχε γίνει με δικαστική απόφαση και αφορούσε τα πιο επώδυνα έτη της μνημονιακής περιόδου, τώρα με ποια αιτιολόγηση προωθείται περαιτέρω μείωση στο ενοίκιο και μάλιστα αναδρομικά από το 2019 και μέχρι και το 2021; Γιατί η δημοτική αρχή αντί να υπερασπιστεί το συμφέρον του Δήμου επικαλούμενη την απόφαση της Δικαιοσύνης, υιοθετεί και προωθεί μόνης της τη μείωση;

3. Θυμίζουμε ότι ο Δήμος έχει δώσει τη δυνατότητα για την επέκταση του Ξενία στο πλαίσιο της ανάπλασης της περιοχής, αλλά η θέση μας είναι ότι υπάρχουν προϋποθέσεις γι’ αυτό. Εν λευκώ, χωρίς να υπάρχει η μελέτη ανάπλασης του πάρκου και του γύρω χώρου, η επέκταση θα ναι καταχρηστική και επιζήμια για το συμφέρον της πόλης. Η μείωση του ενοικίου συνιστά μια ακόμα διευκόλυνση στην εταιρία και δημιουργεί ερωτηματικά για την επιλεκτική και διαρκώς ευνοϊκή στάση της Δημοτικής Αρχής.

4. Το θέμα έχει τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει δια περιφοράς (μέσω e-mail), γεγονός που υποβαθμίζει τη διαδικασία και εμποδίζει να διευκρινιστούν τα αρκετά επιμέρους ζητήματα. Ήδη άλλοι Δήμοι έχουν εξασφαλίσει την εξ αποστάσεως λειτουργία των ΔΣ μέσω τηλεδιάσκεψης με σεβασμό στη διαδικασία.

Στη δική μας περίπτωση, γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα τίθεται προς συζήτηση σε αυτήν τη διαδικασία και όχι σε επόμενη, ώστε να αναπτύξει η ΔΑ την επιχειρηματολογίας της και να απαντήσει σε ερωτήσεις; Γιατί αποτρέπει τους δημότες από την παρακολούθηση της διαδικασίας; Προς τι η βιασύνη;

Είναι προκλητικό και σκανδαλώδες την ίδια ώρα που η Δημοτική Αρχή αρνείται σιωπηρά να συζητήσει τις προτάσεις μας για την ελάφρυνση/στήριξη μικροεπιχειρήσεων και δημοτών με μειώσεις τελών και-μεταξύ άλλων-την απαλλαγή ενοικίων για κάποιους μήνες στα δημοτικά ακίνητα, να φέρνει μείωση ενοικίου σε μια μεγάλη επιχείρηση, στοιχειοθετώντας την με εισήγηση της ίδιας της επιχείρησης, και να αναπροσαρμόζει τον προϋπολογισμό χάριν εορταστικού φωτισμού αξίας 329.000 ευρώ σε μια ρευστή οικονομικά περίοδο, δεσμεύοντας το Δήμο για τα επόμενα χρόνια.

Εν τέλει, αυτοί που αλαζονικά «δεν βλέπει» η Δημοτική Αρχή δεν είναι οι πολιτικοί της αντίπαλοι, αλλά οι ίδιοι οι δημότες και το συμφέρον της πόλης.»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου