ΛΑΡΙΣΑ

Έλεγχοι σε καλλιέργειες σκληρού σίτου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

έλεγχοι-σε-καλλιέργειες-σκληρού-σίτο-118275

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνει ότι γεωπόνοι της Υπηρεσίας πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους σε καλλιέργειες σκληρού σίτου για την αξιολόγηση της υγιεινής κατάστασης των φυτών.

Οι μέχρι στιγμής παρατηρήσεις των γεωπόνων της Υπηρεσίας δείχνουν ότι η υγιεινή κατάσταση των σιτοκαλλιεργειών στις οποίες εφαρμόστηκαν ψεκασμοί με μυκητοκτόνα, χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές καλή. Τοπικά και κυρίως στις καλλιέργειες που δεν έχουν ψεκαστεί με μυκητοκτόνα, έχουν παρατηρηθεί προσβολές από τις μυκητολογικές ασθένειες Σεπτορίωση και Ελμινθοσπορίωση, προσβολές οι οποίες κατά τόπους είναι έντονες.

Επειδή ο συνδυασμός των παρατεταμένων βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών και η σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας ευνόησαν την ανάπτυξη των παραπάνω ασθενειών, ενημερώνονται οι σιτοπαραγωγοί της Π.Ε. Λάρισας ότι θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση ελέγχοντας τις καλλιέργειές τους επισταμένως για προσβολές, ώστε έγκαιρα – εφόσον χρειαστεί – να επέμβουν με μυκητοκτόνα.

Η χημική καταπολέμηση εφόσον κριθεί ότι είναι αναγκαία, τότε αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί με εγκεκριμένο μυκητοκτόνο τηρώντας το προβλεπόμενο όριο ημερών ψεκασμού πριν τη συγκομιδή, για την αποφυγή εύρεσης υπολειμμάτων στα παραγόμενα προϊόντα. Η απόφαση για ψεκασμό θα πρέπει να λαμβάνεται σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου