ΤΟΠΙΚΑ

Απόφαση κόλαφος για τον ΙΜΑΝΤΑ ~ Δικαιώθηκαν οι απεργοί

απόφαση-κόλαφος-για-τον-ιμαντα-δικαιώ-118049

Απορρίφτηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο ΙΜΑΣ

Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά των εργαζομένων του ΙΜΑΝΤΑ για την απεργία διαρκείας. Απόφαση «κόλαφος» για την εταιρεία από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου που δικαιώνει τους απεργούς και καταρρίπτει τα επιχειρήματα της επιχείρησης.

Στο σκεπτικό της απόφασης που εξασφάλισε και παρουσιάζει σήμερα ολόκληρο ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ παρακάτω, μεταξύ άλλων επισημαίνεται ξεκάθαρα ότι «η παροδική δυσχέρεια, και αληθής υποτιθέμενη, δεν δικαιολογεί την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας» και ότι «η εταιρεία εκμεταλλευόμενη τη θέση ισχύος της και ενεργώντας κατά παράβαση των κανόνων του εργατικού δικαίου, αρνήθηκε να εφαρμόσει την ισχύουσα ΣΣΕ και το νομικό καθεστώς για τους όρους ασφαλείας». Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί και η απόφαση για το ΣΥΡΜΑ που εκδικάστηκε χθες επίσης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
ΦΩΤΟ: Ηλίας Καράτσαλος

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου από χθες το απόγευμα «μονοπωλεί» τις συζητήσεις στα συνδικάτα του Βόλου καθώς πρόκειται για μία απόφαση – σταθμό της Δικαιοσύνης που όπως τόνιζαν χθες οι εκπρόσωποι των σωματείων, δίνει δύναμη και κουράγιο στο εργατικό δυναμικό να παραμείνει «ζωντανό» μπροστά στις επιθέσεις που δέχεται από την εργοδοσία.

Στο σκεπτικό της πολυσέλιδης δικαστικής απόφασης απόρριψης των ασφαλιστικών μέτρων επισημαίνεται ξεκάθαρα ότι η απεργία των εργαζομένων δεν είναι παράνομη και καταχρηστική και ότι κηρύχθηκε νόμιμα. Υπογραμμίζεται ότι το σωματείο του ΙΜΑΝΤΑ, προχώρησε στη λήψη απόφασης της απεργίας τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα, γνωστοποίησε την απόφασή του και παράλληλα προσέφερε προσωπικό ασφαλείας. Τα αιτήματα που έθετε για την προκήρυξη της απεργίας – σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου ήταν σαφής και δεν χρειάζονταν περισσότερη εξειδίκευση.

Στη δικαστική απόφαση επίσης τονίζεται ότι «καθίσταται νόμιμη η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας στην περίπτωση που η άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη υπερβαίνει προφανώς τα όρια του άρθρου 281 ΑΚ, ώστε να ασκείται καταχρηστικά και παράλληλα με την άσκησή του να πλήττεται το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης και αυτό διότι υπερισχύει η συλλογικότητας της διαφοράς της νομικής φύσης».

Αδικαιολόγητη η εκ περιτροπής εργασία

Σύμφωνα με το Δικαστήριο η εκ περιτροπής εργασία ως μέτρο που εφαρμόστηκε, δεν δικαιολογείται εξαιτίας των παροδικών προβλημάτων λόγω της μείωσης παραγγελιών στον ΙΜΑΝΤΑ. Ειδικότερα στην δικαστική απόφαση τονίζεται μεταξύ άλλων:

«Αποδείχτηκε ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομική δυσχέρεια το τρέχον έτος, όμως αυτή είναι προσωρινή (το δικαστήριο επικαλείται και την κατάθεση του μάρτυρα της εταιρείας που είχε επισημάνει ότι πιθανόν να διαρκέσει λιγότερο από 4 μήνες) και συνεχίζοντας στην απόφαση επισημαίνεται ότι «παρά τη μείωση των παραγγελιών αποδεικνύεται ότι έχει προς εκτέλεση σοβαρές παραγγελίες, αφού η ίδια η εταιρεία ομολογεί ότι ενδεχόμενη απεργία θα την καταστήσει υπερήμερη έναντι των τρίτων συμβαλλομένων Αποδείχθηκε δε ότι κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο ουδόλως έχει μειωθεί ο ρυθμός παραγωγής, ενώ οι εργαζόμενοι της ενάγουσας εργάζονται σε εντατικούς ρυθμούς. Επομένως, η μείωση των παραγγελιών δεν έχει συνέπεια τον περιορισμό της δραστηριότητας της επιχείρησης. Η δε καθυστέρηση εκτελέσεως των παραγγελιών δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να την καταστήσει υπερήμερη καθώς η απεργία συνιστά ανωτέρα βία που εμποδίζει την υπερημερία (342 ΑΚ). Επίσης, από την ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών δεν είναι δυνατόν να επέλθει ανεπανόρθωτη βλάβη ή πολύ μεγάλη ζημία στην επιχείρηση της ενάγουσας, αφού το κόστος της εκδρομής προσδιορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στα 120.000 ευρώ ενώ βάσει των οικονομικών στοιχείων της ενάγουσας σημειώνεται κερδοφορία κατά τα έτη 2010-2014 παρά την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα.

Η παροδική δυσχέρεια, και αληθής υποτιθέμενη, δεν δικαιολογεί την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας, μέτρο που προϋποθέτει τον περιορισμό της δραστηριότητας της επιχείρησης, το οποίο κατά τα ανωτέρω δεν αποδείχθηκε. Το όφελος, όμως, που προσδοκούν οι ανωτέρω εργαζόμενοι από την ευδοκίμηση των υπό κρίση απεργιακών κινητοποιήσεων τους, δεν υπολείπεται της ανωτέρω ζημίας της εργοδότριας τους. Ειδικότερα, σε περίπτωσή εφαρμογής της εκ περιτροπής εργασίας θα υποστούν μείωση μισθού σε ποσοστό 25%, ενώ η πραγματοποίηση της εκδρομής συνιστάς παροχή με ψυχαγωγικό σκοπό που συμβάλλει στην ιδιαίτερη ανάπτυξη της προσωπικότητας τους και την αύξηση της αποδοτικότητας τους μέσω της ανέλιξης της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.

Το γεγονός δε -συνεχίζει η απόφαση- ότι οι αποδοχές των εν λόγω εργαζομένων υπερτερούν σε σχέση με τις αποδοχές εργαζομένων σε άλλες επιχειρήσεις σε περίοδο κρίσης δεν καθιστά από μόνο του την άσκηση του δικαιώματος απεργίας καταχρηστική, σε κάθε περίπτωση δε οι αποδοχές τους προσδιορίστηκαν με την προαναφερόμενη επιχειρησιακή ΣΣΕ μετά από διαβούλευση των διαδίκων για τρία (3) έτη (2013-2015) και με βάση τις οικονομικές συνθήκες της επιχείρησης για τη συγκεκριμένη τριετία».

Την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου χαιρέτησαν με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο Βόλου, ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, συλλογικότητες και συνδικάτα και η δημοτική παράταξη «Δύναμη Βόλου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου