ΤΟΠΙΚΑ

«Ο μαγνητικός λειτουργεί κανονικά» ~ Δημόσια κόντρα για τον νέο οργανισμό στο Αχιλλοπούλειο

ο-μαγνητικός-λειτουργεί-κανονικά-δ-116559

Με στοιχεία για τις ιατρικές πράξεις που γίνονται απάντησε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Ιωάν. Ντόκος στα όσα υποστηρίζει ο Αλ. Μεϊκόπουλος – Ανταπάντηση από τον βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται καθημερινά στον Μαγνητικό Τομογράφο του Νοσοκομείου Βόλου, ο διοικητής του νοσηλευτικού Ιδρύματος Ιωάννης Ντόκος διαψεύδει το περιεχόμενο των όσων υποστήριξε σε ερώτηση που κατέθεσε πριν από δύο μέρες στη Βουλή ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος. Ο βουλευτής ισχυρίστηκε ότι η λειτουργία του Μαγνητικού παραμένει σήμερα πρακτικά αδύνατη, καθώς αν δεν εγκριθεί ο νέος Οργανισμός δεν μπορούν να προκηρυχθούν θέσεις εξειδικευμένων ιατρών για τη λειτουργία του, όπως και για το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον κ. Ντόκο, απάντησε ο κ. Μεϊκόπουλος δίνοντας συνέχεια στην κόντρα.

Γίνονται 170 εξετάσεις μηνιαίως

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του για τη λειτουργία του Μαγνητικού δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία στη δημοσιότητα ο κ. Ντόκος αναφέρει: «Ο Μαγνητικός Τομογράφος λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2020 με ένα γιατρό και από τον Μάρτιο του 2021 με δύο πλήρως εκπαιδευμένους και εξειδικευμένους ιατρούς ακτινοδιαγνωστικής, καλύπτοντας όλα τα εσωτερικά περιστατικά του Νοσοκομείου, ενώ επιπλέον παρέχουν και πλήρη κάλυψη των απογευματινών ιατρείων για εξωτερικούς ασθενείς από τον Μάιο του ιδίου έτους.
Σήμερα ο μέσος όρος εξετάσεων του μαγνητικού τομογράφου μαζί με τα απογευματινά ιατρεία είναι 170 εξετάσεις μηνιαίως. Τους τελευταίους μήνες του 2021 οι εξετάσεις έχουν ξεπεράσει τις 200 τον μήνα.

Με την παρούσα διοίκηση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε, κατόπιν δωρεάς, όλος ο περιβάλλων και ο βοηθητικός χώρος του Μαγνητικού Τομογράφου που αποτελεί ένα σύγχρονο χώρο αναμονής και προετοιμασίας των πολιτών προσφέροντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίας».

Αναφορικά με το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο ο διοικητής επισημαίνει ότι «έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες από τη διοίκηση, καθώς και η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των ιατρών και προσωπικού από τα αντίστοιχα κέντρα, αφού πλέον έχει ξεπεραστεί το εμπόδιο που δημιούργησε η πανδημία.

«Τους επόμενους μήνες με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας, θα παραδοθεί πλήρως λειτουργικό το Αιμοδυναμικό εργαστήριο στους πολίτες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Απάντηση Μεϊκόπουλου

Στην ανακοίνωση του διοικητή απάντησε αργά το απόγευμα χθες ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «η Διοίκηση του Νοσοκομείου για το θέμα του Οργανισμού περί άλλων τυρβάζει».

Ειδικότερα στην απάντησή του αναφέρει: «Το Νοσοκομείο Βόλου λειτουργεί σήμερα με βάση τον Οργανισμό που είχε εγκριθεί και ψηφιστεί το 2012. Ο Οργανισμός αυτός δεν περιλαμβάνει ούτε τη λειτουργία Μαγνητικού Τομογράφου, ούτε τη λειτουργία Αιμοδυναμικού Τμήματος, αλλά ούτε και τις θέσεις των εξειδικευμένων ιατρών που θα στελεχώσουν τα Τμήματα αυτά.

Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με την τότε Διοίκηση του Νοσοκομείου, αλλά και μετά από ευρύ διάλογο και συμφωνία σύσσωμου του επιστημονικού προσωπικού του Νοσοκομείου, διαμόρφωσαν και πρότειναν νέο Οργανισμό για το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο που κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των επομένων χρόνων της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης στην περιοχή μας και είχε πολλές και σημαντικές καινοτομίες που εκσυγχρόνιζαν και αναβάθμιζαν με αποτελεσματικότητα την λειτουργία του.

Η αύξηση των κλινών του Νοσοκομείου από 400 σε 460, η δημιουργία Αιμοδυναμικού Τμήματος, Μαγνητικού Τομογράφου, της απολύτως απαραίτητης για την περιοχή Ογκολογικής Κλινικής, αλλά και η αύξηση των θέσεων προσωπικού ώστε να στελεχωθούν επαρκώς τα νέα τμήματα, είναι μερικές από τις καινοτομίες που προβλέπονταν στο νέο Οργανισμό που εγκρίθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, το 2019 αποφάσισε να μην ψηφίσει το σύγχρονο Οργανισμό για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμού του Νοσοκομείου Βόλου. Αντ’ αυτού προτάθηκε τροποποιήσεις του υπάρχοντος Οργανισμού του 2012, που προβλέπουν τη δημιουργία Αιμοδυναμικού Τμήματος, Μαγνητικού Τομογράφου, Παρηγορητικής Ιατρικής (ώστε να μην χαθεί η δωρεά αείμνηστου Τσιμά) και Κλινικής Υπερβαρικής Ιατρικής, με ταυτόχρονη κατάργηση της πρόβλεψης για δημιουργία της απολύτως απαραίτητης για τη Μαγνησία Ογκολογικής Κλινικής.

Η δημιουργία των νέων Τμημάτων που προβλέπουν οι τροποποιήσεις του παλαιού Οργανισμού δεν συνοδεύονται από αντίστοιχη αύξηση των θέσεων του προσωπικού του Νοσοκομείου. Αντίθετα, επιχειρείται για ακόμα μία φορά μία εκ των έσω ανακατανομή, με κατάργηση θέσεων νευραλγικών ειδικοτήτων, όπως ενδοκρινολόγου, ρευματολόγου κ.α., ώστε να στελεχωθούν τα νέα Τμήματα.

Οξύμωρο παραμένει το γεγονός, ότι ακόμα και αυτές οι τροποποιήσεις που αποφάσισαν η Διοίκηση του Νοσοκομείου με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχουν μέχρι σήμερα ψηφιστεί. Το Νοσοκομείο του Βόλου εξακολουθεί να λειτουργεί με βάση τον Οργανισμό του 2012 και η όποια στελέχωση Τμημάτων γίνεται με εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού.

Ο Μαγνητικός Τομογράφος του Αχιλλοπουλείου εξυπηρετεί κυρίως εσωτερικά περιστατικά και πρόσφατα ξεκίνησε να εξυπηρετεί και εξωτερικούς ασθενείς. Για τη στελέχωσή του δεν έχει προκηρυχθεί καμία καινούργια θέση. Για την ορθή λειτουργία του Αιμοδυναμικού Τμήματος χρειάζεται η πρόσληψη καρδιολόγων με εξειδίκευση στην επεμβατική καρδιολογία. Καμία προκήρυξη θέσεων της ειδικότητας αυτής δεν υπάρχει μέχρι σήμερα για το Νοσοκομείο.

Συμπερασματικά, οι ανακοινώσεις που γίνονται από την αρμόδια Αρχή του Νοσοκομείου, αν πραγματικά έχουν ως στόχο την αναβάθμιση του Αχιλλοπούλειου, θα πρέπει να απαντούν στα εξής καίρια ερωτήματα:

Με βάση ποιόν Οργανισμό λειτουργεί σήμερα το Νοσοκομείο Βόλου;

Γιατί δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί έστω οι τροποποιήσεις του παλαιού Οργανισμού, που όμως δεν προβλέπουν αύξηση θέσεων προσωπικού για τη στελέχωση των νέων Τμημάτων;

Βασικότερα, για ποιο λόγο και με ποιο σκεφτικό απορρίφθηκε η ομόφωνη πρόταση για το νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου που προέβλεπε αύξηση κλινών, δημιουργία νέων Τμημάτων, δημιουργία της απολύτως απαραίτητης Ογκολογικής Κλινικής και αύξηση των θέσεων προσωπικού για επαρκή στελέχωση των νέων Τμημάτων;».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου