ΤΟΠΙΚΑ

Στη μέγγενη οι προϋπολογισμοί επιχειρήσεων ~ Επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα το κλίμα

στη-μέγγενη-οι-προϋπολογισμοί-επιχει-109326

«Ενεργειακό μπουμ» και πόλεμος σφίγγουν τη θηλιά της επιχειρηματικής κοινότητας – «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας», προειδοποιεί η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας

Δεν πέρασε παρά μόνο μία εβδομάδα αφότου η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Ελένη Κολιοπούλου, χτυπούσε καμπανάκι για το μέλλον των επιχειρήσεων, με αφορμή τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Χθες, η Ελένη Κολιοπούλου μίλησε στην τηλεόραση του ASTRA και στην εκπομπή «Συμβαίνει τώρα», χρησιμοποιώντας ακόμη πιο δραματικούς τόνους, για να καταγραφεί η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης που διέπει τη λειτουργία των επιχειρήσεων μετά τη ρωσική εισβολή.

Από τη μία η ενεργειακή κρίση, η οποία άρχισε να αποτυπώνεται από το περασμένο καλοκαίρι στις επιχειρήσεις και από την άλλη το ράλι ανατιμήσεων που προκαλεί επιπρόσθετα βάρη, το τοπίο που περιγράφει είναι πλέον εκρηκτικό.

Ελένη Κολιοπούλου: Η επιδότηση λειτουργεί πλέον όπως «η ασπιρίνη στον καρκίνο», σαν «το τσιρότο σε μία μεγάλη αιμορραγία»

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών οι επιχειρήσεις πλέον αδυνατούν να συντάξουν προϋπολογισμό. Οποιεσδήποτε προβλέψεις είχαν γίνει για κόστη, δαπάνες και έσοδα, βρίσκονται πλέον κυριολεκτικά στον αέρα. Τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Τούτων δοθέντων ο σχεδιασμός πλέον γίνεται με την «ψυχή στο στόμα».

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πλέον το ύψος των δαπανών και του κόστους παραγωγής. Από μέρα σε μέρα όλα αλλάζουν. Είμαστε μουδιασμένοι και εν πολλοίς έκπληκτοι. Μας προκαλεί και εμάς κατάπληξη πώς από τη μία στιγμή στην άλλη έχει διαμορφωθεί ένα σκηνικό που όμοιό του δεν έχουμε αντιμετωπίσει», σημείωσε η κ. Κολιοπούλου.

Ετσι όπως αλλάζουν τα δεδομένα «εν ριπή οφθαλμού» όλα πλέον είναι ανοιχτά. Η πρόεδρος του Συνδέσμου δεν αποκλείει επιχειρήσεις να βρεθούν στη δύσκολη θέση να μειώσουν την παραγωγική δραστηριότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του προσωπικού ή και ακόμη αναστολής λειτουργίας.

«Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί όσο η κρίση αυτή συνεχίζεται, πάντα με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αποκλιμάκωση σύντομα», είπε η ίδια.

«Μέχρι πρότινος όλοι περίμεναν ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν γίνει οι απαραίτητες διορθώσεις στην ενεργειακή αγορά και ότι οι τιμές θα μειωθούν. Να δοθεί σε όλους μας η δυνατότητα να πάρουμε μία ανάσα», συνέχισε η κ. Κολιοπούλου και πρόσθεσε: «Δεν αναφέρομαι μόνο στις επιχειρήσεις. Στο ίδιο καζάνι βράζουμε όλοι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι. Τα νοικοκυριά πλήττονται εξίσου από όλη αυτή την κατάσταση. Η σκληρή πραγματικότητα δυστυχώς μας δείχνει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Δεν υπάρχει ρευστότητα

Η κ. Κολιοπούλου ανέφερε ότι σε αυτό το περιβάλλον οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Το υψηλό ενεργειακό κόστος απορροφά τεράστιες ποσότητες ρευστότητας και αυτό επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των μονάδων. Επίσης υπάρχει πρόβλημα να βρεθούν κεφάλαια κίνησης, αλλά και αντίστοιχο στη χρηματοδότηση δανείων.

Η επιδότηση που εγκρίνει κάθε μήνα η Κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση μέχρι ενός βαθμού λειτουργεί ενισχυτικά, όμως μετά το ράλι των τελευταίων εβδομάδων η κατάσταση έχει ξεφύγει.

«Λειτουργεί πλέον όπως «η ασπιρίνη στον καρκίνο», σαν «το τσιρότο σε μία μεγάλη αιμορραγία», σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος.

Βέβαια αναγνώρισε ότι γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε οι κραδασμοί να είναι οι μικρότεροι δυνατοί, όμως, επειδή το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, η κ. Κολιοπούλου παρατήρησε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μάλιστα άμεσα, διότι η όποια καθυστέρηση θα είναι οδυνηρή για το μέλλον της επιχειρηματικότητας.

Τέλος, η πρόεδρος του Συνδέσμου επισήμανε ότι οι δραματικές εξελίξεις θα φρενάρουν σίγουρα επενδυτικά σχέδια που βρισκόταν στα σκαριά, ενώ καταλήγοντας και θέλοντας να στείλει μήνυμα έστω συγκρατημένης αισιοδοξίας ανέφερε πως «μπορεί να δυσκολευτούμε πολύ, αλλά επειδή έχουμε μάθει στα δύσκολα, θα δουλέψουμε σκληρά και τελικά θα τα καταφέρουμε να μείνουμε όρθιοι».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου