ΤΟΠΙΚΑ

ΚΚΕ: «Το έργο της ΕΠΟΝ αποτελεί παρακαταθήκη για το κίνημα»

κκε-το-έργο-της-επον-αποτελεί-παρακατ-108033

Στη συνεισφορά της ΕΠΟΝ στην Αντίσταση τοπικά αλλά και πανελλαδικά, αναφέρεται κοινή ανακοίνωση της Τ.Ο. Μαγνησίας του ΚΚΕ, του Τοπικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυσή της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, «η ΕΠΟΝ έγραψε απαράμιλλες σελίδες ηρωισμού στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και μετά. Από τις γραμμές της πέρασαν 600.000 νέοι και νέες, από τους οποίους ένα μεγάλο ποσοστό εντάχθηκε στον ΕΛ.ΑΣ. Στις πόλεις, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στα εργοστάσια, στις γειτονιές οι ΕΠΟΝίτες κι οι ΕΠΟΝίτισσες πάλεψαν για το ψωμί και τη λευτεριά, οργάνωσαν λέσχες μάθησης πολιτικής – πολιτιστικής. Έδωσαν από την πρώτη στιγμή τη μάχη κατά της επιστράτευσης, συνέβαλαν στη μάχη κατά της πείνας, πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις στις πόλεις, στις απεργίες και σε σαμποτάζ κατά του εχθρού, βοήθησαν καθοριστικά στις εκλογές της ΠΕΕΑ (μυστικά τον Απρίλη του 1944), έδωσαν μάχη ενάντια στα ναρκωτικά, που οι Εγγλέζοι ιμπεριαλιστές προσέφεραν «απλόχερα» στην επαναστατημένη νεολαία μετά την απελευθέρωση. Αντίστοιχα, η δράση της ΕΠΟΝ και στα χωριά στάθηκε ένα μεγάλο σχολείο και φανέρωσε πόσες δυνάμεις έχει ο λαός μας, παίζοντας στα χρόνια της μαύρης σκλαβιάς σπουδαίο πολιτιστικό ρόλο» όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Γίνεται επίσης αναδρομή στη δράση της ΕΠΟΝ στον Βόλο, ενώ καταλήγοντας οι τρεις προαναφερθείσες οργανώσεις σημειώνουν: «Το έργο της αποτελεί πλούτο και παρακαταθήκη για το κίνημα, προσφέρει υλικό για μελέτη, γνώση της ιστορίας, παραδειγματισμό από τα πάμπολλα ηρωικά παραδείγματα που έχει να επιδείξει η ΕΠΟΝ στην εποχή της, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου