ΤΟΠΙΚΑ

«Στρώνουν χαλί» σε ιδιώτες ~ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

στρώνουν-χαλί-σε-ιδιώτες-εντονεσ-αν-106817

Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τα ταμεία

«Στρώνουν χαλί» στις εισπρακτικές εταιρείες προκειμένου να μπούνε στο «κυνήγι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. Ξεσηκωμός και έντονες αντιδράσεις προκαλούν τα σενάρια ότι ιδιωτικές εταιρείες μπαίνουν «σφήνα» στην είσπραξη οφειλών στο Δημόσιο και σε ασφαλιστικά ταμεία. Στο «πόδι» υπάλληλοι και σωματεία καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι μετά τις τράπεζες, το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να συνάψει συνεργασία με ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες για να ξεκινήσει «το κυνήγι» είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ταμεία.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Για πρώτη φορά το θέμα των εισπρακτικών εταιρειών τέθηκε πριν από περίπου ένα εξάμηνο ωστόσο οι έντονες αντιδράσεις των υπαλλήλων του ΙΚΑ είχαν ως αποτέλεσμα να «φρενάρει» οποιαδήποτε διάταξη που να ανοίγει το δρόμο στους ιδιώτες για την είσπραξη οφειλών του Δημοσίου.

Μάλιστα είχε επιχειρηθεί με νομοθετική διάταξη που περιλαμβάνονταν στην ίδρυση του ΚΕΑΟ να προβλέπεται η δυνατότητα συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες και τότε η Ομοσπονδία εργαζομένων του ΙΚΑ είχε προβεί σε καταγγελία προκειμένου να σταματήσει κάθε συζήτηση επί του θέματος.

Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν πληροφορίες ότι το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται και πάλι να επαναφέρει το θέμα δίνοντας τη δυνατότητα σύναψης συμφωνίας με ιδιώτες για να εισπραχτούν οι οφειλές και αυτό έχει προκαλέσει εκ νέου αντιδράσεις.

«Οι εισπρακτικές εταιρείες που οφείλουν τεράστια ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εμπλακούν και με κανένα τρόπο στη λειτουργία του ΚΕΑΟ και να κυνηγούν οφειλέτες προς όφελός τους» σημειώνει με νόημα η Ομοσπονδία εργαζομένων στο ΙΚΑ με νέα παρέμβασή της.

Μάλιστα το συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων του ΙΚΑ σημειώνει ότι η είσπραξη των οφειλόμενων από τις επιχειρήσεις, «δεν γίνεται σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα τρόμου και εκβιασμού, αλλά με μια γενναία πάγια νομοθετική ρύθμιση -κεφαλαιοποίηση των οφειλόμενων εισφορών και 100 έως 120 δόσεις- που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα ένταξης σε όλους».

Στο Βόλο θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανείσπρακτες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικότερα στο Κέντρο Είσπραξης Εισφορών ανέρχονται στα 127 εκ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 3.700 οφειλετών,

από τους οποίους ένα ποσοστό τουλάχιστον 55% οφείλει ποσά μέχρι και 20.000 ευρώ ο καθένας.

Μάλιστα το 63% των οφειλών, δημιουργήθηκε από το 2009 και παλαιότερα, ενώ το 37% δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές από το 2009 και έπειτα.

Μέχρι σήμερα το ΚΕΑΟ αποστέλλει συστημένη επιστολή με την οποία ενημερώνεται ο επαγγελματίας για τις οφειλές του. Μετά τη λήξη της προθεσμίας των είκοσι (20) ημερών που τίθεται στην ατομική ειδοποίηση και εφόσον ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει ή ρυθμίσει την οφειλή του, το Τμήμα ΚΕΑΟ Βόλου, πρέπει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνονται διαφοροποιούνται ανά κατηγορία οφειλέτη και προσδιορίζονται από τις Διευθύνσεις Ανάλυσης και Αξιολόγησης Κινδύνου και Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομικής Υποστήριξης του ΚΕΑΟ.

Αυτό μάλιστα που μετρά για να επισπευστεί ή όχι η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης και κατάσχεσης είναι εάν ο οφειλέτης έχει ή δεν έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή πρωτόδικα, τελεσίδικα ή αμετάκλητα εάν έχει ή δεν έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή αλλά και το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων (ακίνητη περιουσία, κινητές αξίες, ετήσιο εισόδημα, αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών, οχήματα, απαιτήσεις από τρίτους, οφειλές σε Ασφαλιστικά Ταμεία ή το Δημόσιο).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου