ΤΟΠΙΚΑ

Ηλεκτρονική κάλπη για πρύτανη

ηλεκτρονική-κάλπη-για-πρύτανη-10590

Μετά από «σαράντα κύματα» ανοίγει αύριο η ηλεκτρονική κάλπη για την εκλογή πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο αναγκάστηκε τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της έλλειψης διοίκησης, να λειτουργεί στα όριά του και με πολλά εμπόδια.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Από τις τέσσερις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν, στο πλαίσιο επαναληπτικής προκήρυξης, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη συνεδρίαση του στις 26 Φεβρουαρίου, εκτίμησε τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων και επέλεξε τους τρεις, οι οποίοι δίνουν τη «μάχη» της ηλεκτρονικής ψήφου.

Πρόκειται για τους Ιωάννη Μεσσήνη, Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Θεοφανώ Παπαζήση, Καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Γεώργιο Πετράκο, Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι τρεις υποψήφιοι, με πρόσκληση του Συμβουλίου του Ιδρύματος, κλήθηκαν σε δύο ανοιχτές ακροάσεις στην κοινότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η πρώτη έγινε χθες το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του κτιρίου του Τμήματος Ιατρικής στη Λάρισα και η δεύτερη θα γίνει σήμερα, στη 1μμ, στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» στο Βόλο.

Οι ακροάσεις πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης και στις τέσσερις πόλεις που εδρεύει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με σύνδεση μεταξύ των αμφιθεάτρων Βόλου και Λάρισας και των αιθουσών τηλεδιάσκεψης του Τμήματος Κτηνιατρικής στην Καρδίτσα και του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στα Τρίκαλα.

Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονική ψηφοφορία την Τετάρτη 6 Μαρτίου, από τις 9π.μ. έως τις 3μ.μ. Σε περίπτωση άγονης εκλογής, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την Πέμπτη 7 Μαρτίου, τις ίδιες ώρες.

Tα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας Εκλογών Πρύτανη έστειλαν σε όλους τους εκλέκτορες με e-mail τις αναλυτικές οδηγίες για την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Ψήφος μέσω «Ζευς»

Η εκλογική διαδικασία με ηλεκτρονικού ψήφο πραγματοποιείται μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος, σύστημα «Ζευς» του υπουργείου Παιδείας. Το σύστημα υποστηρίζεται τεχνολογικά από το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας και βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, τα οποία διασφαλίζουν το αδιάβλητο και απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας.

Ο ψηφοφόρος, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει λάβει ακολουθεί τα βήματα της ηλεκτρονικής διαδικασίας, από όπου και αν βρίσκεται την ημέρα των εκλογών. Αφού καταχωρήσει την ψήφο του στο ηλεκτρονικό σύστημα λαμβάνει μία ψηφιακή απόδειξη καταχώρησης ψήφου, η οποία αποτελεί τεκμήριο της συμμετοχής του στην ψηφοφορία και θα πρέπει να κατατίθεται μαζί με κάθε τυχόν ένσταση του εκλογέα.

Το σύστημα, με τη λήξη του προκαθορισμένου χρόνου, παύει να δέχεται και να καταχωρεί νέες ψήφους. Καταμετρά τα τελικά αποτελέσματα και εξάγει όλα τα ψηφοδέλτια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου