ΤΟΠΙΚΑ

Εκατοντάδες έλεγχοι σε ζυγούς, πλάστιγγες και αντλίες

εκατοντάδες-έλεγχοι-σε-ζυγούς-πλάστι-105172

Το 2015 στη Μαγνησία, δίχως να εντοπιστούν αποκλίσεις

Στην προστασία των καταναλωτών από επιτήδειους οι οποίοι θα τους «έκλεβαν στο ζύγι», στοχεύουν οι έλεγχοι που διενεργούν τα κλιμάκια μέτρων και σταθμών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Πρόσφατα ορίστηκαν από τον Περιφερειάρχη οι δέκα υπάλληλοι του Τµήµατος Εµπορίου και Τουρισµού της ∆ιεύθυνσης Ανάπτυξης Μαγνησίας που θα συγκροτούν το 2016 τα κλιµάκια ελέγχου στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, όλες τις ηµέρες και επί 24ώρου.

Τα κλιµάκια είναι εφοδιασµένα µε κατάλληλο εξοπλισµό µέσης και υψηλής ακρίβειας (ζυγοί υψηλής και υπερυψηλής ακριβείας, εθνικά πρότυπα σταθµά, ειδικώς διαµορφωµένα οχήµατα διακρίβωσης γεφυροπλαστίγγων) που εκτείνεται σε όλο το φάσµα δυναµικότητας και κλάσεων ακριβείας των ζυγιστικών οργάνων, ενώ στις αρµοδιότητες είναι η αρχική επαλήθευση και ο έλεγχος των εγκεκριµένων ζυγιστικών οργάνων και η χορήγηση σχετικών πιστοποιητικών συµµόρφωσης.

Επίσης τα κλιµάκια, πραγµατοποιούν εξειδικευµένους ελέγχους σε αντλίες πρατηρίων υγρών καυσίµων και σε βυτιοφόρα οχήµατα µεταφοράς και διανοµής πετρελαίου θέρµανσης.

«Το 2015, αναφέρει ο Προϊστάµενος της ∆ιεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας κ. Νικ. Πουρνάρας, πραγµατοποιήθηκαν 123 έλεγχοι σε όλη τη Μαγνησία σε µηχανικούς ή ηλεκτρονικούς επιτραπέζιους ζυγούς, πλάστιγγες ή γεφυρο- πλάστιγγες που χρησιµοποιούνται για εµπορικές συναλλαγές.

Ειδικό τµήµα των ελέγχων αφορά τις αντλίες καυσίµων και το 2015 πραγµατοποιήθηκαν 91 έλεγχοι σε αντλίες πρατηρίων δίχως, όπως και στην προηγούµενη περίπτωση, να βεβαιωθούν παραβάσεις.

Η χρήση των οργάνων ζύγισης, όπως προκύπτει από τους ελέγχους γίνεται υπεύθυνα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους ελεγχθέντες µε τους ελέγχους να συνεχίζονται προκειµένου να διασφαλίσουµε ότι οι ζυγοί που χρησιµοποιούνται από το µανάβικο της γειτονιάς, το κρεοπωλείο, τη λαϊκή, τον φούρνο κ.α., γενικά όπου η αξία προσδιορίζεται από το βάρος του προϊόντος ή του είδους που πωλείται.

Οσοι χρησιµοποιούν όργανα ζύγισης στην επαγγελµατική τους δραστηριότητα, οφείλουν να γνωρίζουν πως οι µηχανικοί ή ηλεκτρονικοί επιτραπέζιοι ζυγοί, πλάστιγγες ή γεφυροπλάστιγγες οφείλουν να φέρουν την κατάλληλη επισήµανση, να έχουν την απαραίτητη τεκµηρίωση και να λειτουργούν εντός των κατά το νόµο προβλεποµένων ορίων σφάλµατος. Το ζυγιστικό όργανο, πρέπει να έχει µε τρόπο ευανάγνωστο και ανεξίτηλο τις εξής δύο επισηµάνσεις, τη σήµανση και ταυτόχρονα τη µετρολογική σήµανση.

Η σήµανση CE εξασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία µέσα στην ευρωπαϊκή αγορά όσων προϊόντων πληρούν τις απαιτήσεις της ενωσιακής νοµοθεσίας (π.χ. σε σχέση µε την ασφάλεια, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος) και αποτελεί βασικό δείκτη συµµόρφωσης ενός προϊόντος µε τη νοµοθεσία.

Η µετρολογική σήµανση Μ είναι ένα τετράγωνο σήµα διαστάσεων τουλάχιστον 12,5 mm x 12,5 mm, πράσινου χρώµατος, µε ένα κεφαλαίο Μ µαύρου χρώµατος στο κέντρο. Τοποθετείται ταυτόχρονα µε τη σήµανση CE και εξασφαλίζει ότι το όργανο έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να συµµορφώνεται µε τις απαιτήσεις της οδηγίας 2009/23/ΕΚ για τα µη αυτόµατα όργανα ζύγισης.

Οταν ο ζυγός αντί για «πράσινο Μ» το όργανο, φέρει «κόκκινο Μ», αυτό δεν είναι κατάλληλο για εµπορικές συναλλαγές, αλλά προορίζεται αποκλειστικά για ιδία, οικιακή ή εργαστηριακή χρήση, διότι απαγορεύεται η χρήση των ζυγών µε «κόκκινο Μ» για εµπορικές συναλλαγές.

Οµως, η σωστή επισήµανση και µόνο, δεν είναι αρκετή. Πρέπει να υπάρχει και η απαραίτητη τεκµηρίωση του οργάνου ζύγισης, δηλαδή να υπάρχουν τα Πιστοποιητικά / ∆ηλώσεις µε τα οποία αποδεικνύεται ότι έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για την καλή λειτουργία του οργάνου, που απαιτούνται από τη νοµοθεσία.

Οι ζυγοί που χρησιµοποιούνται για εµπορικές συναλλαγές, για την πώληση τροφίµων ή άλλων αγαθών, πρέπει να τοποθετούνται από τους πωλητές σε εµφανές σηµείο, σε θέση τέτοια, ώστε ο αγοραστής να µπορεί να παρακολουθεί τη ζύγιση και να έχει οπτική επαφή µε την ένδειξη του βάρους. Στην περίπτωση ζυγών µε ένδειξη τιµής, ο αγοραστής πρέπει να έχει, εκτός του βάρους και οπτική επαφή µε την τιµή ανά kg και τη συνολική τιµή του ζυγιζόµενου προϊόντος. Στους ζυγούς µε τους οποίους υπολογίζεται η τιµή του ζυγιζόµενου προϊόντος, οι ενδείξεις βάρους και πληρωτέου ποσού πρέπει να εµφανίζονται για αρκετό χρόνο ώστε να είναι δυνατό να τις διαβάσει ο πελάτης σωστά. Μη τήρηση της παραπάνω υποχρέωσης από τους χρήστες, τονίζει ο κ. Πουρνάρας, επισύρει τις κυρώσεις που προβλέπονται από τον Αγορανοµικό Κώδικα».

Ορια σφάλματος

Με υπουργική απόφαση έχουν προσδιοριστεί µέγιστα επιτρεπόµενα σφάλµατα ζυγαριάς που χρησιµοποιείται για εµπορική χρήση, ανάλογα την περιοχή ζύγισης. «Για παράδειγµα από µηδέν έως 5 κιλά, το µέγιστο επιτρεπόµενο σφάλµα είναι ±10 g, για πέντε έως είκοσι κιλά ±20 g και για είκοσι έως 30 κιλά το µέγιστο επιτρεπόµενο σφάλµα είναι ± 30 g.

«Μπορούµε να πούµε ότι το καταναλωτικό κοινό δείχνει προσοχή στις συναλλαγές και προσέχει τις ζυγίσεις. Επίσης, αρκετές νοικοκυρές που µαγειρεύουν µε τη χρήση ζυγού στην κουζίνα τους, επαναζυγίζουν τα είδη για να προσδιορίσουν συγκεκριµένες ποσότητες που απαιτούνται στην παρασκευή φαγητού, γλυκισµάτων κ.α.

∆εν έχουµε καταγγελίες για αποκλίσεις στις ζυγίσεις», καταλήγει ο κ. Πουρνάρας, τονίζοντας ότι η υπηρεσία βρίσκεται στη διάθεση καταναλωτών και εµπόρων για ενηµέρωση και διερεύνηση τυχόν αποκλίσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου