ΤΟΠΙΚΑ

Τουρισμός για… λίγους: Αποκλεισμένα ΑμεΑ από εστίαση, ξενοδοχεία, μουσεία

τουρισμός-για-λίγους-αποκλεισμένα-α-100702

Αποκλεισμένα από τουριστικές υπηρεσίες σε μία κατεξοχήν τουριστική πόλη, τον Βόλο, είναι άτομα με αναπηρίες, όπως καταδεικνύει έρευνα του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Βόλου, στο πλαίσιο της εκστρατείας Freemobility του Ecocity, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα της Παλιάς Ηλεκτρικής. Τα μισά σχεδόν καταστήματα εστίασης δεν διαθέτουν καν ράμπες, από παντού απουσιάζουν κατάλογοι με γραφή Braille για τυφλούς, ενώ το προσωπικό δεν είναι εκπαιδευμένο για να μπορέσει να εξυπηρετήσει ένα κωφάλαλο άτομο. Μόνο πέντε ξενοδοχεία είναι πιστοποιημένα για άτομα με αναπηρίες, και πάλι όμως έχουν αστοχίες, ενώ στον χώρο των μουσείων μόνο το «Αθανασάκειο» είναι πλήρως προσβάσιμο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό του ΕΕΕΕΚ Βόλου, Μαρία Παπαδοπούλου, η ομάδα Freemobility του σχολείου έκανε έρευνα σε συνολικά 24 καταστήματα εστίασης στον Βόλο, καφετέριες, εστιατόρια, τσιπουράδικα, σε τρία ξενοδοχεία και στα τέσσερα μουσεία. Στον χώρο της εστίασης διαπιστώθηκε ότι τα μισά καταστήματα δεν διάθεταν καν ράμπα για τους κινητικά ανάπηρους, ενώ στις περισσότερες επιχειρήσεις δεν υπάρχει τουαλέτα για ΑμεΑ. «Μας είπαν ότι δεν υπήρχε χώρος», τόνισε η κ. Παπαδοπούλου. Πουθενά επίσης δεν υπάρχουν άτομα που να μπορούν να επικοινωνούν με τη νοηματική ή να ξέρουν πώς να μιλήσουν σε ένα κωφό άτομο για να τους καταλάβει. Στον κατάλογο των ελλείψεων και οι ίδιοι οι κατάλογοι. Καμία επιχείρηση δεν διαθέτει κατάλογο σε γραφή Braille.

Η έρευνα επεκτάθηκε στα ξενοδοχεία, όπου η ομάδα διαπίστωσε ότι μόλις πέντε είναι πιστοποιημένα για άτομα με αναπηρίες, αλλά και πάλι καταγράφονται αστοχίες σε δωμάτια και κοινόχρηστες τουαλέτες ΑμεΑ. Και στον ξενοδοχειακό κλάδο δεν υπήρχαν κατάλογοι Braille, οδηγοί όδευσης τυφλών.

Από τα τέσσερα μουσεία της πόλης, μόνο το Αθανασάκειο είναι πλήρως προσβάσιμο. Ένα μουσείο δεν διαθέτει καν ράμπα, ενώ στα άλλα δύο δεν έχουν πρόσβαση άτομα με αναπηρίες όρασης και ακοής.

Ηδη το ΕΕΕΕΚ Βόλου έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου για θέματα αναπηρίας το οποίο διένειμε σε χώρους εστίασης, καφετέριες και ξενοδοχεία.

Ενα τραγούδι για την πρόσβαση στον τουρισμό

Με αφορμή τη νέα τους εκστρατεία, οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ έγραψαν και το δικό τους τραγούδι:

Σπουδαία είναι η πόλη μας με πλούσια ιστορία

Πολλά αξιοθέατα και υπέροχα μουσεία

Σε μερικά η πρόσβαση είναι περιορισμένη

Πρέπει να αγωνιστούμε τώρα όλοι ενωμένοι

Πράξη για να κάνουμε την κάθε μας ιδέα

Η παρουσία όλων μας κρίνεται αναγκαία.

Ρεφρέν: Πρόσβαση, πρόσβαση το λέμε διαρκώς

Δικαίωμα για όλους μας είναι ο τουρισμός

Ολοι οι πολίτες να συμβάλλουμε σε αυτό

Με υπομονή και θέληση, είναι εφικτό

Ένα ξενοδοχείο για να είναι εγγυημένο

Θα πρέπει το προσωπικό να είναι εκπαιδευμένο

Τα κτίρια να εξοπλιστούν με όλα τα αναγκαία

Για να ‘χουν ίση πρόσβαση πολίτες που είναι ΑμεΑ

Ο τουρισμός της πόλης μας για να έχει επιτυχία

Να κάνουμε προσβάσιμη την κάθε παραλία.

Στην εκστρατεία Freemobility συμμετέχουν οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Βόλου, Δημήτριος Ασπλάνης, Αχιλλέας Βλάχος, Ευανθία-Δήμητρα Γεωργαλά, Βασίλης Μαντζαφλάρας, Γεώργιος Μαυρέλης, Κωνσταντίνα Μιράλη, Βασίλειος Πιστόλ και Νικόλαος Ποντίδας και οι εκπαιδευτικοί Ειρήνη Λάμπρου, Μαρία Μαυροφριδάκη και Μαρία Παπαδοπούλου. Διευθύντρια είναι η Φωτεινή Γρηγορίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου