ΤΟΠΙΚΑ

Παραμένει το χάσμα στη ΔΗΜ.ΑΡ

παραμένει-το-χάσμα-στη-δημ-αρ-100617

Σε «πολιτική αποδοκιμασία» των βουλευτών Πάρι Μουτσινά και Οδ. Βουδούρη, διότι δεν ακολούθησαν τη συλλογική απόφαση στις πρόσφατες ψηφοφορίες στη Βουλή, προχώρησε η εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ.

Στην πεντάωρη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, στην οποία κλήθηκαν να εξηγήσουν τους λόγους της διαφοροποίησης τους οι βουλευτές, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ, Φώτης Κουβέλης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, προειδοποίησε τους δυο βουλευτές να μη συνεχίσουν στην τακτική περιφρόνησης των συλλογικών αποφάσεων του κόμματος.
«Υπερασπίζομαι τις συλλογικές διαδικασίες, σέβομαι τις απόψεις και το δικαίωμα της μειοψηφίας να τις εκφράζει, αλλά πολιτικά αποδοκιμάζω συμπεριφορές που περιφρονούν το κόμμα, που δεν υπηρετούν ούτε τις συλλογικές αποφάσεις ούτε το δικαιώματα στη μειοψηφία και εξ αντικειμένου προσβάλλουν το κόμμα. Εάν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε» τόνισε κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Κουβέλης στους κ.κ. Βουδούρη και Μουτσινά, οι οποίοι εκλήθησαν να εξηγήσουν τη στάση τους. Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του κόμματος, οι εξηγήσεις δεν έπεισαν και ορισμένα εξ αυτών ενοχλήθηκαν από τον τρόπο που τοποθετήθηκαν.
Κατά τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες, στο κείμενο προς τα μέλη και τις οργανώσεις της ΔΗΜ.ΑΡ αναφέρεται ότι «πρόκειται για στάση που αποστασιοποιείται από τις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος και συνιστά πολιτική παραβίαση των αποφάσεών του» και πως «οι δύο βουλευτές με τη συνολικότερη στάση τους έναντι των αποφάσεων του κόμματος σε μείζονα θέματα, δεν υπηρετούν τη συλλογικότητα της Δημοκρατικής Αριστεράς».
Ακόμη εξηγείται για ποιους λόγους η ΔΗΜ.ΑΡ, με συλλογικές αποφάσεις των οργάνων της, εξέφρασε τις διαφωνίες της στο πακέτο των μέτρων, ψηφίζοντας «παρών», και «ναι» στον προϋπολογισμό, «στηρίζοντας την κυβέρνηση, και επιδιώκοντας ταυτόχρονα ενίσχυση του κλίματος σταθερότητας στη χώρα, με στόχο την παραμονή στο ευρώ και την αποτελεσματική και συνολική διεκδίκηση της επίλυσης του ελληνικού ζητήματος από την Ευρώπη».
Και καταλήγει το κείμενο ενημέρωσης των μελών: «Η ΔΗΜ.ΑΡ σέβεται την προσωπική πολιτική συνείδηση του κάθε βουλευτή, αλλά παράλληλα αξιώνει από κάθε βουλευτή το σεβασμό στη συλλογική συνείδηση του κόμματος, που διαμορφώνεται μέσα από τις συντεταγμένες διαδικασίες».
Ενταση στη Ν.Ε. και
φραστικά επεισόδια
Την ίδια ώρα σε τοπικό επίπεδο η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ Μαγνησίας, που συνεδρίαζε προχθές το βράδυ μέχρι πολύ αργά μέσα σε κλίμα έντασης και αντεγκλήσεων παρουσία και του βουλευτή Πάρι Μουτσινά που δέχτηκε έντονη φραστική επίθεση από την κ. Εύη Δεληπέτρου και τον Αλέκο Μεταφτσή για την επιλογή του να διαφοροποιηθεί, σε ανακοίνωση που εξέδωσε δεν κάνει καμία αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα και περιορίζεται σε γενικόλογες αναφορές για τη θέση της ΔΗΜ.ΑΡ στην ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού, υπογραμμίζοντας ότι «η Ν.Ε. ενέκρινε σε γενικές γραμμές τη θέση της ΔΗΜ.ΑΡ όπως διατυπώθηκε στη Βουλή».
Τα όσα ωστόσο διαδραματίστηκαν μέσα στη συνεδρίαση επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ρήξη στις σχέσεις Ν.Ε. και βουλευτή, με τα μέλη της Ν.Ε. να είναι «διχασμένα» ως προς τη στάση που πρέπει να κρατήσει το κόμμα.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι στη συνεδρίαση εκφράστηκαν αυτές οι δύο απόψεις χωρίς όμως να τεθεί θέμα ψηφοφορίας υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης, ενώ τουλάχιστον δύο μέλη, οι κ.κ. Αλέκος Μεταφτσής και Εύη Δεληπέτρου, επιτέθηκαν φραστικά σε έντονο ύφος στον κ. Μουτσινά με απαξιωτικό μάλιστα τρόπο «ζητώντας εξηγήσεις» για τη στάση του και δείχνοντας του εμμέσως πλην σαφώς την πόρτα της εξόδου.

Χθες ο Γραμματέας της Ν.Ε ΔΗΜ.ΑΡ Παντελής Μαστρογιάννης μιλώντας στην εκπομπή του «TRT Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα σας» επιχείρησε να «υποβαθμίσει» την κρίση που σοβεί με αφορμή το χάσμα που πλέον χωρίζει τον βουλευτή με τη Νομαρχιακή, υποστηρίζοντας ότι δεν συζητήθηκε όπως καταγράφηκε στα ΜΜΕ η αποδοκιμασία του κ. Μουτσινά και εμμέσως πλην σαφώς σημείωσε ότι δεν υφίσταται θέμα. Την ίδια όμως στιγμή έλεγε: «Εμείς ως Ν.Ε. έχουμε συγκεκριμένη θέση. Εάν ο κ. Μουτσινάς δεν συμφωνεί με αυτή, είναι πλέον δικό του θέμα… να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του».

Η ανακοίνωση
της Ν.Ε. ΔΗΜ.ΑΡ Μαγνησίας
Συνεδρίασε χτες η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ και συζήτησε την απόφαση της Κ.Ε. για την θέση του κόμματος στην ψήφιση του πακέτου των μέτρων και του προϋπολογισμού. Η Ν.Ε. ενέκρινε σε γενικές γραμμές την θέση της ΔΗΜ.ΑΡ όπως διατυπώθηκε στην Βουλή. Ταυτόχρονα συζητήθηκε αρχικά ο τρόπος συμμετοχής της ΔΗΜ.ΑΡ στην κυβέρνηση και αφού ανταλλάχθηκαν πολλές απόψεις και πλούσιος προβληματισμός, τέθηκαν ως κύριοι στόχοι οι εξής: η επαναξιολόγηση της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων, η ιεράρχηση και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των στόχων και η βελτίωση της συλλογικής λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος. Ακόμα συζητήθηκε και αποφασίστηκε να προταθούν στην Κ. Ε. ως άμεσες προτεραιότητες η επιδίωξη για πάταξη της φοροδιαφυγής και διαφθοράς, η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, η προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών για την ανάπτυξη, οι διαρθρωτικές αλλαγές, η μεταρρύθμιση του κράτους και η φορολογική μεταρρύθμιση. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους που πρέπει να ενταθεί, την επιμήκυνση και την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με τελικό στόχο την απαγκίστρωση αποτελούν τους άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Οι πολίτες αρκετά έχουν υποστεί ως τώρα. Περιμένουν να δουν μια άλλη πορεία διαφορετική από την τωρινή. Η συμβολή της ΔΗΜ.ΑΡ θα είναι κριτική και προωθητική με ουσιαστική συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα ώστε ο όρος "κυβερνώσα αριστερά" να επιβεβαιώνεται τυπικά και ουσιαστικά. Αυτές τις πολιτικές έχει ανάγκη ο τόπος και γι’ αυτές πρέπει να αγωνιστεί η ΔΗΜ.ΑΡ.»

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου