ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αφησε εποχή η θεία Λενιώ στην Σκιάθο

αφησε-εποχή-η-θεία-λενιώ-στην-σκιάθο-94102

Εμβληματική φυσιογνωμία του νησιού η Ελένη Κανταράκια, που δεν αποχωρίστηκε ποτέ την τοπική παραδοσιακή φορεσιά

Τέλος εποχής για εμβληματική φυσιογνωμία της Σκιάθου, την Ελένη Κανταράκια, που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, έχοντας διαβεί το κατώφλι των 98 της χρόνων. Η Σκιάθος αποχαιρέτησε τη θεία Λενιώ, που απεβίωσε την προπαραμονή της Πρωτομαγιάς, στις 29 Απριλίου, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένειά της και την τοπική κοινωνία της Σκιάθου. Υπήρξε η τελευταία Σκιαθίτισσα, που φορούσε σε καθημερινή βάση την τοπική φορεσιά και δεν την αποχωρίστηκε ούτε στο τελευταίο αντίο.

Γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους, τίμησε τη φορεσιά της Σκιάθου, διατηρώντας σε όλη τη ζωή της, μέχρι τα βαθιά γεράματα, την τοπική ενδυματολογική παράδοση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 8 Μαρτίου του 1995 τιμήθηκε από τον Σύλλογο Γυναικών Σκιάθου, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του νησιού, για τη συμβολή της στη διατήρηση της τοπικής ενδυματολογικής παράδοσης. Την τιμητική διάκριση παρέλαβε η συνονόματη εγγονή της Ελένη, σύζυγος του Ταξιάρχη Κόλλια, ο οποίος διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος.

Η Ελένη Κανταράκια, κόρη του Κωνσταντίνου και της Αικατερίνης Αμυγδαλάκη, γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου του 1922 και σε ηλικία 18 ετών παντρεύτηκε τον Γιάννη Κανταράκια, φορώντας την επίσημη παραδοσιακή φορεσιά της μητέρας της. Εκτοτε, διατήρησε την τοπική ενδυματολογική παράδοση. Απέκτησε δύο κόρες, την Κατίνα και την Κρατερία, τρία εγγόνια, πέντε δισέγγονα και ένα τρισέγγονο.

Υπήρξε εξαιρετικά δραστήρια σε όλη τη ζωή της, εργάστηκε ακούραστα στα οικογενειακά κτήματα, στο καθημερινό νοικοκυριό και όλοι τη θυμούνται να υφαίνει στον αργαλειό, δημιουργώντας χειροποίητα αριστουργήματα, με μεράκι.

Στη μακροχρόνια, σχεδόν αιωνόβια ζωή της περιστοιχιζόταν πάντα από την οικογένειά της, είδε χαρές, αλλά και λύπες, βιώνοντας με πολύ πόνο την απώλεια του συζύγου της, των δύο γαμπρών της Σταύρου και Γιάννη, δύο εγγονών της Νίκου και Γιώργου και της κόρης της Κρατερίας.

Η γιαγιά Ελένη ήταν ένθερμη θεματοφύλακας της παράδοσης, φορώντας με περηφάνια τη σκιαθίτικη ενδυμασία και πολλοί τουρίστες που επισκέφτηκαν το νησί την απαθανάτιζαν καθισμένη στο πεζούλι του σπιτιού της, στην πάνω γειτονιά.

Η είδηση του θανάτου της σκόρπισε θλίψη στο νησί και όλοι έχουν να πουν έναν καλό λόγο για τη θεία Λενιώ, που αντιμετώπισε παλικαρίσια, με κουράγιο τις φουρτούνες μιας ολόκληρης ζωής. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου