ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ασημένιο βραβείο στη Σκόπελο

ασημένιο-βραβείο-στη-σκόπελο-898036

Στα «Best Cities Awards 2023» για το σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης

Την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 διοργανώθηκαν για 7η συνεχόμενη χρονιά τα ετήσια βραβεία «Best City Awards», powered by Olympios Group of Companies από την εταιρεία Boussias Communications, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Ο Δήμος Σκοπέλου τιμήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, με το ασημένιο βραβείο για το έργο του με τίτλο «Ολοκληρωμένο Ευφυές Σύστημα Έγκαιρης Πυρανίχνευσης για το Δάσος του Δήμου Σκοπέλου» στην κατηγορία «Πληροφοριακά σύστημα για την έγκαιρη προειδοποίηση και αντιμετώπιση κινδύνων και εκτάκτων καταστάσεων».

Το βραβείο παρέλαβε ο δήμαρχος Σκοπέλου, Σταμάτης Περίσσης από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.

Τα Best City Awards είναι τα μοναδικά και κορυφαία βραβεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία αναδεικνύουν και επιβραβεύουν τις καλύτερες πρακτικές και λύσεις που έχουν σχεδιαστεί προκειμένου οι πόλεις να είναι ευφυείς, αειφόρες και οικονομικά βιώσιμες.

Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων σε κάθε κατηγορία, πραγματοποιείται μέσω on-line συστήματος αξιολόγησης, από 39 μέλη μίας κριτικής επιτροπής και τα βραβεία προκύπτουν από τον μέσο όρο βαθμολογίας που συγκεντρώνει η κάθε υποψηφιότητα.

Το έργο

Βασικός στόχος του συστήματος είναι η ολοκληρωμένη και έγκαιρη ανίχνευση, διαχείριση και παρακολούθηση φαινομένων πυρκαγιάς σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας (όπως για παράδειγμα δάση, ζώνες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, κ.λπ.).

Το σύστημα αξιοποιεί την εικόνα ψηφιακών κινούμενων καμερών για να εποπτεύει τα δάση για πιθανή ύπαρξη πυρκαγιάς και στη συνέχεια το κέντρο ελέγχου ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Λειτουργικά χαρακτηριστικά του συστήματος:

  • Το σύστημα βασίζεται στη χρήση δικτυακών καμερών και μπορεί να ενσωματωθεί και σε υπάρχοντα συστήματα τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος (CCTV), εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις των αισθητήρων και φακών και τηρούν τα πρότυπα ONVIF για μετάδοση σημάτων video, συναγερμού και ήχου.
  • Η εικόνα από την κάθε εγκατεστημένη ψηφιακή δικτυακή κάμερα μεταφέρεται μέσω ασυρμάτου δικτύου στο κέντρο ελέγχου όπου με την χρήση λογισμικού επόπτευσης (VMS) εγκατεστημένο σε Η/Υ ο οποίος μπορεί να δώσει άμεσα και σε πραγματικό χρόνο και με υψηλή ανάλυσή την κατάσταση σε κάθε σημείο επόπτευσης.
  • Σε περίπτωση εντοπισμού πυρκαγιάς, το κέντρο ελέγχου πιστοποιεί το συμβάν με τα τμήματα περιπολίας και επόπτευσης και εφόσον είναι αληθές η εσφαλμένο, ακολουθείται προκαθορισμένο σενάριο.
  • Αποστέλλονται οι συντεταγμένες της περιοχής του συναγερμού (κατά προσέγγιση), που υπολογίζονται αυτόματα από το σύστημα.
  • Οι ειδοποιήσεις αποστέλλονται μέσω του κέντρου διαχείρισης
  • Το σύστημα αποτελείται από τις ψηφιακές κινούμενες κάμερες επόπτευσης το ασύρματο δίκτυο επικοινωνίας και το κέντρο/λογισμικό ελέγχου και διαχείρισης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου