ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κατακλυσμός του Νώε στη Σκόπελο

κατακλυσμός-του-νώε-στη-σκόπελο-854888

Με κατακλυσμό του Νώε, που «χτύπησε» το νησί της Σκοπέλου, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα μέσα στη Χώρα, αλλά και στους οικισμούς εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων, που προκάλεσε η βροχόπτωση επί 72 ώρες, παραλλήλισε ο δήμαρχος Σταμάτης Περίσσης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το πέρασμα της «Αriel» από το νησί.

Σε αντίθεση με τη Σκιάθο και την Αλόννησο, όπου σημειώθηκαν μεν έντονες βροχοπτώσεις, δεν αναφέρθηκαν δε προβλήματα, το νησί της Σκοπέλου «χτυπήθηκε». Σύμφωνα με τον κ. Περίσση η αγροτική οδοποιία έχει σχεδόν καταστραφεί. Οι δρόμοι που οδηγούν στα κτήματα «εξαφανίστηκαν», ενώ κατολισθητικά φαινόμενα καταγράφηκαν στην περιοχή του Στάφυλου.

Επίσης σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν εξαιτίας της σφοδρότητας των βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα η πυροσβεστική υπηρεσία του νησιού να δεχτεί αρκετές κλήσεις για άντληση υδάτων.

Την ώρα της δυνατής βροχής αρκετοί δρόμοι μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε ποτάμια, ενώ επειδή παρατηρήθηκαν προβλήματα στα σχολικά διδακτήρια, αποφασίστηκε σήμερα να μη λειτουργήσουν.

Σύμφωνα με τον κ. Περίσση ο όγκος του νερού που έπεσε ήταν πρωτόγνωρος, συγκριτικά με προηγούμενες φορές.

«Το μικροκλίμα ενδεχομένως να ευθύνεται για αυτή την ένταση των φαινομένων. Σε αντίθεση με τα άλλα δύο νησιά, εμείς βρεθήκαμε στο μάτι του κυκλώνα», επισήμανε ο δήμαρχος Σκοπέλου, περιγράφοντας μία αποκαρδιωτική εικόνα κυρίως στην αγροτική οδοποιία.

Μήνυμα από το 112 στη Μαγνησία

Χθες εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στη Μαγνησία ενόψει της κακοκαιρίας «Αριελ» που αναμένεται να πλήξει πιο έντονα την περιοχή τις επόμενες ώρες.

«Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα που εστάλη στους κατοίκους, με την επισήμανση ότι αναμένονται «επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα».

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των ειδικών, σήμερα αναμένονται μέχρι το μεσημέρι έντονη βροχόπτωση, θυελλώδεις άνεμοι έως 8 Μποφόρ, καθώς επίσης χαμηλές θερμοκρασίες.

Εν αναμονή εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων χθες πραγματοποιήθηκε εκτάκτως χθες συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η διασφάλιση του καλύτερου συντονισμού όλων των φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα επικείμενα έντονα φαινόμενα βροχοπτώσεων, καταιγίδων κλπ.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ενημέρωσε τους φορείς ότι ήδη έχει πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, όπου επικαιροποιήθηκε το επιχειρησιακό πλάνο ετοιμότητας και επέμβασης με τα κατάλληλα μηχανήματα και το προσωπικό της για την αντιμετώπιση κινδύνων από έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον, τόνισε ότι έχουν πραγματοποιηθεί από την Π.ΕΜ.Σ. και εκτελούνται έργα αντιπλημμυρικά, οριοθέτησης και διευθέτησης χειμάρρων, καθαρισμοί ρεμάτων, τάφρων και ερεισμάτων για την ασφαλή διοχέτευση των νερών σε όλο τον Νομό καθώς και στα νησιά των Β. Σποράδων.

Η ΠΕΜΣ διαθέτει ως εργαλείο επέμβασης το μητρώο μηχανημάτων ιδιωτών και ήδη έχουν ενημερωθεί οι ιδιώτες να είναι σε ετοιμότητα από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και θα παρέμβουν όπου κριθεί αναγκαίο τόσο στο Νομό Μαγνησίας, όσο και στα νησιά των Β. Σποράδων.

Εστάλη έγγραφο στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας για την ανάγκη περιπολιών και την διακοπή της κυκλοφορίας όπου χρειασθεί και αν αυτό απαιτηθεί είτε σε ρέματα, χειμάρρους ή εκβολές ρεμάτων, είτε σε πολύ επικίνδυνα σημεία.

Επιπλέον, ενημερώθηκαν εγγράφως και οι δήμοι με τα μηχανήματα έργων που διαθέτουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επιφυλακή, να προβούν στην ενημέρωση των πολιτών για τα επερχόμενα φαινόμενα και τις σχετικές συστάσεις της Γ.Γ. Πολ. Προστασίας και να δοθούν οι σχετικές οδηγίες προς αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

Τέλος, εστάλησαν έγγραφες ενημερώσεις σε όλους τους φορείς, στους πολίτες και σε τοπικό επίπεδο των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων για περιορισμό των μετακινήσεων, λόγω των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου