ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σκοπελίτης στους κορυφαίους ερευνητές του κόσμου

σκοπελίτης-στους-κορυφαίους-ερευνητ-838269

Μια ακόμη σημαντική διάκριση προστίθεται στο επιστημονικό βιογραφικό του Ιωάννη Κρικίδη από τη Σκόπελο, ο οποίος αναπτύσσει πολύ σημαντική διεθνή δραστηριότητα. Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου συγκαταλέγεται στη λίστα του Ιδρύματος Thomson Reuters «The World’s Most Influential Scientific Minds 2017» ανάμεσα στους περίπου 3.500 ερευνητές με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως για το 2017.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στη λίστα με τα «καλύτερα μυαλά» του κόσμου, που πρωτοπορούν στην επίλυση των μεγαλύτερων προκλήσεων, βρίσκονται επιστήμονες από την Κύπρο και την Ελλάδα, μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην ίδια λίστα καταγράφεται, παράλληλα, ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου, καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Φιλιππάτος.

Ο κ. Φιλιππάτος διακρίθηκε στον επιστημονικό κλάδο Clinical Medicine (Κλινική Ιατρική) και ο αναπληρωτής καθηγητής Ιωάννης Κρικίδης του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στον επιστημονικό κλάδο Computer Science (επιστήμη των υπολογιστών).

Το μέγεθος της διάκρισης των ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί επίσης μία πολύ μεγάλη τιμή και για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και φυσικά για την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Σκόπελο, πατρίδα του I. Κρικίδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ερευνητών, παγκοσμίως, φτάνει τα 9 εκατομμύρια, ενώ οι επιστημονικές δημοσιεύσεις, κάτι που αποτελεί τη βάση για τη βράβευση ενός εκάστου, ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ετησίως.

Δυνατό μυαλό

Ο δευτερότοκος γιoς της Σοφίας και του Απόστολου Κρικίδη συγκαταλέγεται στα δυνατά μυαλά παγκοσμίως και έχει αναπτύξει πλούσιο και σημαντικό ερευνητικό έργο. Υπερήφανοι δηλώνουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ οι γονείς του και ο πρωτότοκος αδελφός του Δημήτρης, ο οποίος διακρίνεται ως καρδιολόγος στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ιωάννης Κρικίδης πληροφορήθηκε πριν από λίγες μέρες το χαρμόσυνο νέο στην Αμερική όπου βρίσκεται για τις ανάγκες μεγάλου συνεδρίου, συνεχίζοντας ακούραστα το πολύπλευρο επιστημονικό του έργο.

Ο 41χρονος επιστήμονας με τις δυνατές περγαμηνές, είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Στην συνέχεια μετέβη στην Γαλλία και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Τηλεπικοινωνιών του Παρισιού, όπου εκπόνησε και την διδακτορική του διατριβή. Στην συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Τηλεπικοινωνιών του Παρισιού στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και παράλληλα ως επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και Notre Dam των ΗΠΑ. Το ερευνητικό του έργο είναι πολύ πλούσιο και αξιόλογο και όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την κατάρτιση, τις γνώσεις και τον χαρακτήρα του.

Παρά το εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμά του, δεν παραλείπει να επισκέπτεται την πατρίδα του, τη Σκόπελο, τους γονείς και τους συντοπίτες του, που καμαρώνουν για την πρόοδό του.

Σημαντική διάκριση

H λίστα «Highly Cited Researchers» του Ομίλου Thomson Reuters έχει ως στόχο να αναδείξει τους κορυφαίους επιστήμονες/ερευνητές στις επιστήμες και τις κοινωνικές επιστήμες, από ολόκληρο τον κόσμο, με τη μεγαλύτερη επιρροή και των οποίων η συγγραφική έρευνά τους έχει επηρεάσει σημαντικά άλλους ερευνητές στον τομέα τους.

Η λίστα του 2017 δίνει έμφαση στα σύγχρονα ερευνητικά επιτεύγματα των «εκλεκτών» επιστημόνων, καθώς περιλαμβάνει τα ερευνητικά έργα που κατατάσσονται στο κορυφαίο 1% με τις περισσότερες αναφορές για την περίοδο από το 2005 έως το 2015. Τα επιστημονικά «καλύτερα μυαλά» του Πανεπιστημίου Κύπρου, που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα, επηρεάζουν την μελλοντική κατεύθυνση της επιστήμης τους αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Είναι η τέταρτη χρονιά που κυκλοφορεί η συγκεκριμένη λίστα.

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Καρδιολογίας, Γεράσιμος Φιλιππάτος, του Πανεπιστημίου Κύπρου, ξεχώρισε παγκοσμίως και τις προηγούμενες χρονιές, αφού περιελήφθη επίσης στη λίστα των πιο επιδραστικών ακαδημαϊκών του κόσμου και κατά τα έτη 2015 και 2016, ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής, Ιωάννης Κρικίδης περιελήφθη, για πρώτη φορά, ανάμεσα στους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, το 2017, που συνέταξε Οργανισμός Thomson Reuters.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου