ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αυτοψία σε μνημεία της Σκιάθου

αυτοψία-σε-μνημεία-της-σκιάθου-818959

Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείο Πολιτισμού επισκέφτηκαν τη Σκιάθο στις 7 και 8 Ιουνίου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία σε σημαντικά μνημεία του νησιού τα οποία χρήζουν αποκατάστασης.

Σε συνέχεια της πολύχρονης συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρχικά με την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και στη συνέχεια με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων, με θέμα τη διάσωση των καθολικών των Μονών Παναγία Κεχριά και Παναγία Εικονίστρια, οι ειδικοί αναστηλωτές Γιάννης Πύλουρης και Αποστολία Οικονομοπούλου, της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκαν τη Σκιάθο, με σκοπό την αυτοψία στα παραπάνω μνημεία για τη συλλογή στοιχείων που απαιτούν οι μελέτες αποκατάστασής τους. Αυτοψία επίσης έγινε και στο Κάστρο, για να προχωρήσουν οι μελέτες αποκατάστασης που έχουν έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αλλά υπάρχουν σε εκκρεμότητα τροποποιήσεις που είχαν προταθεί από το Κ.Α.Σ. από τον Δεκέμβριο του 2014.

Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του Συλλόγου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, οι τρεις παραπάνω Υπηρεσίες συνεργάζονται για πρώτη φορά, με σκοπό την αποκατάσταση και συντήρηση μνημείων στη Σκιάθο.

Για τη συμμετοχή της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης του ΥΠ.ΠΟ.Α., ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» ευχαριστεί θερμά τη Γενική Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ.Α. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία επισκέφθηκε σημαντικά μνημεία, με αφορμή τη συμμετοχή της στην εκδήλωση «Οι υπαίθριες γλυπτοθήκες της μνήμης», που συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης του ΥΠ.ΠΟ.Α. και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», το διάστημα 15-22 Μαΐου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» ευχαριστεί τον αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Γιαννίτση και τον Σύλλογο «Οι Φίλοι του Κάστρου», για τη συνεργασία στο πλαίσιο των ενεργειών για την εφαρμογή των μελετών αποκατάστασης του Κάστρου. Επίσης ευχαριστεί θερμά τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού πατέρα Ιωσήφ για τη συνεργασία στη σύνταξη των μελετών των Μονών, και τους Απόστολο Ξενάκη και Ναντιάνα Ξενάκη για τη φιλοξενία των μελετητών.

Η αποκατάσταση των καθολικών των Μονών Εικονίστριας και Κεχριάς συνιστά ένα πρωτεύον και πολύ σημαντικό βήμα για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου, ως εκ τούτου ο Σύλλογος θα συνεχίσει τις προσπάθειές του μέχρι να φέρει απτό αποτέλεσμα. «Η προστασία και ανάδειξη των σημαντικών αυτών μνημείων για τη χώρα, παραμένει βασική υποχρέωσή μας απέναντι στην ιστορία και στη συλλογική μνήμη, αλλά λειτουργεί και ως πυλώνας ανάπτυξης, αφού συνδέεται άμεσα με την οικονομία του τόπου μας», υπογραμμίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σκιάθος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου