ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δυναμική περιβαλλοντική παρουσία στη Σκιάθο

δυναμική-περιβαλλοντική-παρουσία-στ-8139

Ψηλά στην ατζέντα των φορέων και των κατοίκων της Σκιάθου βρίσκεται η προστασία του περιβάλλοντος και η κατάργηση της πλαστικής σακούλας, με τις πρωτοβουλίες και δράσεις που εστιάζονται στη συγκεκριμένη κατεύθυνση να συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Οι φορείς της Σκιάθου, που είχαν διοργανώσει παλαιότερα ενημερωτική εκδήλωση στο νησί με φόντο το παράδειγμα της Σύρου, πρόκειται να μεταφέρουν προσεχώς τις εμπειρίες που αποκόμισαν από το πρόγραμμα κατάργησης της πλαστικής σακούλας, σε αντίστοιχη εκδήλωση, που διοργανώνεται στο νησί των Κυκλάδων.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ενημερωτική καμπάνια «LIFE DEBAG», που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 από τη Σύρο. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και συμμετέχουν πέντε φορείς: το Πανεπιστήμιο Πατρών, που είναι και ο συντονιστής του έργου (Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμ. Γεωλογίας, Τμ. Χημείας, Τμ. Βιολογίας), η TERRANOVA Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική ΕΠΕ, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος & Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Το πρόγραμμα υποστηρίζει ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης καθώς και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ), οι οποίοι έχοντας εντείνει τις δράσεις καθαρισμού των ακτών και άλλων φυσικών τοπίων πέραν των περιοχών μελέτης του LIFE DEBAG, έχουν συνταχθεί ενεργά απέναντι στη ρύπανση της Σύρου και στο πλευρό της καμπάνιας.

Πιστό στο ραντεβού του με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σύρου, το LIFE DEBAG ξεκινά το ερχόμενο διάστημα (21 – 26 Μαΐου), την τρίτη εβδομάδα χωρίς πλαστικές σακούλες, που αποτελεί και την κορωνίδα των ολοκληρωμένων δράσεών του για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας.

Η εβδομάδα χωρίς πλαστικές σακούλες θα κλείσει το Σάββατο 26 Μαΐου, με την ημερίδα «Αποπλαστικοποιώντας την Ελλάδα – Πρακτικές μείωσης της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον», όπου θα παρουσιαστούν πρωτοβουλίες για τη μείωση της πλαστικής σακούλας απ’ όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Σκιάθου, καθώς και ομιλίες για το περιβαλλοντικό πρόβλημα της πλαστικής σακούλας από καταξιωμένους επιστήμονες του εξωτερικού.

Υπενθυμίζεται ότι στην εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί για το ίδιο θέμα στη Σκιάθο, συμμετείχαν δεκάδες πολίτες, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων της Σκιάθου, εισφέροντας πολύτιμες προτάσεις και ιδέες για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο νησί. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ολιγόλεπτες τοποθετήσεις του αντιδημάρχου Κώστα Γιαννίτση, του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» Θοδωρή Τζούμα και της υπεύθυνης προγραμμάτων του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Χριστίνας Γαρουφαλιά, ενώ διατυπώθηκαν προτάσεις που εφαρμόζονται σταδιακά στο νησί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου