ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σκόπελος: Αίσιο τέλος για 45χρονη νεφροπαθή

σκόπελος-αίσιο-τέλος-για-45χρονη-νεφροπ-80712

Η διακομιδή έγινε με μπουνάτσα… αυτή τη φορά από τη Σκόπελο – Η δημοσιότητα για τον Γολγοθά, που βιώνουν οι χρόνια πάσχοντες στα νησιά, έφερε τη λύση

Ηταν 2 του περασμένου Μαρτίου, όταν 45χρονη νεφροπαθής από τη Σκόπελο υποχρεώθηκε να πληρώσει 2.000 ευρώ για να μεταβεί στον Βόλο με ιδιωτικό σκάφος, επειδή η διακομιδή δεν κρίθηκε επείγουσα, με αποτέλεσμα να μην επιστρατευτεί το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο αγοράστηκε με χρήματα του ελληνικού λαού για να εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό.

Το θέμα τότε πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ανέδειξε τον Γολγοθά, στον οποίο υποβάλλονται οι νεφροπαθείς των Β. Σποράδων. Παίζουν «κορόνα – γράμματα» τη ζωή τους, όταν πρέπει να διακομιστούν επειγόντως σε νοσοκομείο, καθώς αφενός είναι ακτοπλοϊκά αποκλεισμένοι, αφετέρου έχουν να αντιμετωπίσουν υπηρεσίες, που μένουν στο «γράμμα του νόμου» και τονίζουν ότι επείγουσα διακομιδή επιβάλλεται, μόνο όταν κάποιος κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του και όχι όταν πρέπει να κάνει μεταμόσχευση νεφρού για να μην κινδυνεύσει η ζωή του!

Ολα τα παραπάνω ίσχυαν μέχρι προχθές, Τετάρτη, 23 Μαρτίου.

Οταν τέθηκε πάλι το ίδιο θέμα. Η Κ.ΓΚ., όπως και την προηγούμενη φορά, ενημερώθηκε από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ότι πρέπει να μεταβεί επειγόντως στη συμπρωτεύουσα για να υποβληθεί σε προσυμβατικό έλεγχο για μεταμόσχευση νεφρού.

Ηταν 8.30 το βράδυ, όταν δέχτηκε το τηλεφώνημα. Δεν έπρεπε να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ο Γολγοθάς, που βίωσε την προηγούμενη φορά, της πάγωνε το αίμα. Αμέσως ενημέρωσε τον δήμαρχο του νησιού Σταμάτη Περίσση.

Του εξήγησε ότι με το τελευταίο κομπόδεμα που είχε πλήρωσε το ιδιωτικό σκάφος για να τη μεταφέρει από τη Σκόπελο στον Βόλο πριν έναν μήνα. Χρειαζόταν βοήθεια.

Ο κ. Περίσσης ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές, με προτεραιότητα το Εθνικό Κέντρο Αεροδιακομιδών που είναι η αρμόδια αρχή. Κατέστησε σαφές ότι η 45χρονη πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στον Βόλο.

Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκαν ούτε πολλά λόγια, ούτε εξηγήσεις. Ολες οι υπηρεσίες συντονίστηκαν σε κλάσματα δευτερολέπτου και λίγο αργότερα το Λιμεναρχείο Σκιάθου έδινε την εντολή για τον απόπλου του πλωτού σκάφους του Λιμενικού, το οποίο παρέλαβε τη 45χρονη και τη μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι του Βόλου.

Η Κ.ΓΚ. ανακουφισμένη συνέχισε το ταξίδι της χθες το πρωί για τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα περίμενε με ανυπομονησία τα αποτελέσματα του ειδικού ελέγχου. Αν όλα εξελιχτούν ομαλά, θα ανάψει το πράσινο φως, ώστε 11 χρόνια αναμονής να λάβει το πολυπόθητο μόσχευμα που θα της δώσει το δικαίωμα να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τη ζωή.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μέσα από το νοσοκομείο η 45χρονη ήταν ιδιαίτερα συγκινημένη. «Η δημοσιότητα και ο θόρυβος που δημιουργήθηκε μετά τα ρεπορτάζ που έγιναν ήταν οι αιτίες, που αυτή τη φορά όλα κύλησαν ομαλά», είπε εκφράζοντας ευχαριστίες.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε επίσης με τον δήμαρχο Σκοπέλου Σταμάτη Περίσση. «Το πρωτόκολλο αεροδιακομιδών πρέπει να είναι αυτονόητο. Οποιος πρέπει να εξεταστεί από γιατρό, η διακομιδή πρέπει να γίνεται με δημόσια μέσα. Είτε κινδυνεύει η ζωή του άμεσα, είτε γιατί θα επιβαρυνθεί η υγεία του, αν δεν φτάσει εγκαίρως σε νοσοκομείο» είπε.

Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστούν ανάλογα δημοσιεύματα στο μέλλον και ότι η Πολιτεία θα πράττει το αυτονόητο καθήκον της, δίχως αστερίσκους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου