ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ευκαιρίες κατάρτισης στα νησιά

ευκαιρίες-κατάρτισης-στα-νησιά-796386

Δομές και δράσεις που έχουν ως επίκεντρο και στόχο την γνώση και την κατάρτιση βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των επικεφαλής των τριών νησιωτικών Δήμων της περιοχής μας, προς όφελος του τοπικού πληθυσμού.

Η δημιουργία δομών της δια βίου μάθησης εντάσσονται στο συγκεκριμένο πεδίο και όπως καθίσταται σαφές, κοινό αίτημα είναι η προσφορά επιπλέον γνώσης και εφοδίων και στους γηγενείς οι οποίοι για διαφόρους λόγους δεν είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου.

Συγκεκριμένα προωθείται από τον Δήμο Σκιάθου η υλοποίηση ενός μεγαλόπνοου στόχου, συνώνυμου της σύστασης και λειτουργίας Εσπερινού Λυκείου, προκειμένου να υλοποιηθεί από την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά. Το αίτημα που κατατέθηκε από αρκετούς κατοίκους του νησιού και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, έχει υποβληθεί στους αρμοδίους, προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά σε εύλογο χρονικό διάστημα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ήδη λειτουργεί στο νησί Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, στο οποίο υπάρχει μεγάλη συμμετοχή.

Στο μεταξύ, έχει υποβληθεί παράλληλο αίτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο αφορά στην δημιουργία δομών δια βίου μάθησης και όπως υπογραμμίζει η αντιδήμαρχος Σκιάθου Λίτσα Τσολοβίκου, αρμόδια για οικονομικά θέματα «κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να συμβάλλουμε από την πλευρά μας ως Δήμος, στην κατάρτιση και μόρφωση του τοπικού πληθυσμού.

Καλό είναι, προσθέτει η ίδια, να αποκτήσουν επιπλέον εφόδια και γνώσεις οι άνθρωποι που έχουν όνειρα απραγματοποίητα και μπορούν να τα κάνουν πράξη με το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, τις δομές δια βίου μάθησης, αλλά και με το εσπερινό λύκειο, για το οποίο έχουμε υποβάλει σχετικό αίτημα».

Αποδέκτης ανάλογων αιτημάτων γίνεται και ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής, ο οποίος δηλώνει υπέρμαχος της γνώσης για όλες τις ηλικίες, συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων. Με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου προωθείται, συγκεκριμένα, η διαδικασία που αφορά στην εδραίωση της δια βίου μάθησης και στο νησί στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη υποβληθεί το ανάλογο αίτημα στους άνωθεν κρατούντες. «Από την πλευρά μας, υπογραμμίζει ο κ. Μιχελής, στηρίζουμε τις συγκεκριμένες δομές, τις οποίες θεωρούμε πολύ σημαντικές και παράλληλα, προσθέτει ο ίδιος, εξετάζουμε τις προοπτικές που υπάρχουν, προκειμένου να τεθεί ενδεχομένως σε λειτουργία από τον προσεχή Σεπτέμβριο».

Ο Δήμος Αλοννήσου, ομοίως, έχει αποστείλει έγκαιρα στους αρμόδιους φορείς την αντίστοιχη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία το ζητούμενο είναι η δημιουργία επτά τμημάτων δια βίου μάθησης, που περιλαμβάνουν δράσεις και τομείς για ενήλικες, όπως ο τουρισμός, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλύψουν ορισμένες βασικές ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Οι απαραίτητες διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και μόλις υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση από τον Δήμο Αλοννήσου, θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία η συγκεκριμένη δομή. «Αν δεν υπάρξει κατάρτιση, τουριστική κατάρτιση στοχευμένα ή παιδεία με την γενικότερη έννοια, δεν μπορεί να έχει οφέλη καμία τουριστική ενέργεια» υπογραμμίζει η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλοννήσου, Ζαφειρούλα Αναγνώστου και καταλήγει «η κατάρτιση και η εκπαίδευση είναι η βάση του τουριστικού σχεδιασμού και της στρατηγικής που θα ακολουθήσουμε».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου