ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διατηρητέα καλντερίμια της Σκιάθου

διατηρητέα-καλντερίμια-της-σκιάθου-796144

Σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που αναπτύσσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου, αποτελεί η κήρυξη, με υπουργική απόφαση, ως διατηρητέου του παραδοσιακού τύπου πλακόστρωσης (καλντερίμι) της Σκιάθου.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 93 ΑΑΠ/26-05-2016, χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα τα λιθόστρωτα των οδών (καλντεριμιών) Φιλοκλέους Γεωργιάδη, Γεωργίου Μωραΐτη, Αγίας Τριάδας και Αλέξανδρου Μωραϊτίδη που βρίσκονται στον οικισμό Σκιάθου του δήμου Σκιάθου.

Εχοντας ως προτεραιότητα την προστασία κάθε στοιχείου που χαρακτηρίζει τη Σκιάθου και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» ανέπτυξε συνεργασία από τον Φεβρουάριο του 2014 με τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό την κήρυξη ως νεότερου μνημείου του παραδοσιακού τύπου πλακόστρωσης του οικιστικού ιστού (καλντερίμι).

Τα καλντερίμια της Σκιάθου, λιθόστρωτα δρομάκια, με το χαρακτηριστικό σχέδιο «ψαροκόκαλο» διασχίζουν τα σοκάκια του χωριού και προσδίδουν μια υψηλή αισθητική αληθινής τέχνης. Ηταν ο βασικός τρόπος κατασκευής των οδικών αξόνων του οικισμού που ένωναν τα σημαντικά σημεία αναφοράς σχετιζόμενα με τις δραστηριότητες του, όπως την κατοικία, τη λατρεία, τη διασκέδαση. Με αφορμή την αναζήτηση στοιχείων γα την ιστορική τεκμηρίωση του καλντεριμιού, ο Σύλλογος διενέργησαν έρευνα στα αρχεία του Δήμου, από όπου εντοπίστηκαν 34 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου από το 1906 έως και το 1930, όπου περιγράφονται οι αποφάσεις κατασκευής των λιθόστρωτων καλντεριμιών. Παράλληλα αξιοποιήθηκε η μελέτη για τον οικιστικό ιστό της Σκιάθο, που είχε πραγματοποιηθεί το 2008 σε συνεργασία του Τομέα Πολεοδομίας & Χωροταξίας, της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχενίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».

Την εισήγηση για την κήρυξη ανέλαβε η κυρία Συραϊνώ Κορωνιού – Διονυσίου, ιστορικός-αρχαιολόγος και επίτιμο μέλος του Συλλόγου, τεκμηριώνοντας ιστορικά την κατασκευή των λιθόστρωτων.

Σε πρώτη φάση ο Σύλλογος εξασφάλισε τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων και στη συνέχεια διαβίβασε την απόφαση στη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναπτύσσοντας μια πολύμηνη συνεργασία η οποία ολοκληρώθηκε με τη δημοσίευση του ΦΕΚ 93 ΑΑΠ/26-05-2016, σύμφωνα με το οποίο χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα τα λιθόστρωτα των οδών (καλντεριμιών) Φιλοκλέους Γεωργιάδη, Γεωργίου Μωραΐτη, Αγίας Τριάδας και Αλέξανδρου Μωραϊτίδη που βρίσκονται στον οικισμό Σκιάθου του Δήμου Σκιάθου. Η απόφαση δικαίωσε την πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».

Αξίζει να σημειωθεί πως σε διάστημα τριών χρόνων είναι το δεύτερο ΦΕΚ που δημοσιεύεται με πρωτοβουλία του Συλλόγου, το πρώτο είναι το ΦΕΚ 357/9-10-2013, κήρυξης του νοτίου τμήματος του κοιμητηρίου ως «Ιστορικός Τόπος», και τα δύο αφορούν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου.

Τα καλντερίμια αποτελούν τα τελευταία δείγματα της τοπικής παραδοσιακής οδομηχανικής του 19ου αι. και της λαϊκής τεχνικής, που διατηρούν πολλά από τα παλιά μορφολογικά στοιχεία τους, και είναι απαραίτητο να διατηρηθούν για τη μελέτη της εξέτασης της ιστορίας των λιθόστρωτων και, επιπλέον γιατί αποτελούν σημεία αναφοράς για τους κατοίκους της Σκιάθου.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά, την Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου, για την ανταπόκριση και τη συνεργασία, όπως και την Δάφνη Μπαρμπαγιανέρη για την πολύτιμη βοήθειά της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου