ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ζητούν μέτρα στήριξης τα μέλη του Επαγγελματικού Συλλόγου Σκιάθου

ζητούν-μέτρα-στήριξης-τα-μέλη-του-επαγ-75822

Υπόμνημα κατέθεσαν οι επαγγελματίες της Σκιάθου στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Εντείνεται η ανησυχία στις νησιωτικές περιοχές λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί στον τουρισμό, με τον Εμπορικό και Επαγγελματικό Σύλλογο Σκιάθου να προτείνει μέτρα στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Σε επιστολή που τέθηκε υπόψη της δημοτικής αρχής και όλων των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, ο Σύλλογος προτείνει την μηδενική χρέωση χρήσης κοινόχρηστων χώρων για τις εποχικές επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν για την καλοκαιρινή σεζόν του 2020 και ελαφρύνσεις ανάλογες με την ετήσια μείωση των αφίξεων επισκεπτών εξωτερικού.

Οι επαγγελματίες του νησιού καταθέτουν εγγράφως την έντονη ανησυχία τους για το πλήγμα που έχει προκαλέσει η πανδημία στην επιχειρηματικότητα, ενώ υπογραμμίζουν ότι: «Η επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποδοχή και εφαρμογή δύο βασικών αξιωμάτων.

Πρώτον, με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, Κεντρικής Κυβέρνησης, ΟΤΑ Α΄& Β΄ βαθμού, Εμπορικών Επιμελητηρίων, Εμπορικών Συλλόγων κ.α. Δεύτερον, με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας σε Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, με αποδοχή εξ αρχής της μη ύπαρξης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των Μικρό-Μεσαίων Επιχειρήσεων, καθώς αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα της εθνικής οικονομίας».

Η επιστολή υπογράφεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Χρήστο Δημητριάδη, ο οποίος υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης μέτρων για την στήριξη των επιχειρηματιών των νησιών.

Σε ότι αφορά την χρήση κοινοχρήστων χώρων πεζοδρομίων και τμημάτων αιγιαλού, το αίτημα που διατυπώνεται είναι η «αποδοχή μείωσης του τέλους χρήσης τμημάτων αιγιαλού από πλευράς Δήμου Σκιάθου και αίτημα στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για μείωση του δικού της μεριδίου κατά το ποσοστό ετήσιας μείωσης των αφίξεων επισκεπτών εξωτερικού όπως αυτά θα προκύψουν από τα στατιστικά στοιχεία των διαχειριστή του Αερολιμένα «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» Fraport».

Με βάση τα παραπάνω, τα μέλη του Συλλόγου, δια του προέδρου, εκτιμούν ότι η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου θα μπορέσει να προχωρήσει στις αντίστοιχες χρεώσεις προς τους επιχειρηματίες απολογιστικά μετά το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2020.

Επιπλέον, προτείνεται η μη καταβολή προκαταβολής όπως αυτή προβλέπεται από τα συμφωνητικά μίσθωσης, αλλά την συνολική καταβολή των ανά περίπτωση χρηματικών ποσών από τους επιχειρηματίες προς τον Δήμο Σκιάθου και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, στο τέλος του Οκτωβρίου.

«Το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο καθώς οι αντικειμενικές αξίες που ορίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου για την κάθε χρήση ανά περιοχή είναι συνδυασμός σειράς παραγόντων με κύριο την επισκεψημότητα όπως αυτή έχει διαχρονικά διακυμανθεί τα τελευταία έτη ορίζοντας ανώτατα και κατώτατα όρια τιμών» επισημαίνεται.

Προτείνεται τέλος, η μηδενική χρέωση χρήσης κοινόχρηστων χώρων για τις εποχικές επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν για την φετινή καλοκαιρινή σεζόν, η μηδενική χρέωση παγίων χρήσης για τις εποχικές επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν φέτος και η μείωση των τελών χρήσης κατά το ετήσιο ποσοστό μείωσης των αφίξεων επισκεπτών εξωτερικού για όλες τις επιχειρήσεις εντός αστικού κέντρου που λειτουργούν όλο τον χρόνο ή θα λειτουργήσουν και την φετινή σεζόν.

Στα θεμελιώδη αιτήματα περιλαμβάνεται η μηδενική χρέωση ανταποδοτικών τελών Δήμου Σκιάθου για τις εποχικές επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν φέτος και η μείωση των ανταποδοτικών τελών Δήμου Σκιάθου για όλες τις επιχειρήσεις σύμφωνα με το ποσοστό ετήσιας μείωσης των αφίξεων επισκεπτών εξωτερικού.

«Ο Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Σκιάθου, πάντα σε πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας, θα είναι δίπλα σε κάθε ενέργεια και δράση σας που στόχο θα έχουν την θωράκιση, αναβάθμιση και ανταγωνιστικότητα της τοπικής μας οικονομία» καταλήγει η κοινή επιστολή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου