ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μειωμένα 50% τα κονδύλια ~ Λιγότερες κρατικές επιχορηγήσεις

μειωμένα-50-τα-κονδύλια-λιγότερες-κρατ-75559

Αγώνας δρόμου από τους επικεφαλής των νησιών να καλύψουν τις ανάγκες των Δήμων

Πονοκέφαλος είναι για τους δημάρχους των νησιών οι εξαιρετικά μειωμένες κατά 50-60% κρατικές επιχορηγήσεις, οι οποίες έχουν συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, λόγω κρίσης. Σε εποχές λιτότητας, οι δήμοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις λειτουργικές τους ανάγκες κυριολεκτικά εκ των ενόντων, προσβλέποντας σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, που θα επιτρέψουν την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής. Η παραπάνω εικόνα είναι λίγο ως πολύ η ίδια και για τα τρία νησιά, καθώς εισρέουν πολύ λιγότερα χρήματα στα ταμεία, σε σχέση με το παρελθόν.

Οι ιθύνοντες του Δήμου Σκιάθου, ειδικότερα, βιώνουν ανάλογες καταστάσεις, με φόντο τις πολύ μειωμένες χρηματοδοτήσεις των ΚΑΠ, που υπολογίζονται σε 120.000 ευρώ ετησίως, αλλά και της ΣΑΤΑ, που δεν ξεπερνά πλέον τις 60.000 ευρώ ετησίως.

«Μέσω προγραμμάτων θα προσπαθήσουμε κυρίως να καλύψουμε τις ανάγκες του Δήμου και μέσω της Περιφέρειας, διότι έχουμε την ιδιομορφία ότι είμαστε νησί και έχουμε πολύ περισσότερα έξοδα από όσους βρίσκονται σε χερσαίους δήμους. Εμείς ότι αγοράζουμε έχει μια προσαύξηση της τάξης του 30% μίνιμουμ και αυτό δεν μας το αναγνωρίζει κανείς» όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σκιάθου, Ηλίας Σταμέλος. Βούληση της νέας δημοτικής αρχής είναι να επιδιωχθεί η ένταξη είτε στο ΕΣΠΑ είτε σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, προκειμένου να αναπτυχθούν κοινωνικές δράσεις, έργα υποδομής και έξυπνες, καινοτόμες λύσεις για τον τουρισμό.

Ανάλογο με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, είναι και το τεχνικό πρόγραμμα του γειτονικού Δήμου Σκοπέλου, το οποίο περιλαμβάνει κατά βάση συνεχιζόμενα έργα. Δίνοντας το στίγμα των εξαιρετικά μειωμένων χρηματοδοτήσεων, ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, υπογραμμίζει ότι το ποσό της ΣΑΤΑ που αναλογεί στο νησί είναι μόλις 70.000 ευρώ ετησίως, ενώ κατά το παρελθόν ανέρχονταν σε 250.000 ευρώ περίπου. Οι πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις στα κρατικά κονδύλια, έχουν στρέψει, όπως είναι φυσικό, το βλέμμα των ιθυνόντων προς την κατεύθυνση της είσπραξης των οφειλών παρελθόντων οικονομικών ετών, τρίτων, προς το Δήμο Σκοπέλου. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του νησιού «θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες και θα εφαρμοστεί ότι προβλέπει ο νόμος».

Με «σφίξιμο στο ζωνάρι και συνεχή προσπάθεια» αντιμετωπίζει ο Δήμος Αλοννήσου το πρόβλημα των μειωμένων κρατικών πόρων, σύμφωνα με δήλωση του αρμόδιου αντιδημάρχου Αγγελου Αργυρίου, ο οποίος προσθέτει ότι «τα έσοδα ενός Δήμου όπως η Αλόννησος, από τα ανταποδοτικά τέλη, είναι πολύ συγκεκριμένα και οι δυνατότητες μας είναι ανάλογες». Παράλληλα ο κ. Αργυρίου τονίζει ότι «ο προγραμματισμός μας γίνεται με βάση τα απολύτως αναγκαία και οι δαπάνες μας γίνονται πολύ αυστηρά, με κριτήρια προτεραιότητας, μέχρι να βγούμε από αυτή την κρίση και να έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάποια πράγματα παραπάνω».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου