ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Το υπερσύγχρονο Typhoon καθάρισε την ακτογραμμή της Σκοπέλου

το-υπερσύγχρονο-typhoon-καθάρισε-την-ακτογρ-731894

Το υπερσύγχρονο πλοίο Typhoon προχώρησε στον καθαρισμό της ακτογραμμής της Σκοπέλου, της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής των Σποράδων και του θαλάσσιου πάρκου.

Μετά τις δράσεις καθαρισμού των θαλάσσιων περιοχών σε Λαύριο, Κέα, σε κάποια νησιά στον Αργοσαρωνικό, στην Κρήτη αλλά και άλλες περιοχές επισκέφτηκε και τις Σποράδες.

Το πλοίο έβαλε στον χάρτη του τη Σκόπελο στις 7 και 19-25 Αυγούστου και καθάρισε 74 παραλίες-ακτογραμμές, απομακρύνοντας 2.103 κιλά απορριμμάτων και συγκεκριμένα κομμάτια φελιζόλ άνω των 2.5 εκ. (56%), διάφορα μικρά πλαστικά κομμάτια (39%), μπουκάλια νερού – αναψυκτικών (2%), πλαστικά ποτήρια και καπάκια (1%), πλαστικές σακούλες τροφίμων (1%), λοιπά απορρίμματα (1%).

Οι εικόνες στις παραλίες μετά το πέρασμα του πλοίου ήταν κυριολεκτικά η μέρα με τη νύχτα.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αγγελος Ξηντάρης συγχαίρει τον όμιλο Λασκαρίδη που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία, τον τουρισμό και τα ακίνητα, και το κοινωφελές του ίδρυμα για την προσφορά τους αυτή.

«Επίσης ευχαριστούμε την Εκτελεστική Διευθύντρια του ιδρύματος κ. Αγγελική Κοσμοπούλου για την άριστη και άψογη συνεργασία.

Το καθαρό περιβάλλον ενισχύει το Ευ ζην και χρέος όλων μας είναι να το διατηρήσουμε καθαρό και αειφόρο», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Το Typhoon

Το νορβηγικής ναυπήγησης πλοίο μήκους 72 μέτρων και πλάτους 16 μέτρων που συμμετείχε και στην έρευνα στο περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, είναι ένα σκάφος ιδανικό για να καθαρίσει τις απρόσιτες ακτές, ολόκληρης της χώρας και ιδιαίτερα αυτές που δεν προσεγγίζονται από συμβατικά μέσα και προσπάθειες μικρής κλίμακας.

Το πλοίο διαθέτει σύγχρονα συστήματα ναυτικής πλοήγησης και βασικό εξοπλισμό καταπολέμησης πετρελαϊκών ρυπάνσεων καθώς και πυροσβεστικά μέσα. Στη μεγάλη επιχειρησιακή πλατφόρμα του φιλοξενούνται 5 μεγάλα, κατάλληλα επανδρωμένα φουσκωτά που πραγματοποιούν «επιθετικές αποβάσεις» και καθαρίζουν ακτές οι οποίες είναι απροσπέλαστες με άλλο μέσο. Πάνω στο «Typhoon» υπάρχουν ακόμη 6 κάδοι απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, στους οποίους γίνεται η διαλογή των ανακυκλώσιμων ειδών.

Στόχος του πλοίου, που αγοράστηκε από το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, είναι να καθαρίσει από τα θαλάσσια απορρίμματα και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη θαλάσσια ρύπανση στις διασημότερες παραλίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου