ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Οικονομική ενίσχυση στους Δήμους

οικονομική-ενίσχυση-στους-δήμους-713834

Εν αναμονή της κρατικής επιχορήγησης με ποσό συνολικού ύψους άνω των 2.6 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται οι Δήμοι Σκιάθου και Σκοπέλου, προκειμένου να αποπληρωθούν οι οφειλές παλαιότερων οικονομικών ετών σε ιδιώτες. Για τον Δήμο Σκιάθου, ειδικότερα, έχει εγκριθεί ποσό ύψους 1.700.000 ευρώ και για τον Δήμο Σκοπέλου, αντίστοιχα, το ποσό 950.000 ευρώ, αντί του 1.150.000 ευρώ που είχε ζητήσει αρχικά η Δημοτική Αρχή της Σκοπέλου.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Σκιάθου, Λίτσα Τσολοβίκου, υπογραμμίζει ότι η Σκιάθος συγκαταλέγεται στην δεύτερη ενότητα των Δήμων που θα λάβουν κρατική επιχορήγηση, προκειμένου να αποπληρωθούν οι παλαιότερες οφειλές του Δήμου προς ιδιώτες, δηλαδή εργολάβους και προμηθευτές. Η ίδια επισημαίνει παράλληλα ότι «το συγκεκριμένο ποσό είναι ουσιαστικής σημασίας για το νησί, δεδομένου ότι είναι φύσει αδύνατο να καλυφθούν με ίδιους πόρους οι οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών, σε μια εποχή μάλιστα κατά την οποία έχουν σημειωθεί σημαντικές περικοπές στην κρατική επιχορήγηση».

Ομοίως και στον Δήμο Σκοπέλου αναμένεται η κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών, προς προμηθευτές και εργολάβους. Οι οφειλές του Δήμου Σκοπέλου προς τρίτους έχουν συσσωρευτεί από το 2000 και όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής «είναι μεγάλο οικονομικό βάρος για τον Δήμο σε μια εποχή κατά την οποία δεν υπάρχουν έσοδα». Συνυπολογίζοντας στα προαναφερθέντα την δραματική μείωση των ΚΑΠ, των κονδυλίων που δίνονται δηλαδή από το κράτος στον Δήμο Σκοπέλου, σε ποσοστό 60% έναντι των προηγούμενων ετών και την μείωση, παράλληλα, του αριθμού των εργαζομένων στο Δήμο Σκοπέλου, λόγω συνταξιοδότησης, είναι προφανές το πρόβλημα που δημιουργείται.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών εντός του τρέχοντος μήνα θα καταβληθούν σε 99 Δήμους 308,20 εκ. ευρώ και 38,15 εκ. ευρώ στις 13 Περιφέρειες, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης.

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε, πως από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3,2 δις ευρώ. Ουσιαστικά, έχει πλέον επιχορηγηθεί σχεδόν το σύνολο των Υπουργείων, των οποίων οι φορείς είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες. Η υστέρηση που εντοπίζεται στις τελικές πληρωμές, από τους χρηματοδοτούμενους Δημόσιους Φορείς προς τον ιδιωτικό τομέα, αρχίζει και καλύπτεται, με γρήγορο ρυθμό, καθώς τα θεσμικά και τα λειτουργικά προβλήματα επιλύονται.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου