ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αναδρομή στις καταβολές της Σκιάθου

αναδρομή-στις-καταβολές-της-σκιάθου-70473

Τον σπουδαίο ιστορικό Τρύφωνα Ευαγγελίδη, και πόσο σημαντικό είναι για τη Σκιάθο το έργο του «Η νήσος Σκιάθος και αι περί αυτήν νησίδες», που δημοσίευσε το 1913, γνώρισαν οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση «Η ιστορία της Σκιάθου και ο Τρύφων Ευαγγελίδης», που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», το περασμένο Σάββατο 17 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου.

Η Δρ Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, επί τιμή προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, επεσήμανε τη σπουδαιότητα του έργου του Ευαγγελίδη «Η νήσος Σκιάθος και αι περί αυτήν νησίδες», παρουσιάζοντας με εύληπτο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο όλες τις αναφορές του βιβλίου στις αρχαιότητες και τα ευρήματα της προϊστορικής και κλασικής περιόδου που αναφέρει ο Ευαγγελίδης, στις οποίες στηρίχτηκαν οι μετέπειτα ερευνητές, αλλά και σε αυτές που μπορούν να είναι αφορμή για μελλοντική έρευνα. Πολύ σημαντική ήταν η πρότασή της για την επανατύπωση του βιβλίου, ως ένα έργο που θα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη Σκιαθίτη, ενώ η επανέκδοση θα μπορούσε να προκαλέσει τη διοργάνωση Συνεδρίου με τη συμμετοχή επιστημόνων (γεωλόγοι, περιβαλλοντολόγοι, αρχαιολόγοι των προϊστορικών, κλασσικών, βυζαντινών, μεταβυζαντινών και των νεώτερων χρόνων).

Ο εγγονός του ιστορικού και επίτιμος δικηγόρος Αθηνών, Τρύφων Ευαγγελίδης, αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του, ως έναν επιφανή των γραμμάτων στην εποχή του με σπουδαίο ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Παρουσίασε τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του μέσα από το σπάνιο φωτογραφικό αρχείο της οικογένειας, και τις επιστολές από την αλληλογραφία του Ευαγγελίδη με τον εθνομάρτυρα και Αγιο, Χρυσόστομο Σμύρνης (1867-1922), τους οποίους συνέδεε από τα παιδικά τους χρόνια φιλία που κράτησε μέχρι τον θάνατο του ιεράρχη.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» Θοδωρής Τζούμας, σημείωσε πως αυτό που συγκινεί κάθε Σκιαθίτη διαβάζοντας τη μελέτη του Ευαγγελίδη, είναι το αληθινό ενδιαφέρον και η αγάπη του για τη Σκιάθο, κάτι που εύκολα διαπιστώνει κανείς μέσα από τις συχνές αναφορές-προτροπές του για τη διάσωση κειμηλίων και μνημείων. Τόνισε δε πως «είναι μεγάλη τύχη που η Σκιάθος βρέθηκε στο ερευνητικό ταξίδι του Τρύφωνος Ευαγγελίδη, ο οποίος μας κληρονόμησε ένα σημαντικό αρχείο, μια πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη για τον τόπο μας».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το πολιτιστικό πρόγραμμα του Γυμνασίου Σκιάθου «Περιδιάβαση από το παρελθόν … στο παρόν: από την προϊστορία στη σύγχρονη Σκιάθο», από την καθηγήτρια Ασημίνα Σουλτάνη, η οποία εμπνεύστηκε το πρόγραμμα, τονίζοντας την ανάγκη να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία της Σκιάθου και να αγαπήσουν ό,τι την περιγράφει και την τεκμηριώνει. Οι μαθητές στη συνέχεια παρουσίασαν μέσα από τον δικό τους φωτογραφικό υλικό και τις περιγραφές τους την εμπειρία τους.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρωτοπρεσβύτερος της Σκιάθου πατήρ Γεώργιος Σταματάς και η διευθύντρια του Γυμνασίου Σκιάθου Μαρία Καραγιαννοπούλου.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, η κ. Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου ξενάγησε την Παρασκευή 16 Μαρτίου τους μαθητές του Γυμνασίου, και την Κυριακή 18 Μαρτίου υπό βροχή κάποιους «γενναίους» Σκιαθίτες στην αρχαιολογική θέση «Κεφάλα», στη μοναδική έως τώρα γνωστή θέση των πρώιμων ιστορικών χρόνων στις Σποράδες, περιοχή ιδιαίτερης σπουδαιότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου