ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Υπερατλαντικοί δεσμοί με τη Σκιάθο

υπερατλαντικοί-δεσμοί-με-τη-σκιάθο-602932

Σύσφιξη σχέσεων και κοινή εκδήλωση Σκιαθιτών και ομογενών του Νιούπορτ

Δεσμοί καρδιάς συνδέουν τους ομογενείς που ζουν στο Νιούπορτ και τον τόπο καταγωγής τους, τη Σκιάθο, την οποία ενισχύουν ποικιλοτρόπως, συγκεντρώνοντας το ποσό των ποσό των 2.360 δολαρίων για την ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου. Θεσμοθετημένη πρωτοβουλία αποτελεί, στο μεταξύ, η κοινή εκδήλωση που πραγματοποιείται ταυτόχρονα στο Νιούπορτ της Αμερικής και τη Σκιάθο, με στόχο την σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο περιοχών και την ταυτόχρονη επικοινωνία Σκιαθιτών και ομογενών, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.

Συγκίνηση προκάλεσε η συμμετοχή της νεαρής ομογενούς Μυρσίνης McKeon, η οποία απήγγειλε από το Newport, μέσω Skype, ποίημα για την 25η Μαρτίου, ντυμένη με την παραδοσιακή Σκιαθίτικη φορεσιά.

Η εκδήλωση με τίτλο «Αδελφοποιημένα Νησιά, Η ιστορία του Newport και της Σκιάθου, μέσα από 30 φωτογραφίες» μέσω σύνδεσης Skype, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα, με τη διοργανωτική σύμπραξη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και του «Newport-Skiathos Club» του Newport, Rhode Island, USA.

Την εκδήλωση και στις δύο πόλεις άνοιξαν στο Newport o Reverend Dr. George Economou και στη Σκιάθο ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου π. Γεώργιος Σταματάς.

Η Πρόεδρος του «Newport-Skiathos Club», Chrissy Logothets στο χαιρετισμό της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Σκιαθίτικη καταγωγή της, ενώ η Δήμαρχος του Newport Jeanne-Marie Napolitano τόνισε ότι «η πόλη του Newport είναι υπερήφανη για την πλούσια συνεισφορά των Σκιαθιτών στην ιστορία της».

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Seamen’s Church» Richard Thursby, είπε πως «η ιστορία του Newport μετράται μόνο σε εκατοντάδες χρόνια και σχεδόν 120 από αυτά έχουν συνδεθεί με τη Σκιάθο».

Στη συνέχεια το λόγο είχαν οι ομιλητές στη Σκιάθο, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκίαθος», Θοδωρής Τζούμας, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην γενναιοδωρία των Σκιαθιτών του Newport, οι οποίοι δεν ξέχασαν ποτέ τη γενέτειρά τους και υποστηρίζουν οικονομικά τις οικογένειές τους, αναλαμβάνοντας την αναστήλωση μνημείων, ενώ συγκέντρωσαν το ποσό των 2.360 δολαρίων για την ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου. «Μια πολύ σημαντική βοήθεια που μας έφερε ένα βήμα πιο κοντά στην ίδρυση του» επεσήμανε ο ίδιος.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Δημήτρης Πρεβεζάνος, αναφέρθηκε στο ιστορικό της αδελφοποίησης, που ήταν δική του πρωτοβουλία, την πρόταση αδελφοποίησης, προς τον Δήμο του Newport, επί δημαρχίας του το 1996 και τόνισε την ανάγκη της σύσφιξης των δεσμών, μεταξύ των πόλεων.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου Γιάννης Παρίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ίδρυσης του Ναυτικού Μουσείου αλλά και τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει για την ίδρυσή του, από την περσινή αντίστοιχη εκδήλωση, που είχε γίνει η αφορμή για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία Ναυτικού Μουσείου στη Σκιάθο.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη ιστορική αναδρομή της Σκιάθου, από την Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου, Ιστορικό-Αρχαιολόγο και Επίτιμο Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος». Ξεκινώντας από τα προϊστορικά χρόνια, η κυρία Κορωνιού-Διονυσίου, παρουσίασε την μακρόχρονη και ενδιαφέρουσα ιστορία της Σκιάθου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα σημαντικότερα μνημεία της Σκιάθου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου