ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Προβληματισμός για το Ξενία

προβληματισμός-για-το-ξενία-565532

Εντονότατος προβληματισμός κυριάρχησε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, γύρω από τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αξιοποίηση του Ξενία. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Σώματος ευθυγραμμίστηκε με την πρόταση περί μη αποδοχής της υπάρχουσας μελέτης, διότι δεν διευκρινίζεται τι μέλλει γενέσθαι με το χώρο πάρκινγκ, αλλά και το τμήμα της παραλίας που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η συγκεκριμένη απόφαση θα κοινοποιηθεί άμεσα σε όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς, με την επισήμανση ότι είναι σαφώς πολύ σημαντική η αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου, το οποίο παραμένει βουβό και εγκαταλειμμένο επί πολλά χρόνια, αλλά δεν διασαφηνίζονται τα δύο προαναφερθέντα σημεία, που είναι κομβικά για την πρόσβαση των επισκεπτών του νησιού, στις Κουκουναριές.

Στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου διατυπώθηκαν ποικίλες απόψεις και προβληματισμοί για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, είναι πολύ σημαντική η χρήση του χώρου πάρκινγκ για τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού και κατ’ επέκταση τους πολυάριθμους λάτρεις της συγκεκριμένης παραλίας.

Στο μεταξύ, γραπτή ανακοίνωση εξέδωσε η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Σκιάθου, καταθέτοντας τη θέση της πάνω στη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.), του Εδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου, που βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή Κουκουναριών της Σκιάθου.

Οι συνυπογράφοντες την κοινή θέση της Α.Κ.Π.Σ, Ιωάννης Τσώμος, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ, Θεοδόσης Τρακόσας, Δημοτικός Σύμβουλος, Ηλεκτρονικός Μηχανικός ΤΕ και Αναστασία Φιλαρέτου, Δημοτική Σύμβουλος, Τοπογράφος Μηχανικός ΑΠΘ, επισημαίνουν ότι: «Πιστεύουμε ότι ορθώς επιλέγεται από τους μελετητές το σενάριο της ήπιας δόμησης με την εφαρμογή του οποίου φαίνεται να επιτυγχάνεται μικρή σχετικά επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος, αρκεί η πρόταση αυτή να ισχύσει και να εφαρμοστεί τελικά».

Σε ό,τι αφορά τις Εναλλακτικές Επιλογές ως προς τις χρήσεις γης, «τασσόμαστε υπέρ της εναλλακτικής πρότασης Τουρισμός – Αναψυχή. Η πρόταση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει, ασφαλώς, την ανακαίνιση του υπάρχοντος κτιρίου και την αναβάθμισή του σε ξενοδοχείο 5*, με ταυτόχρονη προσθήκη πολυτελών διαμερισμάτων με τη μορφή ανεξάρτητων πολυτελών σουϊτών, αναλόγως με το επιχειρηματικό σχέδιο λειτουργίας του μελλοντικού ξενοδοχείου». Με τον τρόπο αυτό «εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ξενοδοχείου, αυξάνοντας τη δυναμικότητά του και μειώνοντας το λειτουργικό του κόστος. Αυξάνεται επίσης ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών του ξενοδοχείου και κατά συνέπεια τα οικονομικά οφέλη για τον τόπο» υπογραμμίζουν τα μέλη της ΑΚΠΣ. «Δυστυχώς, επισημαίνουν οι ίδιοι, η πρόταση αυτή απορρίπτεται από τους μελετητές χωρίς κανένα επιχείρημα κυριολεκτικά σε μισή πρόταση στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 4.3.1 της ΣΜΠΕ».

Επιπροσθέτως, στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «αντιθέτως η πρόταση που τελικά επιλέγεται (Συνδυασμός Τουρισμού και Παραθεριστικής Κατοικίας) έχει προφανές μειονέκτημα λόγω του ότι οι παραθεριστικές κατοικίες αποτελούν ανεξάρτητες ιδιοκτησιακές και λειτουργικές μονάδες και μπορούν να πωλούνται και να μεταπωλούνται χωρίς να έχουν καμία λειτουργική ή οικονομική σχέση με το ξενοδοχείο, το οποίο θα αναβαθμιστεί σύμφωνα με την πρόταση των μελετητών και η δυναμικότητά του από 64 κλίνες θα μειωθεί σε 32».

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι: «ο διαφαινόμενος αποκλεισμός της ελεύθερης διέλευσης του κοινού, που συνεπάγεται η περίφραξη που θα απαιτηθεί για την ασφάλεια των κατοικιών, θα δυσχεράνει, αν δεν αποκλείσει πλήρως την προσέγγιση του νοτιοδυτικού τμήματος της παραλίας και του δάσους των Κουκουναριών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το βορειοανατολικό άκρο, όπου βρίσκεται και η μικρή μαρίνα, επιδεινώνοντας το ήδη υφιστάμενο πρόβλημα συνωστισμού και υποβάθμισης».

Συνοψίζοντας, τις θέσεις τους, τα στελέχη της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σκιάθου, τονίζουν ότι: «η πραγματικά συμφέρουσα περιβαλλοντικά και βιώσιμη οικονομικά πρόταση για τον επενδυτή είναι αυτή του συνδυασμού του ξενοδοχείου με αυτοτελή επιπλωμένα διαμερίσματα – πολυτελείς σουίτες. Ταυτόχρονα δε προωθείται η τουριστική (όχι οικιστική) αξιοποίηση των πόρων και ενισχύεται η ιδεολογία του επισκέπτη – περιηγητή έναντι του εποχικού οικιστή και μόνιμου συνιδιοκτήτη των πόρων, γεγονός που βοηθά στην αέναη και αειφόρο ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου