ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σωτήριες παρεμβάσεις στο Κάστρο

σωτήριες-παρεμβάσεις-στο-κάστρο-48727

Σειρά πρωτοβουλιών που έχουν ως στόχο την διάσωση και ανάδειξη του Κάστρου της Σκιάθου αναπτύσσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φίλοι του Κάστρου». Εντός του 2013 θα ξεκινήσουν εργασίες στήριξης στο τζαμί που εντάσσεται στο συγκρότημα του οθωμανικού Διοικητηρίου του Κάστρου της Σκιάθου, με την συνεργασία της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ντόπιων μηχανικών, κατόπιν μελετών του Αρχιτέκτονος και καθηγητού κ. Α. Αλεξίου που εγκρίθησαν από το ΚΑΣ. Επίσης θα κατασκευαστούν γνήσια αντίγραφα των ξυλόγλυπτων βημοθύρων του Ναού του Χριστού καθώς και τα υπόλοιπα αντίγραφα των Δεσποτικών εικόνων του τέμπλου, ώστε ο Ναός να αποκατασταθεί στην αρχική του όψη, ενώ προγραμματίζεται να ξεκινήσει στο μέλλον και η συντήρηση των ξυλόγλυπτων του ιδίου Ναού.

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης κοπής της πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Φίλοι του Κάστρου» που πραγματοποιήθηκε προχθές στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου των Ενοριών Σκιάθου. Επιπροσθέτως έγινε αναφορά στην αγαστή συνεργασία του Συλλόγου με την 7η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την προϊσταμένη κ. Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία από καιρό δραστηριοποιείται, προκειμένου να ξεκινήσει πρόγραμμα καθαρισμών στο Φρούριο, ώστε να αποκτήσει ο επισκέπτης και άλλα προσβάσιμα σημεία και να εμπλουτιστεί παράλληλα η γνώση γύρω από τις συνθήκες ζωής των Σκιαθιτών στο μεσαιωνικό Φρούριο.
Η βραδιά ξεκίνησε με απολογισμό των έργων τα οποία έχει επιτύχει ο Σύλλογος, από τη στιγμή της Ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα, δράσεις οι οποίες είναι εξολοκλήρου καρποί του μόχθου των μελών του, τα οποία είτε με το υστέρημά τους είτε με προσωπική εργασία συμβάλουν στα έργα συντήρησης, αποκατάστασης και εξωραϊσμού του Κάστρου. «Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Σύλλογος δεν απολαμβάνει καμία χορηγία από ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα, και όσα ποσά έχουν δαπανηθεί προέρχονται αποκλειστικά από τις ετήσιες συνδρομές των μελών του, όπου εξόχως θα πρέπει να διακρίνουμε την συνεισφορά της τοπικής μας Εκκλησίας και δη της Ιεράς μας Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, όπου κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου μας κ. κ. Χρυσοστόμου, η Μητρόπολή μας συνέδραμε με το ποσό των 5000 ευρώ» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κουτούμπας, Γ.Γ. Συλλόγου «Φίλοι του Κάστρου», Υπ. Διδ. Θεολογίας.
Στην ίδια παρουσίαση έγινε επίσης αναφορά στα έργα που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής ή βρίσκονται σε εξέλιξη και σε όσα πρόκειται να γίνουν στο προσεχές διάστημα. Πρώτο μέλημα του Συλλόγου υπήρξε η συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Ναού της Γεννήσεως του Χριστού στο Κάστρο, από εξειδικευμένο συνεργείο και κατόπιν μελετών που ενεκρίθησαν από το ΚΑΣ, έργο για το οποίο δαπανήθηκαν από το 2006 έως σήμερα περί τα 80.000 ευρώ, ενώ απομένει ένα μικρό τμήμα στερεώσεων εντός του Ιερού Βήματος. Ακολούθησε η αποκατάσταση της εξωτερικής τοιχοποιίας με αποκόλληση και καθαρισμό όλων των σαπρών τμημάτων ξυλοδεσιάς και ασβεστοκονιάματος και την εκ νέου επίχρυση, ενώ αποκαταστάθηκε εξ ολοκλήρου στην αρχική της όψη η Ανατολική πλευρά, με την αποκάλυψη του δίλοβου παραθύρου, άνωθεν της αψίδος του Αγίου Βήματος, καθώς και των υπολοίπων παραθύρων της πλευράς αυτής στο αρχικό τους μέγεθος, ενώ εσωτερικά αποκαλύφθηκαν οι δύο προγενέστερες θύρες του Ναού, η κυρία Είσοδος στη Δυτική πλευρά καθώς και αυτή στην νότια πλευρά πλησίον του δεσποτικού θρόνου, που μας φέρνουν πιο κοντά στην αρχική δομή του κτηρίου.

«Τελευταία τοποθετήθηκαν γνήσια αντίγραφα των εικόνων του τέμπλου στα δύο ανώτερα διαζώματα, από την Μεγάλη Δέηση και το Δωδεκάορτο, έργα κρητικής Σχολής του 17ου αιώνα. Ακόμη, κατασκευάστηκε ξυλόγλυπτο αντίγραφο του «Χορού των Προφητών», τον οποίο περιγράφει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στο διήγημα «Στο Χριστό στο Κάστρο», εντός του οποίου εικονίζονται οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ο γνήσιος χορός μαζί με τις ανωτέρω εικόνες φυλάσσονται σήμερα στον Μητροπολιτικό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου» επισημαίνει ο κ. Κουτούμπας και προσθέτει ότι «ανάμεσα στις άλλες δράσεις αναφέρθηκαν οι ετήσιες υπαίθριες αγρυπνίες στα ερείπια των Ναών της Παναγίας της Πρέκλας και της Παναγίας της Μεγαλομάτας, που πρόσφατα αποκαλύφθηκαν από τις επιχωματώσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου