ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Νερό με αφαλάτωση στην Αλόννησο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα λειψυδρίας

νερό-με-αφαλάτωση-στην-αλόννησο-για-να-456067

Εκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αλοννήσου πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την έγκριση τεχνικής έκθεσης – μελέτης του σχεδίου διακήρυξης ανοικτού διαγωνισμού για την παροχή επεξεργασίας νερού στο νησί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Πρόκειται για ανοικτό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου με σκοπό την παροχή υπηρεσιών επεξεργασίας νερού από αφαλάτωση στο Δήμο Αλοννήσου. Ο Δήμος έχει βρει τον κατάλληλο χώρο όπου θα εγκατασταθούν οι μονάδες αφαλάτωσης.

Σύμφωνα με την τιμή που έχει οριστεί, η τιμή προσφοράς επεξεργασίας ανά κυβικό μέτρο πόσιμου νερού ορίζεται ως μέγιστη στα 2 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Η τιμή αυτή θα αναπροσαρμόζεται ύστερα από 12 μήνες σε ποσοστό ίσο με το 50% της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος του προηγούμενου έτους.

Ο ανάδοχος του έργου έχει την ευθύνη για την ομαλή επεξεργασία και παροχή επεξεργασμένου – αφαλατωμένου νερού σε καθημερινή βάση με ελάχιστη ποσότητα 122.500 κ.μ. ετησίως. Η προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίζεται σε 26 μήνες (δύο μήνες για την κατασκευή και 24 μήνες λειτουργία) από την υπογραφή της σύμβασης. Σε προθεσμία δύο μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, ο Ανάδοχος υποχρεούται να παράσχει πόσιμο νερό στο επίπεδο των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τεχνικών προδιαγραφών.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως αυτή η κίνηση γίνεται καθώς το νησί αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας, τονίζοντας ότι έργο αφαλάτωσης δεν έχει ξαναγίνει στο νησί.

«Η υπηρεσία ύδρευσης εισηγήθηκε με στοιχεία τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων νερών στις γεωτρήσεις», ανέφερε ο κ. Βαφίνης. Ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Κωνσταντίνος Σίδας ανέφερε: «Είναι δύσκολη η περίοδος καθώς η ανομβρία έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα. Η αφαλάτωση είναι μονόδρομος καθώς το νερό σε κάποιες γεωτρήσεις έχει γίνει υφάλμυρο». Επίσης, ο κ. Σίδας ενημέρωσε ότι με το δίκτυο της αφαλάτωσης θα εξυπηρετηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό του νησιού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου