ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης για τα δάση στην Αλόννησο

σύστημα-έγκαιρης-πυρανίχνευσης-για-τ-449196

Με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ευφυές σύστημα έγκυρης πυρανίχνευσης για τις δασικές εκτάσεις αποκτά το επόμενο χρονικό διάστημα η Αλόννησος. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου προϋπολογισμού 52.204 ευρώ που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Leader της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Δικαιούχος και Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Αλοννήσου.

«Στη φετινή αντιπυρική περίοδο έως σήμερα στη Θεσσαλία κάηκαν 11.370 στρέμματα. Είναι τα λιγότερα που έχουν καεί σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν και παραμένει σε ετοιμότητα και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους ήταν και παραμένουν στην πρώτη γραμμή Πυροσβεστική Υπηρεσία, Στρατό, Αστυνομία, Εθελοντικές Ομάδες Δήμοι και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας», είπε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης.

«Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε έργα πρόληψης και Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Αλοννήσου, Πέτρο Βαφίνη, την Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου Α.Ε (Ε.Α.Π Α.Ε) και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 χρηματοδοτούμε ένα σημαντικό έργο που ενισχύει την πρόληψη και την πυροπροστασία σε δασικές εκτάσεις της Αλοννήσου», πρόσθεσε.

Το σύστημα πυρανίχνευσης και παρακολούθησης

Το έργο αφορά την εγκατάσταση Συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης και παρακολούθησης φαινομένων πυρκαγιάς σε δασικές περιοχές υψηλής επικινδυνότητας στο Δήμου Αλοννήσου.

Οι κάμερες επιτήρησης θα τοποθετηθούν της παρακάτω θέσεις Αντλιοστάσιο Κάτω Χωράφι, Αντλιοστάσιο Προφήτης Ηλίας και Γεώτρηση Ανηφοράκι.

Το Σύστημα θα βασίζεται στη χρήση εμπορικών δικτυακών καμερών και θα μπορεί να ενσωματωθεί και σε υπάρχοντα συστήματα τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος (CCTV), εφόσον πληρούν της προϋποθέσεις των οπτικών αισθητήρων και μπορούν να δώσουν ψηφιακό σήμα.

Η εικόνα από την κάθε εγκατεστημένη κάμερα (ψηφιακή ή αναλογική μέσω encoder) θα μεταφέρεται σε ένα τοπικό Η/Υ, ο οποίος θα πραγματοποιεί άμεση ανάλυσή της με αλγόριθμους εντοπισμού καπνού και φλόγας.

Σε περίπτωση εντοπισμού καπνού ή φωτιάς θα αποστέλλεται ειδοποίηση στο διαχειριστή του Συστήματος με όποιο τρόπο της έχει ζητήσει (sms, e-mail, μήνυμα σε άλλο πληροφοριακό σύστημα, κ.λπ.).

Μαζί με την ειδοποίηση θα αποστέλλεται η εικόνα από την περιοχή, ώστε να γίνεται άμεση αξιολόγηση και οπτική επαλήθευση του συναγερμού και οι συντεταγμένες της περιοχής του συναγερμού (κατά προσέγγιση), που θα υπολογίζονται αυτόματα από το Σύστημα.

Οι ειδοποιήσεις θα αποστέλλονται μέσω των δικτύων που είναι διαθέσιμα στην περιοχή (aDSL, WiFi, 3G).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου