ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ξεκίνησε η λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης στην Αλόννησο

ξεκίνησε-η-λειτουργία-μονάδας-αφαλάτ-44831

Πόσιμο νερό ρέει από προχθές στο δίκτυο ύδρευσης και τις βρύσες των καταναλωτών του νησιού

Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης ικανής ποσότητας πόσιμου νερού αλλά και της λύσης του υδροδοτικού προβλήματος της Αλοννήσου, αποτελεί η μονάδα αφαλάτωσης που εγκαταστάθηκε και τέθηκε σε λειτουργία στην περιοχή Γυάλια του νησιού και η πρώτη που λειτουργεί σε επίπεδο νησιωτικού δήμου στην περιοχή μας. Το υφάλμυρο νερό του δικτύου, το οποίο ήταν ακατάλληλο προς πόση, αποτελεί πλέον παρελθόν, καθώς ήδη από προχθές τέθηκε σε λειτουργία η μονάδα αφαλάτωσης, τροφοδοτώντας με πόσιμο νερό τα νοικοκυριά του νησιού. Τα εγκαίνια της μονάδας αφαλάτωσης αναμένεται να πραγματοποιηθούν μετά το Πάσχα, με κάθε επισημότητα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Την εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης, η οποία έχει δυναμική έως 500 κυβικά νερού ημερησίως, ανέλαβε η ελληνική εταιρεία Sychem, η οποία δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο πεδίο, μετά από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό, που προκήρυξε ο δήμος Αλοννήσου. Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο δήμαρχος του νησιού Πέτρος Βαφίνης, ανέφερε ότι η παραπάνω διαδικασία κρίθηκε αναγκαία, διότι ο δήμος δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να υλοποιήσει το συγκεκριμένο στόχο, ελλείψει πόρων καιαντίστοιχου χρηματοδοτικού προγράμματος. Παράλληλα δεν επιφορτίζεται ο δήμος με τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας της μονάδας, για την οποία απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο δεν διαθέτει εκ των πραγμάτων.

Ο διαγωνισμός και η σύμβαση είναι διετής, προκειμένου «να αποκτήσουμε την απαραίτητη γνώση και εμπειρία για το μέλλον» επισημαίνει ο κ. Βαφίνης, ο οποίος σημειώνει παράλληλα ότι στους απώτερους στόχους της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία ανάλογης μονάδας από το δήμο, μέσω αντίστοιχου χρηματοδοτικού προγράμματος.

Η διαδικασία έως την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας διήρκεσε δύο περίπου χρόνια, ενώ σύμφωνα με την επισήμανση του δημάρχου Αλοννήσου, το υφάλμυρο νερό που έρεε στο δίκτυο επί πολλά χρόνια, δεν ήταν πόσιμο και κατά συνέπεια οι καταναλωτές χρησιμοποιούσαν εμφιαλωμένο νερό κατά κύριο λόγο.

Παράλληλα, δημιουργούνταν προβλήματα στις ηλεκτρικές συσκευές, θερμοσίφωνες και πλυντήρια, με αποτέλεσμα να απαιτούνται επιπλέον έξοδα για την αντικατάστασή τους από τους καταναλωτές. Στο μεταξύ, έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι του νησιού για τη λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης και το πόσιμο νερό που ρέει πλέον από τις βρύσες των σπιτιών τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου